Jan Jozef Haugen/Mozkito
Volledig scherm
PREMIUM
© Jan Jozef Haugen/Mozkito

Mythisch Pajottenland. De Tongsnijders der Heyde: “Ze roofden, folterden en moordden al die in hun weg stonden”

Heksen, tovenaars en roversbendes: het Pajottenland bruist van de mythes en legendes. Onze redactrice gaat op zoek naar de waarheid achter de folklore. Vandaag, de allerlaatste legende in onze reeks, en misschien ook de meest lugubere: De Tongsnijders der Heyde. Een roversbende die de meest misselijkmakende dingen op zijn geweten had en zijn naam waarmaakte. Het verhaal zou zich in 1789 hebben afgespeeld, maar wordt in Gooik nog steeds naverteld. Meer over mythes en sagen in het Pajottenland vind je in ons dossier.

 1. Mythisch Pajottenland. De legende van heilige Sint-Alena: “Ze werd vermoord door haar eigen vader omdat ze christen was”
  PREMIUM

  Mythisch Pajotten­land. De legende van heilige Sint-Ale­na: “Ze werd vermoord door haar eigen vader omdat ze christen was”

  Heksen, tovenaars en roversbendes: het Pajottenland bruist van de mythes en legendes. Onze redactrice gaat op zoek naar de waarheid achter de folklore. Vandaag: de heilige Sint-Alena en haar vader Heer Levold. Dochter en vader hadden een haat-liefderelatie, om het eenvoudigweg te formuleren. Het verhaal dateert al uit de zevende eeuw, maar laat tot op heden nog steeds sporen na in Dilbeek. Meer over mythes en sagen in het Pajottenland vind je in ons dossier.
 1. Analist Jan Mulder en ex-profvoetballer Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”
  Gouden 11
  1

  Analist Jan Mulder en ex-profvoet­bal­ler Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”

  Ook Jan Mulder en Jelle Van Damme, ex-profvoetballers bij Ajax en Anderlecht, stellen een Gouden 11-ploeg samen. De Nederlandse analist koos onder meer voor Nicolas Raskin en Hugo Siquet. Twee jonge veulens die het mooie weer maken bij Standard. “Ik zie Raskin echt graag spelen.” Jelle Van Damme kiest Ruud Vormer als kapitein. “Hij is een een echte strijder.” Stel net als Mulder en Van Damme voor morgenavond jouw ploeg samen en maak kans op 10.000 euro.
 2. Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard
  Streamz

  Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard

  Sinds maandag 13 september kan je op Streamz terecht voor een stevige portie huwelijksdrama met wekelijks een nieuwe aflevering van ‘Scenes from a Marriage’, een moderne remake van Ingmar Bergmans tijdloze ‘Scener ur ett äktenskap’. Liefde, passie, seks, (v)echtscheidingen en verzoeningen laten niemand onberoerd, en dus vullen wij deze week onze Kijkgids aan met onze favoriete series en films over het huwelijk. Van hartzeer in ‘Marriage Story’ (Netflix) en wraaklustige vrouwen in ‘Why Women Kill’ (Streamz) tot een uitgeblust seksleven in ‘Wanderlust’ (Netflix) en een polyamoreus experiment in ‘You Me Her’ (Netflix).