Getty Images/iStockphoto
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/iStockphoto

Waarom raak ik van slag als iemand onaardig doet? Enkele experts geven antwoord

‘Hé dikkerd!’, ‘Zou je niet beter een andere job zoeken?’, ‘Waarom ben jij altijd zo negatief?’ Als er iemand iets onaardigs tegen ons zegt, raken we vaak meteen van slag. Maar hoe komt dat nu? Enkele experts geven uitleg. 

1 reactie

 • Charel De sjanteerbaere

  2 jaar geleden
  Je bent opgevoed met waarden en normen. Zo heb je empathie en respect voor iedereen ,ongeacht afkomst, huidskleur of religie.
 1. COLUMN. Vera en haar zoontje vluchtten uit Oekraïne: “Mijn moeder is nu wat geruster. Ze slaapt niet meer in haar kleren”

  COLUMN. Vera en haar zoontje vluchtten uit Oekraïne: “Mijn moeder is nu wat geruster. Ze slaapt niet meer in haar kleren”

  Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odessa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (bijna 5) naar België, haar moeder en broer bleven achter. Ze denkt na over Pasen in haar thuisland, de inhumane gruwel van de Russische soldaten en hoe humor ook in donkere tijden steevast de bovenhand neemt. “De jongste weken ben ik wat ziek, en dat is volgens mij het gevolg van alle stress.”
 1. Mag er nog gelachen worden? “Humor wordt vooral uitgeoefend door de witte mannelijke middenklasse”

  Mag er nog gelachen worden? “Humor wordt vooral uitgeoe­fend door de witte mannelijke middenklas­se”

  “Tegenwoordig mag je met niks meer lachen.” Het is een opmerking die je weleens hoort uit de mond van een zuurpruim. Anderzijds ligt humor vaak gevoelig. Dat werd enkele weken pijnlijk duidelijk toen acteur Will Smith een klap uitdeelde aan Chris Rock tijdens de Oscars. Werkt lachen met beladen onderwerpen verlichtend of is het — pun intended — een slap in the face? Omdat 1 mei de Dag van de Lach is, probeert onderzoekster Anke Lion een antwoord te formuleren.
 2. ADHD is geen jongensziekte: “Meisjes die enkel last hebben van het dromerige en verstrooide, worden vaak niet opgemerkt”
  PREMIUM

  ADHD is geen jongens­ziek­te: “Meisjes die enkel last hebben van het dromerige en verstrooi­de, worden vaak niet opgemerkt”

  “Als ik het eerder had geweten, zat ik misschien wel op schema met mijn studies.” Amber (22) kwam er pas recent achter dat ze ADHD heeft. Velen denken bij de stoornis ADHD aan een hyperactief jongetje, maar ook meisjes en volwassen vrouwen krijgen ermee te maken. Bij hen wordt ADHD vaak over het hoofd gezien, en dat kan serieuze gevolgen hebben. Psychologe bij centrum ZitStil Katrien Boone: “De diagnostische criteria zijn opgesteld voor jongens tussen zes en twaalf jaar.”