Kleine gemeenten weigerachtig tegen meerjarenplanning van brandweerzone: “We betalen steeds meer, maar krijgen geen betere diensten”
Enkele burgemeesters in het Hageland zijn niet van plan om de meerjarenplanning van het hulpverleningszone Oost-Brabant zomaar goed te keuren. “De dienstverlening is niet verbeterd, maar de bedragen die de kleine gemeentes betalen zijn wel fors gestegen, tot de helft meer”, klinkt het.
Delen per e-mail
Sinds 1 januari 2015 wordt de organisatie van de brandweer in de Belgische gemeentes opgedeeld in hulpverleningszones. De gemeentes in het Hageland vallen onder de zone Brabant-Oost die 32 gemeentes beschermt, ook in het Leuvense. Iedere aangesloten gemeente betaalt jaarlijks een bijdrage aan de zone om gebruik te kunnen maken van de diensten. Maar de kleinere gemeenten halen geen voordeel bij de hervorming van 2015.
“Na vier jaar moeten we vaststellen dat de dienstverlening er niet op verbeterd is, terwijl de bijdrage voor de brandweer flink gestegen is, tot zelfs 50%”, zegt Marc Wijnants (CD&V), burgemeester van Linter. “Alleen Leuven en Tienen gaan er financieel op vooruit.”
416.702 euro per jaar
“Tot 2015 bedroeg onze bijdrage voor de brandweer minder dan 200.000 euro per jaar. Vandaag betalen wij jaarlijks 289.080 euro voor de zone Oost-Brabant. Tegen 2025 zal de factuur van Linter nog stijgen tot 416.702 euro per jaar”, zegt Wijnants.
“Tot voor de hervorming betaalden wij 170.000 per jaar. Vandaag is dat 255.841 euro”, zegt Peter Reekmans (Dorpspartij), burgemeester van Glabbeek. “Tegen 2025 zou het voor ons zelfs 395.456 euro worden.”
“Bij de opstart van de brandweerzone was een werkingsbudget van 23 miljoen euro gepland op jaarbasis. Als je vijf jaar later al een budget van 35 miljoen euro vraagt, dan schort er iets”, zeggen Wijnants en Reekmans. “De leiding stelt een nieuw meerjarenbeleidsplan 2020-2025 voor. Wij keuren geen plan goed dat de factuur meer dan verdubbelt in tien jaar tijd.”
Doorlichting
Wijnants en Reekmans vragen collega-burgemeesters om het plan evenmin goed te keuren in de zoneraad. “We vragen een dringende doorlichting van de korpsleiding van de zone, want die lijkt niet in staat om een degelijk en gezond beleid te voeren”, aldus Reekmans.
“Ook wij keuren het plan niet zomaar goed. Eerst willen we overleg met de andere gemeenten in de raad”, zegt burgemeester Jo Roggen (Open Vld) van Geetbets. “Wij betaalden voorheen 180.000 euro en vandaag 240.000, voor precies dezelfde dienstverlening. De korpsleiding van de zone moet maar eens grondig haar rekeningen maken, want wij blijven niet ja knikken.”
“Voor ons zijn de facturen ook verdubbeld. Ik had al langer voorspeld dat schaalvergroting niet goed uitpakt voor de kleine partners”, zegt Hans Vandenberg (CD&V), burgemeester van Bekkevoort. “Wij betalen mee de investeringen die de grote gemeenten als Leuven en Tienen hebben gedaan. We kunnen protesteren tegen het plan, maar ik vrees dat de gevolgen van de fusie onomkeerbaar zijn.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen
Lukt het u maar niet om meer te sparen? Waarschijnlijk trapt u in een van deze valkuilen
Een wereldreis (als dat ooit weer mag), de keuken in het nieuw, een spaarpot voor noodgevallen: er zijn redenen genoeg om een stevige spaarboek aan te leggen. Toch vinden veel mensen het aartsmoeilijk om hun spaarvoornemens vol te houden. Spaargids.be zocht uit wat sparen zo lastig maakt. -
PREMIUMTienen
Melchior pakt eerste Michelinster: “Net voor de tweede keer papa geworden en nu dit. Het kan niet meer stuk”
Gilles Melchior (36) begon op zijn veertiende aan de hotelschool VTI in Leuven. Nadien deed hij als kok jarenlang ervaring op bij verschillende gerenommeerde zaken zoals De Tuinkamer, Luzine, Arenberg en het Hof van Cleve. Vier jaar geleden opende hij zijn eigen zaak ‘Melchior’ aan de Veemarkt in Tienen. Vandaag kreeg hij als enige nieuwkomer in Vlaams-Brabant een Michelinster. “Fijn dat dat er bij komt”, reageert Gilles bescheiden. -
Multimedia
Zonnepanelen op het dak? Zo laat je je grootste energievreters overdag draaien
Hoe de discussie over slimme energiemeters ook uitdraait: wie zonnepanelen heeft, verbruikt zijn elektriciteit per definitie beter overdag, wanneer ze ook wordt opgewekt. Ben jij overdag het huis uit om te gaan werken? De grootste energievreters in huis, zoals de wasmachine en de vaatwasser, laten zich tegenwoordig gelukkig prima programmeren. -
-
Boutersem
Geen Jonagolds meer in je geliefd warenhuis? Geen probleem: Mossbusters geeft 1 ton Jonagolds gratis weg
We hebben het intussen wel al gezien, het bewuste filmpje van een man die door het dak gaat als blijkt dat in een warenhuis geen Jonagolds meer zijn. Kenneth Bataille (33) van Mossbusters uit Boutersem wil alvast voorkomen dat nog meer mensen beginnen schuimbekken als hun favoriete merk appel niet meer in voorraad blijkt. En dus kocht hij bij een lokale fruitteler liefst een ton van deze lekkere appelsoort en gaat die gratis verloten. -
PREMIUMTielt-Winge
Kinderdagverblijf ‘De Tijgertjes’ sluit de deuren twee maanden sneller dan voorzien
Kinderdagverblijf ‘De Tijgertjes’ heeft eerder deze maand definitief de deuren gesloten, twee maanden eerder dan voorzien. Ouders moeten nu plots op zoek naar een nieuwe opvang voor hun kinderen. De Tijgertjes kon jarenlang genieten van een goede reputatie, maar na een inspectie in 2020 bleek dat er al een tijd dingen waren die beter konden. -
Diest/Aarschot/Begijnendijk/Bekkevoort/Scherpenheuvel-Zichem/Tielt-Winge
Massale respons op vraag naar vrijwilligers voor vaccinatiecentrum eerstelijnszone Demerland
De Eerstelijnszone Demerland is er al even uit waar de vaccinatiecentra komen, met name in de stadsfeestzaal in Aarschot en in CC Den Amer in Diest. Wat ze tot voor kort nog niet hadden, was voldoende personeel. Na een oproep hebben zich al een verrassende 178 vrijwilligers gemeld voor het centrum in Aarschot. -
PREMIUMTienen
Dit leegstaand pand aan Goossensvest is over twee weken vaccinatiecentrum: “Gebouw is ideaal. Een goede poetsbeurt en wat signalisatie volstaan”
Dat er een vaccinatiecentrum in het Rijksadministratief centrum komt aan de Goossensvest in Tienen raakte donderdag al bekend. Inwoners van Tienen, Boutersem, Hoegaarden, Kortenaken en Glabbeek zullen zich hier vanaf maart kunnen laten vaccineren. Al wil men al over ten laatste twee weken volledig klaar zijn met de opbouw van het vaccinatiecentrum. Wij gingen alvast een kijkje nemen.
0 reacties