Historicus Peter François van het Streekmuseum Halle vertelt over de Onze-Lieve-Vrouw van Halle en hoe ze destijds volgens de legende kanonsballen tegenhield van de belegeraars in 1489.
Volledig scherm
PREMIUM
Historicus Peter François van het Streekmuseum Halle vertelt over de Onze-Lieve-Vrouw van Halle en hoe ze destijds volgens de legende kanonsballen tegenhield van de belegeraars in 1489. © Bart Kerckhoven

Levende legendes in Vlaanderen: hoe de Zwarte Madonna van Halle een vrouw met ballen werd. “Koningen en keizers smeekten om haar gunsten”

HalleOnze-Lieve-Vrouw van Halle is een vrouw met ballen. Letterlijk. In 1489 dropen tienduizend soldaten af na een belegering die totaal mislukte omdat zij hun vele kanonskogels doodleuk opving in haar mantel. Zwart van al dat buskruit kreeg ze de naam ‘Zwarte Madonna’. En uiteraard een voetstuk van de Hallenaren, dat eeuwen later nog altijd niet wankelt. Want die kanonskogels, die waren slechts het topje van de ijsberg mirakels die nog zouden volgen. Mirakels die ook vandaag nog altijd bedevaarders uit alle hoeken van het land aantrekken.

  1. Curieus Halle organiseert democratische wijndegustatie
    Halle

    Curieus Halle organi­seert democrati­sche wijnde­gusta­tie

    Afgelopen weekend organiseerde Curieus Halle voor de zevende keer een democratische wijndegustatie. Met het initiatief wil de vereniging zoveel mogelijk mensen echte eindejaarsfeesten met klassewijnen bezorgen, ook wie het momenteel iets minder breed heeft. “Wijn wordt in deze dure tijden met stijgende energieprijzen meer en meer een luxeproduct, nochtans is het haast essentieel op een klassieke feesttafel”, aldus Arno Pirolo van Curieus Halle. “Al onze wijnen zijn bijzonder toegankelijk en democratisch geprijsd, zodat niemand zichzelf flesje wijn moet ontzeggen. Er waren dan ook veel aanwezigen die kwamen proeven en een fles mee namen naar huis.” De partner waarmee Curieus ook dit jaar in zee ging, was wijnhandel Belvino.be uit Halle.