Wereldkampioen Eddy Merckx in sneeuw en kou op weg naar ritzege en roze trui op Tre Cime di Lavaredo, in de Giro van 1968.
Volledig scherm
Wereldkampioen Eddy Merckx in sneeuw en kou op weg naar ritzege en roze trui op Tre Cime di Lavaredo, in de Giro van 1968. © rv

55 jaar geleden schreef Eddy Merckx in helse omstandigheden Giro-geschiedenis op Tre Cime di Lavaredo: “Zwaarste inspanning van mijn leven”

Weinig aan Eddy Merckx dat níet legendarisch is. Maar wat hij in de Giro 1968 op Tre Cime di Lavaredo realiseerde, overtrof werkelijk alles. Magnum opus in een winterse hel. “Mijn meest memorabele overwinning ooit.” Kan het Geraint Thomas, Primoz Roglic en co. vandaag inspireren?

7 reacties

 • willy staes

  20 uur geleden
  Voor Merckx te evenaren zal er een wonder moeten gebeuren , zo eenvoudig is dat , hij kon alles .
 • Chris Buyse

  4 dagen geleden
  Merckx was en is de grootste sportman uit onze geschiedenis. Ook een toonbeeld van doorzetting, karakter en steeds de wil om te winnen en het beste van zichzelf te geven.
 • wim rooyakkers

  4 dagen geleden
  Prachtige prestatie. Maar nu maken eigenlijk de tijdritten het klassement kapot.een tijdrit zou de max moeten zijn.wie nu niet een goede tijdrijden is,wordt al snel kansloos voor het klassement.
 • adri zuiderwijk

  4 dagen geleden
  Afdalen in de sneeuw doet meer pijn zoals Breukink de Giro verloor dankzij een hongerklop, ook Rooks voorop rijdend werd door de kou bevangen..maar renners waren fysiek veel eerder volwassen omdat van kleins af het werken niet geschuwd werd en nieuwelingen het nog altijd met een 52/18 moesten doen...
 • Piet Janssen

  4 dagen geleden
  Hele goede renner geweest maar we moeten ook niet vergeten dat hij 3 maal betrapt geweest is op doping. Dit wordt klaarblijkelijk met de mantel der liefde bedekt omdat het EM betreft. Armstrong (7x winst Tour) daarentegen is met de grond gelijk gemaakt.