De crypte en de toren van de Sint-Martinusbasiliek kan zondag bezocht worden.
Volledig scherm
De crypte en de toren van de Sint-Martinusbasiliek kan zondag bezocht worden. © Mozkito

Halse locaties zetten tijdens Open Monumentendag gratis hun deuren open

HalleOok Halle doet dit jaar opnieuw mee aan de Open Monumentendag op zondag 11 september.

 1. Vijftien beklaagden moeten zich verantwoorden tijdens themazitting rond dierenwelzijn in rechtbank: “Boetes kunnen oplopen tot 800.000 euro en gevangenisstraffen tot 5 jaar”
  PREMIUM
  Brussel/Vilvoorde/Halle

  Vijftien beklaagden moeten zich verantwoor­den tijdens themazit­ting rond dierenwel­zijn in rechtbank: “Boetes kunnen oplopen tot 800.000 euro en gevangenis­straf­fen tot 5 jaar”

  Vijftien mensen zullen zich op op donderdag 29 september moeten verantwoorden voor de Brusselse correctionele rechtbank. Ze riskeren een fikse geldboete of gevangenisstraf voor feiten als verwaarlosing of fysieke mishandling van dieren. Het parket Halle-Vilvoorde organiseert de themazitting rond dierenwelzijn naar aanleiding van Werelddierendag op 4 oktober.
 1. Janneke, Mieke en Polydoor op stap in Halle: Confrèrie toont trots gerestaureerde reuzen
  Play
  Halle

  Janneke, Mieke en Polydoor op stap in Halle: Confrèrie toont trots gerestau­reer­de reuzen

  Eindelijk kregen de Hallenaren de drie herboren reuzen van de Brusselpoort te zien. Janneke, Mieke en Polydoor werden eind jaren zeventig geboren aan de Brusselsesteenweg maar leken plots van de aardbol verdwenen. Eén van de reuzen werd ooit nog eigenhandig door burgemeester Marc Snoeck (Vooruit) uit een garage gehaald om elders op te slaan. En ook de andere reuzen doken uiteindelijk opnieuw op. Voor de Confrèrie van de Vaantjesboer was de tijd rijp om dat stukje erfgoed in ere te herstellen. De voorbije maanden werden de reuzen, die ooit door de lokale handelaars gemaakt werden, helemaal opgeknapt en ter gelegenheid van de vijftiende verjaardag van de organisatie maakten ze zondag voor het eerst een rondgang. De Confrèrie van de Vaantjesboer bewaart intussen acht reuzen en kan zo voortaan zelfs een stoet organiseren met hun eigen Halse giganten.
 2. Oppositie vangt bot na vraag om Remco Evenepoel ereburger te maken
  Dilbeek

  Oppositie vangt bot na vraag om Remco Evenepoel ereburger te maken

  Het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw is niet van plan om wereldkampioen Remco Evenepoel tot ereburger uit te roepen. Oppositiepartij Vlaams Belang lanceerde het voorstel op de voorbije gemeenteraad. “Dat Remco ereburger wordt, is niet meer dan logisch”, zegt burgemeester Jan Desmeth (N-VA). “Dat hij ereburger wordt van Sint-Pieters-Leeuw is dan weer niet logisch. Remco is inwoner van Schepdaal en dat hebben ze bij de buren van Dilbeek de voorbije maanden geweten. Er is dan ook geen enkele reden om hem het Leeuwse ereburgerschap aan te bieden.”