Een grote behoefte aan suiker en vet kan wijzen op een winterdepressie. Psycholoog Ybe Meesters legt uit hoe je daar iets aan kunt doen.
Volledig scherm
PREMIUM
Een grote behoefte aan suiker en vet kan wijzen op een winterdepressie. Psycholoog Ybe Meesters legt uit hoe je daar iets aan kunt doen. © Getty Images/ rv

“Somber en apathisch, eten als een bouwvakker en slapen als een marmot”: lijd jij aan een winterdepressie en wat kan je eraan doen?

Word je ook mistroostig van de korte dagen en het gebrek aan zonlicht? Heb je veel nood aan slaap en comfort food? De kans is groot dat je last hebt van een winterdepressie. Klinisch psycholoog dr. Ybe Meesters legt uit wat je hieraan kunt doen: “De oorzaak ligt veeleer in een verstoorde werking van onze biologische klok, maar gelukkig zijn er manieren om die weer bij te stellen.”

 1. Ketamine en paddo's helpen bij zware depressie: psychiatrie behandelt patiënten met psychedelische drugs
  PREMIUM

  Ketamine en paddo's helpen bij zware depressie: psychia­trie behandelt patiënten met psychedeli­sche drugs

  Krijgen mensen met een zware depressie in de toekomst ketamine voorgeschreven? De psychiatrische zorgverlener PsyQ/Parnassia dient een groep patiënten deze partydrug toe als therapeutische behandeling. En de resultaten zijn indrukwekkend. “Zelfs voor mensen bij wie de vooruitzichten heel slecht waren, kunnen deze psychedelica heel goed uitpakken”, zegt onderzoeker en psychiater Jolien Veraart.
 2. Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
  Gouden Formule 1
  9

  Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1

  De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen.
 1. Depressie? Je darmflora is mogelijk de boosdoener. Maag- en darmexperten geven uitleg over je stoelgang
  PREMIUM

  Depressie? Je darmflora is mogelijk de boosdoener. Maag- en darmexper­ten geven uitleg over je stoelgang

  Mensen met depressieve klachten hebben vaak een andere darmflora, blijkt uit twee studies. Op termijn biedt dit interessante mogelijkheden voor totaal nieuwe behandelingen van depressie, zegt psychiater en onderzoeker Anja Lok (Amsterdam UMC). Maar wat weten we over het mysterieuze darmmicrobioom? En hoe ziet een gezonde darmflora eruit? We polsen bij verschillende experten. “Te veel prebiotica kunnen leiden tot diarree en winderigheid, en voor mensen met gevoelige darmen zijn ze niet altijd zo ‘buikvriendelijk’.”