Zeker 10 procent van de beroertes gebeurt bij jonge mensen: hoe komt dat?
Volledig scherm
PREMIUM
Zeker 10 procent van de beroertes gebeurt bij jonge mensen: hoe komt dat? © Getty Images/rv

1 op de 10 beroertes treft jonge mensen: hoe herken je het en wat kan je er zelf tegen doen?

Jaarlijks krijgen 19.000 Belgen een beroerte, in de vorm van een herseninfarct of een hersenbloeding. Zeker één op de tien gevallen treft mensen tussen de 18 en 55 jaar oud. “De oorzaken van zo’n beroerte op jonge leeftijd zijn wel vaak anders dan die bij ouderen”, zegt neurologe Laetitia Yperzeele (UZA). Wat zijn die oorzaken? En bij welke bloedgroep stijgt het risico met 16 procent?

 1. “Het is voor je lichamelijke gezondheid nooit te laat om te stoppen, je hebt er altijd baat bij": wat zijn de gevolgen van roken en hoe stop je ermee?
  PREMIUM

  “Het is voor je lichamelij­ke gezondheid nooit te laat om te stoppen, je hebt er altijd baat bij": wat zijn de gevolgen van roken en hoe stop je ermee?

  Dat roken niet gezond is, weet iedereen ondertussen wel. Velen maken er dan ook in december hun goede voornemen van om ermee te stoppen. Geen slecht idee, want het risico op longkanker is niet alleen twintig keer groter bij rokers, als je rookt heb je ook vier keer meer kans om op latere leeftijd je zicht te verliezen. Wanneer is de schade onomkeerbaar? En wat is een goede manier om te stoppen? Toxicoloog Benoit Nemery (KU Leuven) legt het helder uit.
 2. “Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost
  TV

  “Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost

  Goed nieuws voor de fans van de bekroonde jongerenreeks ‘Hacked’, want het tweede seizoen is in aantocht. In de eerste tien afleveringen maakte de kijker kennis met de drie hechte vrienden Nilou (Alicia Andries), Malick (Misha van der Werf) en Adanne (Helena Tengan), die gechanteerd en geteisterd werden door een genadeloze hacker. Maar nu is het tijd voor de andere kant van het verhaal. De fans komen eindelijk wat meer te weten over de hacker zélf.
 3. Zijn de zwarte puntjes die je in je ogen ziet schadelijk? Oogarts waarschuwt: “Ga op controle als je plots een nieuwe vlek ziet”
  PREMIUM

  Zijn de zwarte puntjes die je in je ogen ziet schadelijk? Oogarts waarschuwt: “Ga op controle als je plots een nieuwe vlek ziet”

  Zie jij soms rondspringende, zwarte vlokjes of puntjes in je oog? Dan ben je zeker niet alleen. “Bijna iedereen krijgt er soms mee te maken”, licht oogarts Elise Platteau van AZ Maria toe. “Meestal zijn deze vliegjes, zoals ze ook genoemd worden, gewoon vervelend, soms is het daarentegen écht nodig om er snel mee naar de dokter te gaan.” Vanwaar komen die zwarte vlekken precies? Wanneer is het tijd om in te grijpen? En kan je er ooit vanaf geraken?