Zowel jonge mannen als vrouwen minstens één keer seksueel geïntimideerd op het werk het voorbije jaar
Negen procent van de Belgische vrouwen en vier procent van de mannen ervaarde al seksuele intimidatie op het werk. Opvallend: jongeren lijken een makkelijker doelwit. Zowel mannen (10 procent) als vrouwen (7 procent) onder de 25 jaar gaven aan zich het afgelopen jaar minstens één keer seksueel geïntimideerd te hebben gevoeld. Dat blijkt uit de nationale seksisme-enquête ‘#Youtoo?’ van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.
Het Instituut lanceerde in april 2020 de nationale seksisme-enquête, waarin seksisme op verschillende levensdomeinen wordt onderzocht. Meer dan 4.500 Belgen namen deel aan het onderzoek. De eerste resultaten, met betrekking tot seksuele intimidatie op het werk, zijn dinsdag gepubliceerd.
Seksuele intimidatie werd bevraagd aan de hand van drie interacties: intiem aangeraakt worden, verwacht worden te flirten of verwacht worden met een leidinggevende of klant naar bed te gaan. Negen procent van de vrouwen en 4 procent van de mannen geeft aan dit ooit mee te maken op het werk.
Seksueel voorstel
Gevraagd naar hun standpunt, vindt 93 procent van de vrouwen en 73 procent van de mannen het absoluut onaanvaardbaar dat een leidinggevende hen een seksueel voorstel zou doen. Voor seksuele voorstellen van collega’s dalen die cijfers naar respectievelijk 82 procent en 59 procent.
Voor minder uitgesproken vormen van mogelijk seksueel getint gedrag lopen de meningen veel meer uiteen. Een collega die je schouder aanraakt? Geen enkel probleem, vindt 24 procent van de vrouwen en 39 procent van de mannen. Bijna de helft van de vrouwen en 41 procent van de mannen vindt dat het op zich wel kan, maar dat die persoon moet ophouden als dat gevraagd wordt. Zo’n 13 procent van de vrouwen en 7 procent van de mannen geeft aan dat het totaal onaanvaardbaar is.
Respondenten geven aan dat ze als ‘flauw’ of ‘asociaal’ worden gezien wanneer ze hun grenzen aangeven.
Uit getuigenissen blijkt dat mensen die seksuele intimidatie meemaken niet altijd weten hoe ze daarop moeten reageren. Vaak ondernemen zij niets. Wanneer er toch naar de leidinggevende wordt gestapt, wordt hun probleem vaak niet ernstig genomen. Respondenten geven aan dat ze als ‘flauw’ of ‘asociaal’ worden gezien wanneer ze hun grenzen aangeven.
Nood aan een gedragscode
“De werkomgeving moet in de eerste plaats een veilige plek zijn voor iedereen”, zegt Liesbet Stevens, adjunct-directrice van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. “Er is nood aan een gedeelde gedragscode, waaraan mensen hun eigen gedrag of dat van een collega kunnen aftoetsen. Dat geeft ook een houvast aan vertrouwenspersonen en preventieadviseurs om te reageren op meldingen van seksuele intimidatie.”
“Het moet bijvoorbeeld duidelijk zijn dat seksuele voorstellen van een leidinggevende aan een medewerker op het werk niet acceptabel zijn. Ook zou een organisatie extra oog moeten hebben voor de kwetsbare positie van jonge werkkrachten. Een open beleid en goede bedrijfscommunicatie zijn daarin onontbeerlijk.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Een witte handtas is altijd stijlvol en feestelijk: zo hou je hem het langste mooi
Witte laarsjes blijven een modeding, maar wie echt mee wil zijn zwaait deze zomer een witte handtas om de arm. Of je nu gaat voor een praktische crossbodybag, een feestelijke clutch of een comfortabele schoudertas: een witte tas geeft elke outfit een frisse twist. Hebben! -
PREMIUM
“Slachtoffers van een narcist zijn vaak sterke persoonlijkheden.” Expert beantwoordt 19 lezersvragen over narcisme
-
Helft van jongeren uit stad krijgt te maken met seksuele intimidatie
Eén op de twee jongeren uit Antwerpen, Brussel en Charleroi geeft aan dat seksuele intimidatie hun vrijheid beperkt. Dat schrijft ‘De Standaard’ maandag op basis van een rapport van Plan International. “Uit het rapport blijkt inderdaad dat er een gigantische impact is op meisjes en jonge vrouwen door seksuele intimidatie", zegt Jorn Vennekens van Plan België. -
-
Spaargids.be
Betere voorwaarden gevonden bij een andere bank? Zo stap je gratis over
107.000 Belgen veranderden afgelopen jaar van bank via de bankoverstapdienst ‘Bankswitching’. Waarom is het soms een goed idee om van bank te veranderen? En hoe werkt zo’n overstap precies? Spaargids.be legt uit. -
“Van het een op het andere moment voelde ik hoe mijn hele lichaam verlamd raakte”: Margriet (26) lijdt aan een onbekende, maar niet zo zeldzame ziekte
De Nederlandse Margriet Shein (26) komt nog maar heel weinig buiten. En als ze een wandelingetje om haar huis maakt, is het met helm, zonnebril en koptelefoon op om prikkels te vermijden. FNS heeft Margriet in zijn greep. Het is een onbekende ziekte, hoewel er in Nederland 85.000 FNS-patiënten zijn. Bij Margriet werd de diagnose dan ook pas na vijf jaar gesteld. -
Jobat
Liegen over je vorige loon om een hoger salaris te strikken? Dit zeggen de experts
Heb je een nieuwe baan in het vizier, komt vroeg of laat het onderwerp ‘loon’ naar boven. Om je nieuwe salaris te bepalen of een goed voorstel te kunnen doen, durft een werkgever daarbij al eens vragen wat je op je huidige job verdient. Vind je dit maar een ongemakkelijke vraag en weet je er geen blijf mee? Is je huidige loon aan de lage kant en wil je een mooie promotie niet mislopen met een al te eerlijk antwoord? Jobat.be legt de kwestie voor aan hr-dienstverlener SD Worx. -
Onveilig op straat: 2 studentes maken pakkende video over seksuele intimidatie. “Als het al de tiende man is die je aanspreekt, voel je je een prooi”
1 op de 2 Belgische meisjes neemt weleens een omweg op straat uit angst voor seksuele intimidatie. Dat blijkt uit een onderzoek van Plan International. Het issue krijgt een gezicht – eigenlijk zelfs drie – in een minidocumentaire die twee studentes van Thomas More Mechelen maakten. “We zijn geschrokken van de getuigenissen die we binnenkregen”, zeggen Jasmien (23) en Fien (21). Met de video en de bijbehorende Instagrampagina hopen ze de dialoog opnieuw op te starten, en een plek in het curriculum van scholen te krijgen. “Werkelijk elke vrouw heeft een verhaal.”