Henny van Andel, hier net voor haar 112ste verjaardag, had weinig sporen van veroudering in de hersenen. Onderzoekster Henne Holstege wil weten hoe dat komt.
Volledig scherm
PREMIUM
Henny van Andel, hier net voor haar 112ste verjaardag, had weinig sporen van veroudering in de hersenen. Onderzoekster Henne Holstege wil weten hoe dat komt. © ANP / rv

Helpen gezonde 100-plussers om mysterie rond alzheimer te ontrafelen? “Sommigen hebben nog het brein van een vijftiger, en we weten niet hoe dat komt”

De Nederlandse biochemicus Henne Holstege bestudeert alzheimer. Ze kijkt daarbij vooral naar 100-plussers die nog geestelijk gezond zijn om de geheimen van een gezond oud brein te ontrafelen. “Ik wilde weten hoe zij het voor elkaar krijgen om te ontsnappen aan cognitieve achteruitgang”, zegt Holstege. “Uit onderzoek blijkt alvast dit: één bepaalde eigenschap hebben ze allemààl.”

 1. “Bij schouderklachten geeft men nu eerder kinesitherapie dan te opereren”: Lieven Maesschalck geeft oefeningen om je schouderpijn te verlichten
  PREMIUM

  “Bij schouder­klach­ten geeft men nu eerder kinesithe­ra­pie dan te opereren”: Lieven Maesschal­ck geeft oefeningen om je schouder­pijn te verlichten

  Net zoals bij rugpijn bestaat er ook een breed spectrum aan schouderklachten. Van aspecifieke pijn tot artrose of een ontsteking: voor de juiste behandeling is het essentieel dat eerst de juiste diagnose wordt gesteld. “Ging men de schouder vroeger al snel opereren, dan proberen we nu het probleem steeds vaker met oefeningen op te lossen”, zegt kinesist Lieven Maesschalck. Hij geeft toelichting bij de meest voorkomende klachten en tipt oefeningen om het gewricht te versterken.
 2. Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen
  Gouden Formule 1
  6

  Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen

  Max Verstappen strandde in de GP van Saudi-Arabië na een knappe inhaalrace op de tweede plaats. Enkel ploegmaat Sergio Pérez bleef uit zijn greep. Had jij dit voorspeld? Ga dan nu aan de slag voor de volgende GP in Australië en de rest van het seizoen: met de Gouden Formule 1 kan jij immers het beste raceteam samenstellen en zo kans maken op de hoofdprijs van maar liefst 4.000 euro.
 1. Onderzoekers werken aan exoskelet: “Door snel te reageren, kan dit ons helpen om minder snel te vallen”
  PREMIUM

  Onderzoe­kers werken aan exoskelet: “Door snel te reageren, kan dit ons helpen om minder snel te vallen”

  Wellicht heb je het al meegemaakt: als we dreigen te vallen, grijpt ons lichaam bliksemsnel in. Maar soms komt die reactie te traag en gaan we toch tegen de grond. Een robot kan veel sneller reageren dan een mens en dat heeft voordelen. Dat zette enkele onderzoekers aan om te werken aan een exoskelet dat je helpt om balans te houden en niet zo snel te vallen. “De mogelijkheden van deze nieuwe technologie zijn enorm, niet alleen voor mensen met een gedeeltelijke verlamming, maar ook voor gezonde personen.”
 2. Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
  Tweakers

  Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”

  De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.
 3. Kan ik laten testen of ik alzheimer zal krijgen? En ben ik de ziekte dan voor? 3 belangrijke vragen beantwoord
  PREMIUM

  Kan ik laten testen of ik alzheimer zal krijgen? En ben ik de ziekte dan voor? 3 belangrij­ke vragen beantwoord

  De Australische acteur Chris Hemsworth (39) - vooral bekend als halfgod Thor uit het Marvel-universum - stopt tijdelijk met acteren nadat een DNA-test wees op een groter risico op de ziekte van Alzheimer. Zijn grootvader lijdt ook aan de ziekte, en toch is alzheimer niet altijd erfelijk. Kan ik zelf achterhalen of ik een hogere kans heb op alzheimer? En zo ja, wat kan de ziekte vertragen? Professor Sebastiaan Engelborghs (UZ Brussel) geeft antwoorden.