Historicus Peter François vertelt over het leven van Misia Sert waar aan internationaal al heel wat aandacht aan besteed werd. Maar veel meer werd ze bekend door haar liefde voor de kunsten.
Volledig scherm
PREMIUM
Historicus Peter François vertelt over het leven van Misia Sert waar aan internationaal al heel wat aandacht aan besteed werd. Maar veel meer werd ze bekend door haar liefde voor de kunsten. © Bart Kerckhoven/rv

Hartsvriendin van Coco Chanel, muze van Toulouse-Lautrec en een vrouw van haar tijd. Het verhaal van Misia Sert, ‘Koningin van Parijs’: “In Halle ontmoette ze als kind de grootste artiesten”

HalleZe ontwikkelde mee het legendarische parfum Chanel N°5. De knappe verschijning was bevriend met Picasso, Renoir en andere grote kunstenaars. Haar portretten hangen nog steeds in musea over heel de wereld. 150 jaar geleden werd met Misia Sert een hele straffe vrouw geboren. Haar roots lagen in Halle maar de pianiste ontpopte zich al heel snel tot ‘Koningin van Parijs’.

 1. VIDEO. Bol.com laat pakje aan voordeur achter... maar vuilnismannen zien het aan als oud papier: “Het bleef even stil aan de andere kant van de lijn”
  Play
  Halle

  VIDEO. Bol.com laat pakje aan voordeur achter... maar vuilnisman­nen zien het aan als oud papier: “Het bleef even stil aan de andere kant van de lijn”

  We hebben met z'n allen ongetwijfeld al massa’s pakjes laten leveren door Bol.com. Ben je niet thuis? Dan laten ze het meestal op een veilige plek achter of mag je er nadien om bij het postkantoor. Maar in sommige gevallen laten ze het pakje gewoon voor de deur achter. Dan heb je pech wanneer het gestolen wordt... Wat is er erger dan dat? Wat dacht je hiervan: je pakje wordt opgehaald door de vuilnismannen die papier komen rondhalen.
 2. Jaarlijkse subsidie voor moskee zet kwaad bloed bij oppositie: “Elk jaar overschot op de rekening en toch blijft de stad maar geld geven”
  PREMIUM
  Halle

  Jaarlijkse subsidie voor moskee zet kwaad bloed bij oppositie: “Elk jaar overschot op de rekening en toch blijft de stad maar geld geven”

  Een jaarlijkse subsidie van de stad Halle aan de Moskee Arrahman doet heel wat politiek stof opwaaien. Want de organisatie is financieel kerngezond en heeft dat geld volgens de oppositie helemaal niet nodig. “De moskee stapelt de overschotten op terwijl de stad blijft subsidiëren”, zegt gemeenteraadslid Benjamin Swalens (N-VA). Volgens het schepencollege is daar een goede reden voor.