Oogarts dr. Joachim Van Calster legt uit hoe je netvlies kan scheuren, zoals bij Erik Van Looy.
Volledig scherm
PREMIUM
Oogarts dr. Joachim Van Calster legt uit hoe je netvlies kan scheuren, zoals bij Erik Van Looy. © rv

Wanneer kan het netvlies van je oog plots scheuren?

Als je op NPO1 de avonturen van Erik Van Looy in de Nederlandse versie van ‘De Slimste Mens’ volgt – hij is er geen quizmaster, wél deelnemer – , zal je het gemerkt hebben: in zijn tweede aflevering droeg hij een ooglapje. De reden van het ongemak? Erik moest onder het mes omdat het netvlies van zijn oog gescheurd was. Hoe kan dat gebeuren en hoe behandel je dat? Dr. Joachim Van Calster, oogarts in het UZ Leuven, geeft meer uitleg: “Bijziendheid is een belangrijke factor die het risico op netvliesloslating verhoogt.”

 1. “De ingreep kost veel geld, maar op lange termijn ben je veel goedkoper af”: nieuwe oogtechnieken corrigeren zowel het zicht dichtbij als van ver
  PREMIUM

  “De ingreep kost veel geld, maar op lange termijn ben je veel goedkoper af”: nieuwe oogtechnie­ken corrigeren zowel het zicht dichtbij als van ver

  Wie zijn bril beu is, maar te oud is om zijn ogen te laseren, kan kunstlenzen laten plaatsen. ‘De slimste mens’-presentator Erik Van Looy liet zijn bril alvast door deze lenzen vervangen. “Ze kosten wel wat, maar het grote voordeel is dat ze een heel leven meegaan én dat je nooit meer een dure bril hoeft te kopen”, zegt oogarts Guy Sallet. Hij bespreekt de ingreep en mogelijke risico’s.
 2. Hypnose: kwakzalverij of een echte remedie tegen heel wat kwaaltjes? “Als je in iemands onderbewuste rommelt, kun je ook schade aanrichten”
  PREMIUM

  Hypnose: kwakzalve­rij of een echte remedie tegen heel wat kwaaltjes? “Als je in iemands onderbewus­te rommelt, kun je ook schade aanrichten”

  Pijnbestrijding, stoppen met roken, het beheersen van angsten... Hypnose wordt steeds meer beschouwd als een therapie met mogelijkheden. Neuroloog Steven Laureys gelooft in de mogelijkheden op het vlak van pijnbestrijding, al is het ook geen wondermiddel. “Als de patiënt niet mee wil, gaat het niet lukken”, zegt hypnotherapeute Candice Nuyttens.
 1. Marith (24) moest haar studies stopzetten wegens clusterhoofdpijn: “Het voelt alsof er met hete messen in mijn oog wordt gestoken”
  PREMIUM

  Marith (24) moest haar studies stopzetten wegens cluster­hoofd­pijn: “Het voelt alsof er met hete messen in mijn oog wordt gestoken”

  Marith wordt al bijna vijf jaar dagelijks geteisterd door clusterhoofdpijn. Haar hele leven is daardoor totaal ontregeld. “Gelukkig ben ik een doorzetter en optimistisch van aard, anders had ik misschien al een punt gezet achter dit leven.” Ze vertelt hoe de problemen begonnen zijn en welke behandelingen ze al heeft gehad. Neuroloog Rolf Fronczek legt uit wat clusterhoofdpijn is en wat je eraan kunt doen.