1. Van een verlichte tractorstoet in Gooik tot Kerstmarkt in Grimbergen: vijf tips voor een geslaagd weekend in Brussel, de Rand en het Pajottenland
  PREMIUM
  Pajottenland/De Rand/Brussel

  Van een verlichte tractor­stoet in Gooik tot Kerstmarkt in Grimbergen: vijf tips voor een geslaagd weekend in Brussel, de Rand en het Pajotten­land

  Het weekend staat opnieuw voor de deur, en er valt weer heel wat te beleven in de buurt. Nog geen plannen voor 10 en 11 december? Wij zorgen maar al te graag voor wat inspiratie. Van een lichtparade met tractoren in het Pajottenland tot een Winterwonderland in Grimbergen: dit zijn onze tips voor een rijk gevuld weekend in Brussel, de Rand en het Pajottenland. Want thuisblijven kan je tijdens de week ook, toch?
 2. Patsers duiken nu ook op in Halle: “Dit lijkt wel een ‘verbrusseling’ van de binnenstad”
  PREMIUM
  Halle

  Patsers duiken nu ook op in Halle: “Dit lijkt wel een ‘verbrusse­ling’ van de binnenstad”

  Steeds vaker duiken ook in Halle ‘patsers’ op in het verkeer. Bestuurders wagen zich in sportieve bolides aan gevaarlijke manoeuvres en dat gaat gepaard met een oorverdovende portie decibels. Gemeenteraadslid Rogier Lindemans (N-VA) stoort er zich mateloos aan en hoopt dat er ingegrepen wordt . De politie bevestigt dat patsers zich in de Zennevallei vaker laten gelden. Misschien kan een nieuwe GAS-wetgeving wel deel van de oplossing worden zijn.
 3. Sterrenchef serveert fingerfood in café Bidon
  Halle

  Sterren­chef serveert fingerfood in café Bidon

  Op zaterdag 17 en zondag 18 december komt sterrenchef Ruben Christiaens in café Bidon op de Beestenmarkt in Halle koken. Christiaens is een Hallenaar die vorig jaar als chef aan de slag ging in restaurant Vintage in Kontich. De zaak kreeg meteen een Michelinster en de culinaire gids riep Christiaens meteen uit tot Jonge Chef van het Jaar. Hij komt langs om de smaakpapillen van de klanten te trakteren op allerlei fingerfood. Wat er juist op het menu staat, wordt nog even geheim gehouden. De chef zal de hapjes serveren op zaterdag van 13 uur tot 17 uur en op zondag vanaf 14 uur tot de voorraad strekt.
 1. Café De Fazant is Orval Ambassadeur Magna Cum Laude: “Grootste bekroning uit mijn carrière”
  Halle

  Café De Fazant is Orval Ambassa­deur Magna Cum Laude: “Grootste bekroning uit mijn carrière”

  Cafébazin Kristien Denayer is fier want voortaan is haar café benoemd tot Ambassadeur Magna Cum Laude van Orval. Het is een prestigieuze titel die je maar één keer kan behalen. Ze staat al jaren achter de toog van café De Fazant op de Grote Markt in Halle. En al even lang serveert ze in de bruine kroeg Orval. Jong, oud, temperé of uit de koelkast, … Kristien weet als geen ander hoe je een Orval, van welke leeftijd ook, het beste serveert. “Wat enorm belangrijk is kwaliteit, controle en respect”, zegt Kristien zelf. “Die dingen horen zich te weerspiegelen in de zaak. Als je dit combineert met een goede service tegenover de klant, dan is dat een ambassdeurstitel waardig. Café De Fazant mocht sinds 2009 deze titel jaarlijks in ontvangst nemen. Het heeft me ook altijd gefascineerd hoe de hergisting op fles prachtig werk levert bij een oude Orval. Daarom kan je in De Fazant ook steeds Orval drinken van verschillende leeftijden tot en met 5 jaar. De bekroning tot Ambassadeur Orval Magna Cum Laude begint stilaan door te dringen. Het is de grootste bekroning in mijn carrière.” In 2013 behaalde ze al de titel Cum Laude. Maar de ultieme bekroning is er nu dus ook want De Fazant draagt in 2023 als enige in de wereld de titel van Ambassadeur Magna Cum Laude.
 2. Strooiploegen Sint-Pieters-Leeuw rukken vanavond al uit
  Sint-Pieters-Leeuw

