Bij flashtherapie wordt in een fractie van een seconde een hoge stralingsdosis toegediend. Uit voorlopige studies blijkt de impact op de tumor minstens even groot. Het is ook goedkoper, omdat één tot twee sessies volstaan.
Volledig scherm
PREMIUM
Bij flashtherapie wordt in een fractie van een seconde een hoge stralingsdosis toegediend. Uit voorlopige studies blijkt de impact op de tumor minstens even groot. Het is ook goedkoper, omdat één tot twee sessies volstaan. © thinkstock

“Over 2 jaar kunnen we ook de moeilijkst behandelbare tumoren aanpakken”: wordt flashtherapie de grote doorbraak in kankerbehandeling? En hoe werkt het?

Is flashtherapie, heel kort bestralen met een hoge dosis, de sleutel tot succesvollere behandeling van tumoren? Het eerste onderzoek is alvast veelbelovend. “Niet alleen is de impact op de tumor minstens even groot als bij een gewone bestraling, er is minder schade aan omliggende organen én het is goedkoper, omdat één tot twee sessies volstaan. ”, zegt radiotherapeut-oncoloog Piet Dirix (UZA) in De Morgen.

 1. Pol (71) kreeg immuuntherapie voor uitgezaaid melanoom: “Van de kanker is niets meer te bespeuren”
  PREMIUM

  Pol (71) kreeg immuunthe­ra­pie voor uitgezaaid melanoom: “Van de kanker is niets meer te bespeuren”

  Kreeg je pakweg tien jaar geleden te horen dat je een uitgezaaid melanoom had, dan was er geen herstel meer mogelijk. Intussen blijkt immuuntherapie een gamechanger voor de agressieve huidkanker: cijfers van de onderzoeksgroep van prof. Bart Neyns (UZ Brussel) geven aan dat bij liefst een kwart van de patiënten de kanker volledig verdwijnt. Kunstenaar Pol Spelmans (71) vertelt over de behandeling: “Het moment waarop ik opnieuw een toekomst had, was magisch.”
 2. Marith (24) moest haar studies stopzetten wegens clusterhoofdpijn: “Het voelt alsof er met hete messen in mijn oog wordt gestoken”
  PREMIUM

  Marith (24) moest haar studies stopzetten wegens cluster­hoofd­pijn: “Het voelt alsof er met hete messen in mijn oog wordt gestoken”

  Marith wordt al bijna vijf jaar dagelijks geteisterd door clusterhoofdpijn. Haar hele leven is daardoor totaal ontregeld. “Gelukkig ben ik een doorzetter en optimistisch van aard, anders had ik misschien al een punt gezet achter dit leven.” Ze vertelt hoe de problemen begonnen zijn en welke behandelingen ze al heeft gehad. Neuroloog Rolf Fronczek legt uit wat clusterhoofdpijn is en wat je eraan kunt doen.
 3. Een grote batterij moet je minder snel vervangen: zo kies je een e-bike op jouw maat
  HLN Shop

  Een grote batterij moet je minder snel vervangen: zo kies je een e-bike op jouw maat

  De e-bike is hét ideale vervoermiddel voor velen: met een elektrische fiets omzeil je immers hoge brandstofprijzen enerzijds en overbrug je vlot lange afstanden anderzijds. Zo'n toestel is bovendien maar liefst 50 keer minder belastend voor het milieu dan een auto. Maar hoe pik je jouw ultieme exemplaar uit het erg ruime aanbod? HLN Shop helpt je - letterlijk en figuurlijk - op weg in vier handige punten.