De windturbines van Colruyt (links) zijn 150 meter hoog, de Sint-Martinusbasiliek is 71 meter hoog maar de nieuwe windturbine van Barry Callebaut in Halle (rechts) zal liefst 200 meter hoog zijn.
Volledig scherm
PREMIUM
De windturbines van Colruyt (links) zijn 150 meter hoog, de Sint-Martinusbasiliek is 71 meter hoog maar de nieuwe windturbine van Barry Callebaut in Halle (rechts) zal liefst 200 meter hoog zijn. © Bart Kerckhoven

Barry Callebaut zal de grootste hebben: chocoladeproducent plant 200 meter hoge windturbine in Halle

HalleDe windmolens van Colruyt (tot 150m) en de Sint-Martinusbasiliek (71m) domineren al jaren de skyline van Halle maar de nieuwe windturbine van chocoladefabrikant Barry Callebaut zet ze allemaal in de schaduw. De mastodont wordt liefst 200 meter hoog. “We mogen van de overheid geen kleinere windturbine bouwen”, klinkt het bij Barry Callebaut. Alles wat u moet weten over het hoogste bouwwerk ooit in Halle.

 1. KIJK. Lore (27) en Jonas (33) bouwen hun eigen ‘Columbus’ en nemen je mee op reis: “We verlaten de platgetreden paden”
  PREMIUM
  OUDENAARDE/BEERSEL

  KIJK. Lore (27) en Jonas (33) bouwen hun eigen ‘Columbus’ en nemen je mee op reis: “We verlaten de platgetre­den paden”

  “En als we nu eens een grote schoolbus kopen en er een rijdend hotel van maken?” Dat ambitieuze idee schoot Lore Steyaert (27) en Jonas De Smet (33) te binnen, toen ze met een VW-busje heel Europa aan het doorkruisen waren. Een soort van ‘Columbus’ dus, zoals in het Eén-programma van Wim Lybaert. Het voertuig is intussen gevonden, de zetels liggen er al uit. Hoe de reis verloopt en wie mee kan, vertelt het avontuurlijke koppel zelf. Ook benieuwd? Neem alvast een kijkje.
 1. Met deze onklopbare machine haal je de beste keukenhulp in huis
  HLN Shop

  Met deze onklopbare machine haal je de beste keukenhulp in huis

  Heb je een groot hart voor koken, is de kans reëel dat je keuken al snel te klein wordt. Om je volledig te kunnen uitleven achter je potten en pannen, verwelkom je immers graag een gamma hulpmiddelen, zoals een blender, mixer, fruitpers… Wil je geen hele keukenwand opofferen aan deze machines, kan je gelukkig een heleboel functies verenigen in één toestel: de keukenrobot. HLN Shop bekijkt deze onmisbare sidekick voor (hobby)chefs van dichterbij.
 2. Geen nieuwe windmolens in Lot nadat Raad van State vergunning vernietigt: “Zet ze wat mij betreft in het Zoniënwoud. Daar heeft niemand er last van.”
  PREMIUM
  Lot/Beersel

  Geen nieuwe windmolens in Lot nadat Raad van State vergunning vernietigt: “Zet ze wat mij betreft in het Zoniënwoud. Daar heeft niemand er last van.”

  Liefst zes windturbines staan er in Lot. Maar een zevende en een achtste molen blijft het dorpje bespaard. De Raad van State vernietigt de vergunning nadat de gemeente Beersel naar de rechter trok. “Lot heeft al genoeg te verduren gehad”, zegt burgemeester Hugo Vandaele (Lijst Burgemeester). “Dat andere gemeenten eerst hun verantwoordelijkheid nemen.” De burgemeester stelt ook voor om turbines in natuurgebieden te bouwen. “Daar heeft niemand er last van”, zegt hij.