  Strooiploe­gen Sint-Pie­ters-Leeuw rukken vanavond al uit

  Er worden vriestemperaturen voorspeld in de nacht van donderdag op vrijdag en dus rijden de ploegen van de gemeente Sint-Pieters-Leeuw straks al uit om de wegen te strooien. Vanaf 23 uur zijn de medewerkers op pad. “We starten met de hoofdwegen, de schoolomgevingen en de steile hellingen”, laat de gemeente Sint-Pieters-Leeuw weten. Bij het strooien wordt het strooiplan gevolgd. Eerst wordt er op de hoofdwegen gestrooid, nadien volgen de schoolomgevingen en de hellingen.
 3. Van Groendekor tot Garden Center: dankzij deze 7 winkels in Brussel, de Rand en het Pajottenland wordt het thuis een kerstparadijs
  PREMIUM
  Brussel/Rand

  Van Groendekor tot Garden Center: dankzij deze 7 winkels in Brussel, de Rand en het Pajotten­land wordt het thuis een kerstpara­dijs

  Kerst staat voor de deur en dus duiken in allerlei winkels weer ontelbare kerstspullen op. Sommige van die zaken ondergaan nu een ware metamorfose. Wij gingen op zoek naar zeven zaken in Brussel, de Rand en het Pajottenland waar de kerstperiode letterlijk en figuurlijk hoogdagen zijn. Van een echte kerstshop in Elewijt tot een tuincentrum in Opwijk: hier zit je goed om de kerstsfeer in huis te halen.
 1. Vier projecten in de running voor Burgerbudget Klimaatprojecten
  Beersel

  Vier projecten in de running voor Burgerbud­get Klimaatpro­jec­ten

  Via de oproep ‘Burgerbudget voor Klimaatprojecten’ ontving de gemeente Beersel van verschillende burgers en verenigingen creatieve projectvoorstellen. “Na de beoordeling door een onafhankelijke externe jury gaan vier projectvoorstellen door naar de laatste fase”, laat de gemeente weten. “Dat is een stemronde waarbij inwoners mogen stemmen op hun favoriete projecten en mee beslissen welke projecten financiële ondersteuning krijgen. De stem van de Beerselaars telt voor 50 procent mee in de eindbeoordeling. De vier klimaatprojecten waar je op kan stemmen zijn het project ‘Moesjtuin’ van de vzw Met Vriendelijke Groenten, het project ‘Plant een bank, wees een bron’ van de feitelijke vereniging Plant een Bank, het project ‘Bomen voor Beersel’ van Natuurpunt Beersel en het project ‘BosAardBlij’s zaailingen buiten de perken’ van de vzw BosAardBlij. Stemmen kan al vanaf 14 jaar via het online stemformulier op www.beersel.be/burgerbudget en dat tot en met 31 december.
 1. Colruyt spaart anderhalf uur rekken vullen per dag uit met nieuwe app: “Onze medewerkers zijn alvast heel enthousiast”
  PREMIUM
  Halle

  Colruyt spaart anderhalf uur rekken vullen per dag uit met nieuwe app: “Onze medewer­kers zijn alvast heel enthousi­ast”

  De rekkenvullers in de Colruyt in Halle hoeven niet meer te zoeken waar de oregano staat of op welke plaats de Saint-Emillon Grand Cru thuishoort. Dat doet voortaan een app voor hen. Het levert het personeel in de winkel een tijdswinst op van anderhalf uur per dag. “Dit maakt hun werk efficiënten en plezanter", verzekert regionaal directeur Rudi Dewulf.
 2. RESTOTIP: Bij Winston Patisserie kan je smullen van taarten en koekjes met invloeden uit Australië en Parijs
  PREMIUM
  Hoeilaart

  RESTOTIP: Bij Winston Patisserie kan je smullen van taarten en koekjes met invloeden uit Australië en Parijs

  Ze is geboren en getogen in Australië, maar toch heeft de 30-jarige Hannah Pretty recent haar patisseriezaak Winston Patisserie in Hoeilaart geopend. Nadat ze patisserieopleidingen ‘Down Under’ en in Parijs volgde, heeft ze nu haar droom gerealiseerd in de druivengemeente. Voor taarten, koekjes en ander lekkers met invloeden uit Australië en de Franse hoofdstad moet je voortaan in Hoeilaart zijn.
 1. FeliX Art & Eco Museum genomineerd voor prestigieuze Europese prijs
  Drogenbos

