Een 3D-animatie van een kankercel.
Volledig scherm
PREMIUM
Een 3D-animatie van een kankercel. © thinkstock

Hoe kan je kanker in een vroeg stadium opsporen? Specialisten geven advies: “Pijn is zelden een vroeg teken van borstkanker”

Of het nu borst-, long- of prostaatkanker is: volgens specialisten is het cruciaal dat een kankerdiagnose in een zo vroeg mogelijk stadium gesteld wordt. Het kan geen kwaad om dat ter gelegenheid van Wereldkankerdag, op 4 februari, nog eens te beklemtonen. Zes gezondheidsexperts belichten de meest voorkomende kankers in ons land, vertellen wie het meeste risico loopt en hoe je de ziekte kan herkennen.

 1. De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
  Jobat

  De populair­ste elektri­sche bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professio­neel gebruik

  Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht.
 2. Overgewicht kan verhoogd risico op 13 types kanker opleveren: “BMI zegt niet alles, maar buikvet is een slecht teken”
  PREMIUM

  Overge­wicht kan verhoogd risico op 13 types kanker opleveren: “BMI zegt niet alles, maar buikvet is een slecht teken”

  Obesitas veroorzaakt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) elk jaar 4.200 nieuwe kankers in België en zo’n 200.000 nieuwe gevallen wereldwijd. Maar hoe komt dat? En hoe snel kan je dit omkeren? Professor Christine Desmedt (KU Leuven) en haar collega Christophe Matthys (UZ Leuven) geven advies. “Studies naar een nieuw soort dieet tonen al veelbelovende resultaten.”
 3. Marith (24) moest haar studies stopzetten wegens clusterhoofdpijn: “Het voelt alsof er met hete messen in mijn oog wordt gestoken”
  PREMIUM

  Marith (24) moest haar studies stopzetten wegens cluster­hoofd­pijn: “Het voelt alsof er met hete messen in mijn oog wordt gestoken”

  Marith wordt al bijna vijf jaar dagelijks geteisterd door clusterhoofdpijn. Haar hele leven is daardoor totaal ontregeld. “Gelukkig ben ik een doorzetter en optimistisch van aard, anders had ik misschien al een punt gezet achter dit leven.” Ze vertelt hoe de problemen begonnen zijn en welke behandelingen ze al heeft gehad. Neuroloog Rolf Fronczek legt uit wat clusterhoofdpijn is en wat je eraan kunt doen.
 4. Je hoofd in een ijsbad steken? Deze trucjes helpen volgens de wetenschap wel en niet tegen een kater
  PREMIUM

  Je hoofd in een ijsbad steken? Deze trucjes helpen volgens de wetenschap wel en niet tegen een kater

  Een kater hebben is allerminst een pretje. Al hoeft dat ongemakkelijke gevoel volgens een nieuwe TikTok-trend niet lang te duren. Gewoon even je hoofd in een ijsbad dompelen en de klachten verdwijnen. Althans dat beweert men toch. Maar wat is een kater nu precies? Helpt het echt als je jouw hoofd in ijswater steekt? En welke trucjes werken nu wel en niet volgens de wetenschap als je een nachtje te zwaar bent gaan stappen? Toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) geeft antwoord.