De herbruikbare bekers van 25cl, 15 cl en de karaffen van 1,5 liter moeten de afvalberg na Carnaval Halle (foto boven) met de helft verkleinen.
Volledig scherm
De herbruikbare bekers van 25cl, 15 cl en de karaffen van 1,5 liter moeten de afvalberg na Carnaval Halle (foto boven) met de helft verkleinen. © Bart Kerckhoven/rv

Logistiek mirakel achter de schermen van Carnaval Halle: “Afvalberg wordt helft kleiner dankzij 300.000 herbruikbare bekers”

HalleDat we Carnaval Halle vieren zonder coronabeperkingen mag al een wonder heten maar achter de schermen van het feest voltrekt zich die dagen ook een logistiek mirakel. Ruim 300.000 herbruikbare bekers worden aan- en afgevoerd zodat alle cafébazen die dagen pinten tappen in propere bekers. En wie een rondje geeft kan zelfs een karaf bestellen. Een primeur in Vlaanderen, zo blijkt.

 1. REPORTAGE. Eén maand voor Carnaval Halle zien ze het in de hangars helemaal zitten: “Als code geel er op tijd komt, dan wordt het onze lievelingskleur”
  PREMIUM
  Halle

  REPORTAGE. Eén maand voor Carnaval Halle zien ze het in de hangars helemaal zitten: “Als code geel er op tijd komt, dan wordt het onze lievelings­kleur”

  De carnavalisten in Halle willen met één groot volksfeest twee jaar coronamiserie doorspoelen. Het is wachten op code geel maar in de hangars en de stikateliers zijn ze druk in de weer om chars en kostuums af te werken. Een maand voor Carnaval Halle duiken wij één van die hangars in. “Een carnavalist is ‘ne zot’”, zegt Ambi Destrycker van HKV Schief Bezjoebert. “Je werkt zes maanden lang aan een char en kledij om er amper enkele uren mee buiten te komen. Daarvoor moet je goesting hebben.”
 2. Seniorenvereniging kan na twee jaar nog eens feesten in ‘t Vondel
  Halle

  Senioren­ver­e­ni­ging kan na twee jaar nog eens feesten in ‘t Von­del

  Seniorenvereniging S-Plus Bond Achilles Van Acker kon na een gedwongen coronapauze van twee jaar nog eens een feest organiseren in ’t Vondel. 350 senioren uit Halle en omgeving zakten af naar het cultureel centrum. “Dat is bijna evenveel als in 2019, toen we ruim 400 senioren mochten ontvangen”, zegt voorzitter Arno Pirolo. “We zijn dan ook zeer tevreden met deze opkomst voor zanger Guy Neve en Les Folles de Gand. Met deze activiteiten willen we als vereniging blijven vechten tegen de vereenzaming van onze Halse senioren. Na twee jaar corona is dit alles behalve een makkelijke opgave, maar we zijn zeker vastberaden om door te zetten.”
 1. “Bestuurders met alcoholprobleem worden rijongeschikt verklaard , maar gaan gewoon weer de baan op mét medeweten van justitie”
  PREMIUM
  VILVOORDE

  “Bestuur­ders met alcoholpro­bleem worden rijonge­schikt verklaard , maar gaan gewoon weer de baan op mét medeweten van justitie”

  “Ik vraag u om een taalwijziging voor mijn cliënt.” Het is een zin die wel vaker weergalmt in de rechtbanken van het arrondissement Halle-Vilvoorde, waar procureur des Konings Ine Van Wymersch de strafrechtelijke plak zwaait. Iedereen heeft het recht om in zijn moedertaal berecht te worden en daar wordt gretig gebruik van gemaakt. “Of misbruik...”, zegt Ine Van Wymersch in een exclusief interview met Het Laatste Nieuws.