  FeliX Art & Eco Museum genomi­neerd voor prestigieu­ze Europese prijs

  Het FeliX Art & Eco Museum in Drogenbos is genomineerd voor de European Museum of the Year Award 2023. Het gaat om de meest prestigieuze museumprijs in Europa. “Ons erfgoedensemble, geïnspireerd door de boer-schilder Felix De Boeck, krijgt hiermee internationale erkenning, en daar zijn we heel trots op. FeliX ploegt voort.”, laat het museum weten. “De prijs gaat naar een museum dat sterk en innovatief is in diverse domeinen van de werking en bezoekers een unieke sfeer, een inspirerend verhaal en presentatie biedt en inzet op een creatieve manier van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Wij zijn vooral heel dankbaar, voor de steun van onze partners, onze bezoekers, onze lokale verenigingen en in het bijzonder ook van onze vrijwilligers. Deze nominatie en erkenning zijn ook voor ieder van hen.” De winnaars van de EMYA worden bekendgemaakt tijdens de officiële uitreiking van de EMYA-prijzen tijdens de jaarlijkse conferentie van het Europees Museumforum van 3 tot 6 mei 2023 in het Museu Historia de Barcelona.
 2. Vuurwerk op oudejaar niet toegestaan in Sint-Pieters-Leeuw

  Vuurwerk op oudejaar niet toegestaan in Sint-Pie­ters-Leeuw

  In Sint-Pieters-Leeuw mag er enkel vuurwerk afgestoken worden als je een vergunning hebt. Het schepencollege kan toelating geven maar zit op dezelfde lijn als de andere gemeenten in de politiezone Zennevallei: het is geen voorstander van vuurwerk en dus zal er op oudejaar ook geen toestemming gegeven worden. De gemeente zelf organiseert geen vuurwerk. Als er mensen betrapt worden die vuurwerk afsteken zal de politie vaststellingen doen.
 3. Bestuurster voor rechter nadat ze met 2,39 promille ongeval veroorzaakt
  Gooik

  Bestuur­ster voor rechter nadat ze met 2,39 promille ongeval veroor­zaakt

  Bijna veertig jaar reed D. zonder problemen rond met haar wagen. Tot ze op 13 februari in Gooik op nauwelijks een paar tientallen meters van haar huis een ongeval met gewonden veroorzaakte. De politie kwam ter plaatse en de dame bleek 2,39 promille alcohol in het bloed te hebben. De beklaagde stond deze week in tranen voor de politierechter. “Ze heeft een fout gemaakt”, erkende haar advocaat meteen. “Ze was die avond op stap geweest met vriendinnen en had niet mogen rijden. Gelukkig raakte de tegenpartij niet ernstig gewond. Ik vraag toch om rekening te houden met de omstandigheden. Mijn cliënte werkt in een Brussels ziekenhuis en gaat in mei met pensioen. Ze zou het een ramp vinden moest men haar rijbewijs afnemen zodat ze niet meer op haar werk geraakt. Het is de enige reden waarom ze nog in de auto stapt. Als het moet zet ze hem nadien definitief aan de kant.”
 1. Eerste symbolische stenen van Dorpsschool Oetingen gelegd: “De 200 leerlingen zouden tegen eind 2023 eindelijk opnieuw een eigen plekje hebben”
  Gooik

  Eerste symboli­sche stenen van Dorps­school Oetingen gelegd: “De 200 leerlingen zouden tegen eind 2023 eindelijk opnieuw een eigen plekje hebben”

  Niet minder dan 200 kleuter- en lagereschoolkinderen uit Oetingen kunnen vanaf eind 2023 hun intrek nemen in hun nieuwe schoolgebouw. De voormalige kloostersite wordt zo een duurzaam gebouw waar de kinderen in alle vrijheid én in een groene omgeving kunnen leren, spelen en ontdekken. “Het wordt een groene, open en omgevingsvriendelijke plek”, klinkt het.
 2. Woonzorgcentrum De Maretak doet mee aan actie tegen geweld tegen vrouwen
  Halle

  Woonzorg­cen­trum De Maretak doet mee aan actie tegen geweld tegen vrouwen

  Je bent nooit te oud om op te komen tegen geweld tegen vrouwen. En dus voerden ook de bewoners van woonzorgcentrum Maretak in Halle actie in het kader van ‘Orange The World day’. Samen met een delegatie van de vzw Zijn, personeel en families werd een avondwandeling in de buurt gemaakt. Vzw Zijn brengt de samenleving in beweging tegen familiaal geweld en seksueel geweld om de spiraal van geweld te doorbreken. Met het buddyproject goudlijm willen we slachtoffers van familiaal geweld helpen om de gebroken stukken terug aan elkaar te lijmen, de ‘littekens’ te aanvaarden en te verwerken. “Bij de wandeling werden we begeleid door muzikanten van een lokale fanfare”, vertelt directeur Rosanne Verpoest. “Het gezellig gebeuren werd afgerond in De Maretak met een soepje en sandwiches.”

