Koelende behandeling bij chemotherapie voortaan terugbetaald: “Mijn haar behouden geeft een stukje zelfvertrouwen terug”

Voortaan worden de behandeling van hoofdhuidkoeling en de behandeling van hand- en voetkoeling voor kankerpatiënten terugbetaald. Dat vermindert een aantal bijwerkingen van chemotherapie, zoals haarverlies. “De diagnose is al zwaar genoeg. Dat je je haar kan behouden, geeft een stuk zelfvertrouwen terug", getuigt een patiënte in VTM NIEUWS.

 1. 15 procent van de Belgen heeft ooit last van nierstenen: hoe kan je ze vermijden? “Veel water drinken en minder zout eten is niet genoeg”
  PREMIUM

  15 procent van de Belgen heeft ooit last van nierstenen: hoe kan je ze vermijden? “Veel water drinken en minder zout eten is niet genoeg”

  Vandaag, op 9 maart, is het Wereld Nieren Dag. Niet onbelangrijk, want steeds meer patiënten belanden met nierstenen in het ziekenhuis tegenover vroeger. “15 tot 17 procent van de Belgen heeft er last van, en dat cijfer gaat in stijgende lijn”, vertelt nefroloog An Deman. “Nochtans kan 75 procent van de nierstenen vermeden worden via voeding”, vult uroloog Anthony Van Baelen aan. Is zout echt de grote boosdoener? En wat kan je best (niet) eten om het te voorkomen?
 1. Eet je al jaren hetzelfde en kom je toch plots kilo’s bij? Dit kan je (preventief) doen om die ‘ouderdomskilo’s’ te voorkomen én te zien verdwijnen
  PREMIUM

  Eet je al jaren hetzelfde en kom je toch plots kilo’s bij? Dit kan je (preventief) doen om die ‘ouderdomskilo’s’ te voorkomen én te zien verdwijnen

  Vanaf de leeftijd van 35 tot 45 jaar vertraagt je metabolisme, wat één van de redenen kan zijn waardoor je plots bijkomt tijdens de menopauze. “Ook al eet je al jaren dezelfde voeding, toch kan je plots extra kilo’s op de weegschaal zien staan”, legt menopauzeconsulente Cindy Dunon (UZ Brussel) uit. “Ook mannen ontsnappen er niet aan.” Ze deelt 5 simpele tips om die ouderdomskilo’s te zien verdwijnen én legt uit wat je op jonge leeftijd al kan doen om dit tegen te gaan.
 2. Vanaf welke leeftijd geef je je kind zakgeld? En wanneer is het tijd voor een eigen zichtrekening? Deze vijf stappen helpen je op weg
  Spaargids.be

  Vanaf welke leeftijd geef je je kind zakgeld? En wanneer is het tijd voor een eigen zichtreke­ning? Deze vijf stappen helpen je op weg

  Niet al je centen meteen uitgeven, maar ook voldoende sparen: dat is een essentiële levensles. Daarom biedt Wikifin tijdens ‘De Week van het Geld’, van 20 tot 26 maart, allerlei gratis spelen aan waarmee kinderen op een leuke manier met geld leren omgaan in de klas. Wil je hen ook thuis leren sparen en verstandig spenderen? Maak er werk van in vijf stappen, samen met Spaargids.be.
 3. Steeds meer jonge mensen krijgen een nekbult door intensief schermgebruik: zo kan jij dat voorkomen (of genezen)
  PREMIUM

  Steeds meer jonge mensen krijgen een nekbult door intensief schermge­bruik: zo kan jij dat voorkomen (of genezen)

  Steeds meer Vlamingen hebben last van een nekbult: een plaatselijke vetophoping onderaan de nek. Vooral vrouwen zijn vatbaar voor de lastige kwaal die door een verkeerde houding wordt veroorzaakt. “We zien een rechtstreeks verband tussen het toegenomen schermgebruik en de stijgende groep patiënten met een nekbult”, zegt dr. Thomas Mathieu (UZ Antwerpen). Hij legt uit hoe je ervan verlost raakt.