Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images

Welke narcist ken jij? Wetenschappers onderscheiden 2 types

Ze zijn manipulatief, egocentrisch, arrogant en krijgen een kick van andere mensen te vernederen. En jammer genoeg zijn ze ook overal: narcisten. Maar waarom gedragen ze zich zo? Het is een vraag waar wetenschappers zich al lang het hoofd over breken. Een nieuwe studie bracht hen iets dichter bij het antwoord. 

 1. “Het eerste jaar heb je misschien helemaal niet door dat je partner een narcist is”: Dorcas vertelt over haar huwelijk van 15 jaar met een narcistische man
  PREMIUM

  “Het eerste jaar heb je misschien helemaal niet door dat je partner een narcist is”: Dorcas vertelt over haar huwelijk van 15 jaar met een narcisti­sche man

  Een narcist slaagt er dikwijls in om mensen te verleiden met mooie woorden en gebaren, maar achter dat masker schuilt een destructief persoon. Dorcas van der Smissen (48) is vijftien jaar getrouwd geweest met een narcist en vertelt haar verhaal. “Zelfs onze kinderen wilden dat ik de relatie met hun vader zou verbreken.”
 2. Hoe herken je een toxische relatie? Rika Ponnet lijst rode vlaggen op. “Heb je de gewoonte om te liegen in bed?”
  PREMIUM

  Hoe herken je een toxische relatie? Rika Ponnet lijst rode vlaggen op. “Heb je de gewoonte om te liegen in bed?”

  “Al mijn aandacht moest naar hem gaan, naar zijn werk, naar zijn carrière ... Mensen vroegen mij regelmatig waarom ik het allemaal maar liet gebeuren.” Geena Lisa (49) vertelde op tv openhartig dat ze in het verleden in een toxische relatie heeft gezeten. Maar hoe herken je zo’n toxische relatie en hoe bevrijd je jezelf eruit? Relatietherapeute Rika Ponnet lijst rode vlaggen op en geeft advies. “‘Hij of zij heeft mijn grenzen overschreden’, hoor ik weleens. Alleen, waren er wel grenzen?”