Populair in HLN+ REGIO

 1. Kleuters ravotten in Breedhout eindelijk in hun speeltuintje
  Halle

  Kleuters ravotten in Breedhout eindelijk in hun speeltuin­tje

  Sinterklaas bracht de kinderen van kleuterschool Spring in ‘t Veld in Breedhout dit jaar niet alleen lekkers maar ook een heuse speeltuin. Ze mochten er dinsdag voor het eerst in ravotten. De speeltuin zal voor iedereen toegankelijk zijn en dus ook buiten de openingsuren voor kinderen uit de buurt. De stad wilde al langer een speelplek inrichten in Breedhout maar de zoektocht naar een locatie verliep niet vlot. Tot de stad ging aankloppen bij de school. Spring in ‘t Veld stelt een stukje grond ter beschikking voor de speeltuin die bestaat uit een glijbaan, glijstang, verschillende speelwanden en een klimtouw. Er is ook een trampoline en een speelkeukentje geïnstalleerd.
 2. Blokspot in Pepingen biedt studeerplek aan voor 15 studenten
  Pepingen

  Blokspot in Pepingen biedt studeer­plek aan voor 15 studenten

  De Pepingse studenten kunnen ook dit jaar opnieuw samen en in alle rust studeren dankzij een ingerichte blokspot de komende weken. Woonzorgcentrum Henri Vanderstokken langs de Palokenstraat wordt hiervoor ingericht als blokspot voor maximaal 15 studenten en dat vanaf 20 december tot en met 31 januari. Enkel studenten die op voorhand inschrijven en de gewenste blokdata doorgeven, kunnen er dagelijks terecht van 8 tot 20 uur. Geïnteresseerde studenten kunnen zich inschrijven via jeugd@pepingen.be. Via de Facebookpagina van blokspot Pepingen worden elke week enkele studeertips of updates meegegeven. De blokspot is enkel toegankelijk voor studenten die in Pepingen wonen.
 3. Geen vuurwerk toegelaten in Sint-Genesius-Rode
  Sint-Genesius-Rode

  Geen vuurwerk toegelaten in Sint-Genesius-Ro­de

  In Sint-Genesius-Rode mag je geen vuurwerk afsteken. Ook op oudejaar is dat verbod geldig. Het schepencollege kan wel uitzonderingen toe staan maar zelf dan wordt elke aanvraag goed bekeken. De voorbije jaren vond er tijdens het jaarmarktweekend in september wel nog een vuurwerk plaats maar ook dat is intussen afgevoerd. Vooral het dierenwelzijn speelde een rol in de beslissing. Actieve controles komen er niet door de politie maar als wie betrapt wordt op het afsteken van vuurwerk kan wel beboet worden.
 1. Siebe Roesems kiest voor Alpecin-Deceuninck Development Team: “We kruisten elkaars pad op het juiste moment”
  Wielrennen beloften

  Siebe Roesems kiest voor Alpe­cin-Deceuninck Develop­ment Team: “We kruisten elkaars pad op het juiste moment”

  In het tweede deel van dit seizoen werd duidelijk dat Siebe Roesems niet langer bij Trinity zou blijven. Het programma van de Britse ploeg paste niet bij de Hallenaar. Het was evenwel wachten op de keuze die Roesems zou maken. Nu werden er knopen doorgehakt. Roesems zal volgend seizoen de kleuren van het Alpecin-Deceuninck Development Team verdedigen.
 2. Curieus Halle organiseert democratische wijndegustatie
  Halle

  Curieus Halle organi­seert democrati­sche wijnde­gusta­tie

  Afgelopen weekend organiseerde Curieus Halle voor de zevende keer een democratische wijndegustatie. Met het initiatief wil de vereniging zoveel mogelijk mensen echte eindejaarsfeesten met klassewijnen bezorgen, ook wie het momenteel iets minder breed heeft. “Wijn wordt in deze dure tijden met stijgende energieprijzen meer en meer een luxeproduct, nochtans is het haast essentieel op een klassieke feesttafel”, aldus Arno Pirolo van Curieus Halle. “Al onze wijnen zijn bijzonder toegankelijk en democratisch geprijsd, zodat niemand zichzelf flesje wijn moet ontzeggen. Er waren dan ook veel aanwezigen die kwamen proeven en een fles mee namen naar huis.” De partner waarmee Curieus ook dit jaar in zee ging, was wijnhandel Belvino.be uit Halle.