Jan Jozef Haugen/Mozkito
Volledig scherm
PREMIUM
© Jan Jozef Haugen/Mozkito

Mythisch Pajottenland. De Tongsnijders der Heyde: “Ze roofden, folterden en moordden al die in hun weg stonden”

Heksen, tovenaars en roversbendes: het Pajottenland bruist van de mythes en legendes. Onze redactrice gaat op zoek naar de waarheid achter de folklore. Vandaag, de allerlaatste legende in onze reeks, en misschien ook de meest lugubere: De Tongsnijders der Heyde. Een roversbende die de meest misselijkmakende dingen op zijn geweten had en zijn naam waarmaakte. Het verhaal zou zich in 1789 hebben afgespeeld, maar wordt in Gooik nog steeds naverteld. Meer over mythes en sagen in het Pajottenland vind je in ons dossier.

 1. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.
 2. Gemeente lanceert éénmalige oproep voor projectsubsidies voor getroffen gebieden door overstromingen
  Gooik

  Gemeente lanceert éénmalige oproep voor projectsub­si­dies voor getroffen gebieden door overstro­min­gen

  De wateroverlast in Vlaanderen en Wallonië van de afgelopen maanden staat nog in ieders geheugen gegrift. Ook nu, enkele maanden later, is de vraag naar hulp nog steeds groot, want vaak wordt nu pas duidelijk hoe groot de schade echt is. Daarom besliste de meerderheid in de Gooikse gemeenteraad om projectsubsidies vrij te maken en op die manier de slachtoffers een hart onder de riem te steken.
 3. Mythisch Pajottenland. De legende van heilige Sint-Alena: “Ze werd vermoord door haar eigen vader omdat ze christen was”
  PREMIUM

  Mythisch Pajotten­land. De legende van heilige Sint-Ale­na: “Ze werd vermoord door haar eigen vader omdat ze christen was”

  Heksen, tovenaars en roversbendes: het Pajottenland bruist van de mythes en legendes. Onze redactrice gaat op zoek naar de waarheid achter de folklore. Vandaag: de heilige Sint-Alena en haar vader Heer Levold. Dochter en vader hadden een haat-liefderelatie, om het eenvoudigweg te formuleren. Het verhaal dateert al uit de zevende eeuw, maar laat tot op heden nog steeds sporen na in Dilbeek. Meer over mythes en sagen in het Pajottenland vind je in ons dossier.