Ulrike en Cisse.
Volledig scherm
PREMIUM
Ulrike en Cisse. © ar

Wie veel afvalt, is niet altijd gelukkiger. Expert licht toe, Ulrike en Cisse getuigen: “50 kilo lichter, en toch gecrasht”

“Gaat het cijfertje op de weegschaal honderd gram omhoog, dan schiet ik in een kramp.” Veel mensen dromen van een paar kilo’s minder, omdat hun (over)gewicht de enige barrière lijkt die tussen hen en een écht gelukkig leven staat. Maar klopt dat wel? Ulrike verloor 54 kilo, Cisse 66, en ze vertellen hoe ze zich nu voelen. Klinisch psycholoog Amber Van den Eynde legt uit waarom we ook vermageren beter met mate doen. “Wie veel afvalt, ontwikkelt achteraf vaak een depressie of een alcoholprobleem.”

 1. 3 mannen over hun onzekerheden. “Ook wij zijn bezig met ons uiterlijk, maar we komen er minder mee naar buiten”

  3 mannen over hun onzekerhe­den. “Ook wij zijn bezig met ons uiterlijk, maar we komen er minder mee naar buiten”

  Wie het nieuwe seizoen van ‘Love Island’ kijkt, kan er niet omheen. De ene spierbundel is nog strakker dan de anderen. Mannen met een gewoon lijf vallen er duidelijk uit de boot. Omdat de bodypositivity-beweging aan mannelijke zijde nog flink achterloopt, praten we met drie Vlamingen over hun zelfbeeld. Wat vinden Glenn (27), Phisanou (34) en Gyan (23) van hun benen, biceps en (bier)buikje? “Je zal nooit een foto vinden van mij in een bloot bovenlichaam. Veel te ongemakkelijk.”
 2. Is BMI nog een goede maatstaf voor je gezondheid? Diëtiste reageert: “Dikke mensen durven geen hulp meer te zoeken”
  PREMIUM

  Is BMI nog een goede maatstaf voor je gezondheid? Diëtiste reageert: “Dikke mensen durven geen hulp meer te zoeken”

  Een opvallend fenomeen op het socialemediaplatform TikTok: duizenden vrouwen delen hun gewicht. Ze willen aantonen dat hetzelfde getal op de weegschaal niet eenzelfde lichaam representeert. En dat leidt tot veel lof. “Over mensen met overgewicht of obesitas bestaan veel foutieve overtuigingen”, vindt ook diëtist Alessia Couvreur. Wat zeggen gewicht en BMI écht over gezondheid? De expert geeft haar mening.