Zaal Edele Brabant is opnieuw het kloppend hart van Strijland: “Dit biedt het verenigingsleven van Gooik opnieuw alle kansen om te bruisen”
GooikAfgelopen weekend werd de vernieuwde zaal Edele-Brabant in Strijland (Gooik) officieel ingehuldigd. De werken waren al enige tijd klaar, maar door de coronamaatregelen werd een formeel bezoekje van alle belanghebbers nog uitgesteld. Het totaalplaatje van zo’n 250.000 euro mag er desalniettemin zijn, want de parochiezaal was dringend aan vernieuwing toe.
Amber GysLaatste update:29-03-22, 16:01
Zaal Edele-Brabant in Strijland wordt uitgebaat door de parochie. Samen met verschillende belanghebbenden werd een stuurgroep opgericht die instaat voor het beheer van de parochiale gebouwen, de kerk en de terreinen eromheen. Onder impuls van die stuurgroep begon men met de opstelling van het toekomstplan Strijland 2020-2021. Het heeft een paar jaar geduurd voor dat er effectief kwam. Na een lange periode waarin alle verenigingen inspraak kregen, werden alle voorstellen behandeld. Begin 2021 begonnen dan de ingrijpende werken aan de zaal Edele-Brabant.
Voortaan sijpelt er geen water meer binnen via het dak, struikelt men niet meer door het niveauverschil tussen de keuken en de zaal en kan men, zonder het risico te lopen dat de leidingen verstopt raken, het toilet doorspoelen
De renovatie van de zaal omvatte de isolatie van zowel de muren als daken en alle ruimtes werden op eenzelfde vloerniveau gebracht waardoor het podium moest verdwijnen. “Tot begin jaren zeventig deed deze zaal dienst als kerk”, zegt Stephane Seghers, voorzitter van de stuurgroep. “Daarna werd ze omgevormd tot een zaal waarin feesten, toneel- en filmavonden plaatsvonden. Door de jaren werden er verschillende stukken aangebouwd. Voortaan sijpelt er geen water meer binnen via het dak, struikelt men niet meer door het niveauverschil tussen de keuken en de zaal en kan men, zonder het risico te lopen dat de leidingen verstopt raken, het toilet doorspoelen. Deze vernieuwing biedt het verenigingsleven van Gooik opnieuw alle kansen om te bruisen.”
Met de bouw van nieuwe toiletten zorgde men voor een vlotte toegankelijkheid voor alle bezoekers. Ook de keuken werd in een nieuw jasje gestoken met een afscheiding tussen warme en koude keuken en een aparte ruimte voor de afwas. In de zaal zijn nu speciale wanden zodat de zaal geschikt is voor kleine, middelgrote en grote evenementen. Er werd ook een aparte ruimte voorzien om te vergaderen. De voorgevel van de zaal kreeg bovendien een nieuwe look en de ingang werd rolstoeltoegankelijk gemaakt.
Subsidies
De totale kostprijs van het project bedroeg zo’n 250.000 euro. Het project kan rekenen op ruim 162.370 euro subsidies. Dit bedrag bestaat voor de helft uit Europese middelen. De provincie past, net als Vlaanderen, een kwart bij. “We steunen de ontwikkeling van dergelijke projecten op het platteland”, zegt gedeputeerde Gunther Coppens. “Op die manier zorgen we ervoor dat er voldoende plekjes zijn om herinneringen te schrijven voor huidige en toekomstige generaties.”
De vernieuwingsoperatie is nog niet helemaal achter de rug. In de toekomst wil de stuurgroep Zaal Edele Brabant het speelterrein en de parking splitsen om de site veiliger te maken. Daarnaast start de aanleg van een nieuwe parking voor 25 wagens. De vzw wil ook een terrein van 0,6 ha aankopen dat kan ingericht worden als speelbos voor de kinderen en jeugdbewegingen.