Hoe behandel je glaucoom? Oogarts Tom Van Hoorde geeft advies.
Volledig scherm
PREMIUM
Hoe behandel je glaucoom? Oogarts Tom Van Hoorde geeft advies. © Getty Images/rv

Laat vanaf je vijftigste regelmatig je ogen checken: “Van glaucoom kan je blind worden zonder dat je het beseft”

Minstens drie procent van de Belgische 40-plussers heeft glaucoom. Een ongeneeslijke oogaandoening die je langzaam maar zeker slechtziend kan maken. Hoe kan je het herkennen? En welke behandelingen bestaan er? We vroegen het aan oogarts Tom Van Hoorde. Collega Sophie Lemmens (UZ Leuven) geeft uitleg over de allernieuwste opsporingstechniek met artificiële intelligentie. “Iedere zenuwvezel die je bent verloren, krijg je nooit meer terug.”

  1. GETEST. Is een kussen van Ikea even goed als een van Tempur? Neuroloog geeft advies bij het vinden van het perfecte hoofdkussen
    PREMIUM

    GETEST. Is een kussen van Ikea even goed als een van Tempur? Neuroloog geeft advies bij het vinden van het perfecte hoofdkus­sen

    Eén op de drie Belgen kampt met slaapproblemen. En niet alleen de matras, maar ook je hoofdkussen heeft invloed op hoe goed je slaapt. We tonen de vijf beste hoofdkussens die door consumenten zelf werden uitgekozen. Daarnaast legt neuroloog en slaapexpert Inge Declercq (UZA) uit wat de gevolgen zijn van een verkeerd hoofdkussen en hoe je het perfecte kussen kunt vinden. “Je lichaam verandert, en dus kan een kussen dat jarenlang goed voor je geweest is plots toch niet meer zo comfortabel zijn.”
  2. Van faal- en vliegangst tot hypochondrie: psychologe beantwoordt lezersvragen over angststoornissen
    PREMIUM

    Van faal- en vliegangst tot hypochon­drie: psychologe beant­woordt lezersvra­gen over angststoor­nis­sen

    Iedereen voelt weleens angst. Voor ziekte, spinnen, een presentatie of examen... onze schrikbeelden nemen tal van vormen aan. Maar wat als angst je leven gaat beheersen? Barbara Depreeuw, klinisch psycholoog en gedragstherapeut bij het Universitair Psychiatrisch Centrum in Duffel, beantwoordt 16 concrete vragen van lezers over hun fobie. “In de oertijd was angst zinvol, maar nu is het in de meeste gevallen gewoon lastig”.
  3. “Soms is een bloedafname, longfoto of oogpunctie nodig”: irisontsteking is meest voorkomende oogontsteking. Hoe herken je de symptomen?
    PREMIUM

    “Soms is een bloedafna­me, longfoto of oogpunctie nodig”: irisontste­king is meest voorkomen­de oogontste­king. Hoe herken je de symptomen?

    Een wazig zicht, soms met vlekken, en een rood, tranend, zeer pijnlijk oog dat zelfs gewoon kamerlicht niet meer kan verdragen. Het zijn de symptomen van een regenboogvliesontsteking, één van de meest voorkomende vormen van een oogontsteking. “Zo’n irisontsteking is goed te behandelen, maar er kunnen wel ernstige complicaties optreden, zoals permanente lichtschuwheid of slechtziendheid”, waarschuwt oogarts Vincent De La Porte.