Volledig scherm
PREMIUM
© Jan Jozef Haugen/Mozkito

Mythisch Pajottenland. De Tongsnijders der Heyde: “Ze roofden, folterden en moordden al die in hun weg stonden”

Heksen, tovenaars en roversbendes: het Pajottenland bruist van de mythes en legendes. Onze redactrice gaat op zoek naar de waarheid achter de folklore. Vandaag, de allerlaatste legende in onze reeks, en misschien ook de meest lugubere: De Tongsnijders der Heyde. Een roversbende die de meest misselijkmakende dingen op zijn geweten had en zijn naam waarmaakte. Het verhaal zou zich in 1789 hebben afgespeeld, maar wordt in Gooik nog steeds naverteld. Meer over mythes en sagen in het Pajottenland vind je in ons dossier.

 1. Spoor2 en Pro Natura uit Roosdaal bundelen krachten en gaan nauwer samenwerken in toekomst: “Uitgroeien tot een groot bedrijf”
  Hamme/Roosdaal

  Spoor2 en Pro Natura uit Roosdaal bundelen krachten en gaan nauwer samenwer­ken in toekomst: “Uitgroeien tot een groot bedrijf”

  Spoor2 uit Hamme en Pro Natura uit Roosdaal bundelen hun krachten en zullen de komende jaren stapsgewijs uitgroeien tot een bedrijf. Beide bedrijven zetten sterk in op sociale economie en willen hier samen verder op inzetten. “Het nieuws hing al een tijdje in de lucht, maar wij zijn bijzonder blij met deze samenwerking”, vertelt directeur Aart Lehembre van Spoor2.
 2. Mythisch Pajottenland. De legende van heilige Sint-Alena: “Ze werd vermoord door haar eigen vader omdat ze christen was”
  PREMIUM

  Mythisch Pajotten­land. De legende van heilige Sint-Ale­na: “Ze werd vermoord door haar eigen vader omdat ze christen was”

  Heksen, tovenaars en roversbendes: het Pajottenland bruist van de mythes en legendes. Onze redactrice gaat op zoek naar de waarheid achter de folklore. Vandaag: de heilige Sint-Alena en haar vader Heer Levold. Dochter en vader hadden een haat-liefderelatie, om het eenvoudigweg te formuleren. Het verhaal dateert al uit de zevende eeuw, maar laat tot op heden nog steeds sporen na in Dilbeek. Meer over mythes en sagen in het Pajottenland vind je in ons dossier.
 3. De coronacijfers in Gooik van zondag 11 oktober

  De coronacij­fers in Gooik van zondag 11 oktober

  Uit de nieuwe bevestigde cijfers van Sciensano is gebleken dat er in Gooik, op één dag 5 besmettingen met corona zijn bijgekomen. Een dag eerder waren dit er nog minder dan 5. Het totaal aantal gevallen over de laatste 14 dagen komt zo op 25. Sciensano heeft enkele alarmdrempels gedefinieerd op basis van het aantal gevallen per 100.000 inwoners over de laatste 14 dagen. Voor Gooik komt dat getal nu op 272 te liggen. Gooik heeft daarmee meer dan 100 gevallen en daarom overschrijdt de gemeente op dit moment alarm niveau 4 en krijgt ze een rode kleur. Dit is de hoogst gedefiniëerde alarmdrempel. De cijfers van Sciensano worden dagelijks gepubliceerd.