Tijdens een sorteeranalyse troffen de mensen van afvalintercommunale Intradura allerlei fracties aan die niet thuis hoorden in de restafvalzak.
Volledig scherm
PREMIUM
Tijdens een sorteeranalyse troffen de mensen van afvalintercommunale Intradura allerlei fracties aan die niet thuis hoorden in de restafvalzak. © rv/Intradura

Bijna zestig procent (!)van onze restafvalzak kan gerecycleerd worden: sorteren doen we nog altijd niet volgens het boekje

Bijna zestig procent van het afval dat we in onze restafvalzak gooien kan gerecycleerd worden. Dat ontluisterende cijfer duikt op in een onderzoek dat afvalintercommunale Intradura uitvoerde in de westrand van Vlaams-Brabant. Etensresten, maar ook wc-rolletjes en blikjes belanden te vaak in de dure restafvalzak. Hoe komt het toch dat we na al die jaren nog steeds zo slecht sorteren? En wat kunnen we er aan doen?

 1. Zuidbrug invaren op Kanaal Brussel-Charleroi bleek specialistenwerk: “Alles perfect uitgemeten en gebalanceerd”
  Play
  PREMIUM
  Halle

  Zuidbrug invaren op Kanaal Brus­sel-Charleroi bleek specialis­ten­werk: “Alles perfect uitgemeten en gebalan­ceerd”

  Op het Kanaal Brussel-Charleroi vond in Halle dit weekend een spectaculaire operatie plaats. De nieuwe Zuidbrug werd er zaterdag op een ponton gereden zodat ze zondag op haar definitieve plaats gelegd kon worden. Als alles volgens plan verloopt, rijden we in 2023 over de nieuwe verbinding. Maar eerst waren de specialisten aan zet. “Voor hen was dit een routineklus, maar wel een complexe”, zegt Devriese.
 2. Toch feesten op de festivals? Bij Skallyfest houden ze met alles rekening: “Zelfs sneltesten zijn mogelijk”
  PREMIUM
  Halle

  Toch feesten op de festivals? Bij Skallyfest houden ze met alles rekening: “Zelfs sneltesten zijn mogelijk”

  Zullen we dit jaar toch nog een festival kunnen meepikken? De vaccinatiecampagne komt op gang en dus leven festivalorganisatoren op hoop. We leggen zelf graag eens ons oor te luister bij de organisatoren van Skallyfest, dat normaal half mei in Halle moet plaatsvinden. “We zijn realistisch genoeg om verschillende scenario’s voor te bereiden”, zegt Fre Vanvlaenderen, die Skallyfest mee organiseert.
 1. Een 300 jaar oude eik verplaatsen door een stad? Dat doe je zo
  Play

  Een 300 jaar oude eik verplaat­sen door een stad? Dat doe je zo

 2. De Croo richt zich in laatste woorden tot jongeren: "Het einde wordt een nieuw begin"
  Play

  De Croo richt zich in laatste woorden tot jongeren: "Het einde wordt een nieuw begin"