Historicus Peter François van het Streekmuseum Halle vertelt over de Onze-Lieve-Vrouw van Halle en hoe ze destijds volgens de legende kanonsballen tegenhield van de belegeraars in 1489.
Volledig scherm
PREMIUM
Historicus Peter François van het Streekmuseum Halle vertelt over de Onze-Lieve-Vrouw van Halle en hoe ze destijds volgens de legende kanonsballen tegenhield van de belegeraars in 1489. © Bart Kerckhoven

Levende legendes in Vlaanderen: hoe de Zwarte Madonna van Halle een vrouw met ballen werd. “Koningen en keizers smeekten om haar gunsten”

HalleOnze-Lieve-Vrouw van Halle is een vrouw met ballen. Letterlijk. In 1489 dropen tienduizend soldaten af na een belegering die totaal mislukte omdat zij hun vele kanonskogels doodleuk opving in haar mantel. Zwart van al dat buskruit kreeg ze de naam ‘Zwarte Madonna’. En uiteraard een voetstuk van de Hallenaren, dat eeuwen later nog altijd niet wankelt. Want die kanonskogels, die waren slechts het topje van de ijsberg mirakels die nog zouden volgen. Mirakels die ook vandaag nog altijd bedevaarders uit alle hoeken van het land aantrekken.

  1. BINNENKIJKEN. Joeri (36) en Lindsay (32) openen Liebe’s Boetiek in legendarisch Dem’s-gebouw: “Authenticiteit bewaard maar wel volledig naar onze smaak ingericht”
    PREMIUM
    Halle

    BINNENKIJ­KEN. Joeri (36) en Lindsay (32) openen Liebe’s Boetiek in legenda­risch Dem’s-ge­bouw: “Authenti­ci­teit bewaard maar wel volledig naar onze smaak ingericht”

    Twee jaar na het faillissement van de bekende kledingzaak Dem’s worden in het pand in de Basiliekstraat opnieuw kleren verkocht. Joeri Pauwels (36) en Lindsay Vandevelde (32) baten er Liebe’s Boetiek uit. Het koppel biedt betaalbare kleding op maat van iedereen aan. De pop-up is een vervolg op de webwinkel die ze eerder openden.