.
Volledig scherm
. © thinkstock

Waarom we het stiekem heerlijk vinden als iemand een afspraak afbelt

"Sorry dat ik het zo last minute laat weten, maar ik moet onze afspraak vanavond afzeggen," klinkt het telefoontje van die ene vriend. "Oh, wat jammer," lieg je, terwijl je ondertussen met een vreugdedansje uitkijkt naar een avond niksen in de zetel. Hoe komt het dat we het soms zó bevredigend vinden als een afspraak met vrienden op het nippertje wordt afgezegd? 

1 reactie

 • Peter Buyck

  5 jaar geleden
  Ja inderdaad, erg heerlijk dat je je tijd vrijhoudt, vrijmaakt en die andere gewoon niet opdaagt... Weer een gemiste afspraak om te werken aan een project, een kwestie bespreken, ...
 1. Psycholoog over hoe je mentaal sterk blijft bij oorlogsnieuws. “Als je níks leest, voel je je ook machteloos”
  PREMIUM

  Psycholoog over hoe je mentaal sterk blijft bij oorlogs­nieuws. “Als je níks leest, voel je je ook machteloos”

  Lig je wakker van de bommen in Oekraïne of vrees je een oorlog op eigen bodem? Logisch. Onzekere tijden doen ons piekeren, en ‘doemscrollen’ verergert dat nog: je blijft op slechtnieuwsverhalen klikken, op zoek naar iets hoopgevends. “Maar hoe meer je leest, hoe ongeruster je net wordt”, weet psychologieprofessor Filip Raes. Hij legt uit hoe je controle krijgt over je angst, zonder je af te sluiten van de actualiteit. “Er is één uitstekend tegengif voor dat gevoel van bedreiging.”