Klinisch psycholoog Barbara Depreeuw beantwoord 16 lezersvragen over angststoornissen.
Volledig scherm
PREMIUM
Klinisch psycholoog Barbara Depreeuw beantwoord 16 lezersvragen over angststoornissen. © Getty Images / rv

Van faal- en vliegangst tot hypochondrie: psychologe beantwoordt lezersvragen over angststoornissen

Iedereen voelt weleens angst. Voor ziekte, spinnen, een presentatie of examen... onze schrikbeelden nemen tal van vormen aan. Maar wat als angst je leven gaat beheersen? Barbara Depreeuw, klinisch psycholoog en gedragstherapeut bij het Universitair Psychiatrisch Centrum in Duffel, beantwoordt 16 concrete vragen van lezers over hun fobie. “In de oertijd was angst zinvol, maar nu is het in de meeste gevallen gewoon lastig”.

  1. Stijgende rentes en vrijgesteld van roerende voorheffing: alles wat je moet weten over de tak 21-spaarverzekering
    Spaargids.be

    Stijgende rentes en vrijge­steld van roerende voorhef­fing: alles wat je moet weten over de tak 21-spaarverze­ke­ring

    Sinds eind vorig jaar neemt de appetijt voor tak 21-spaarverzekeringen met een gewaarborgde basisrente opnieuw toe, zo meldt de verzekeringsfederatie Assuralia. De stijgende rentevoeten op de financiële markten en een gunstige fiscale behandeling zijn daar niet vreemd aan. Wat houden die spaarverzekeringen precies in? En wat zijn de voor- en nadelen? Spaargids.be licht toe.
  2. Wat is een tenniselleboog en hoe voorkom je het? “Niet alleen bij sport, ook in het gewone leven zijn overbelasting en verkeerd materiaal de boosdoeners”
    PREMIUM

    Wat is een tenniselle­boog en hoe voorkom je het? “Niet alleen bij sport, ook in het gewone leven zijn overbelas­ting en verkeerd materiaal de boosdoe­ners”

    Nu de lente stilaan haar opwachting maakt, halen veel tennissers en padelspelers hun raket vanonder het winterse stof. Maar wie tijdens zo’n racketsport de verkeerde techniek en/of te zwaar materiaal gebruikt, riskeert een tenniselleboog. Wat is dat precies en hoe kun je dat voorkomen? “Een tenniselleboog treedt doorgaans op vanaf de leeftijd van 30 jaar en ouder”, zegt schouder- en elleboogchirurg prof. dr. Alexander Van Tongel (UZ Gent).