Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

Waarom opstaan met een kop koffie geen goed idee is. Expert: “Op dit tijdstip heeft het méér effect”

De dag beginnen met een kop koffie is voor velen een vast ritueel. Een kleine kick ’s ochtends en je bent klaar om te starten. Maar eigenlijk is het beter om nog eventjes te wachten met dat eerste kopje. Hoe komt dat, en wat zijn dan wél goede alternatieven om wakker te worden? We vragen het aan slaapexpert Annelies Smolders. “Koffie verwent je innerlijke wekker.”

 1. Amir dronk vijftien energiedrankjes per dag: “Elke ochtend trok ik een Red Bull of Golden Power open”
  PREMIUM

  Amir dronk vijftien energie­drank­jes per dag: “Elke ochtend trok ik een Red Bull of Golden Power open”

  “Ik werd elke nacht wakker met dorst. Dan liep ik naar de koelkast om ineens twee blikjes leeg te drinken, en om nog een derde mee te nemen om op mijn nachtkastje te zetten.” Als jonge gast proeft Amir (32) van een energiedrankje. Hoewel de eerste slok tegenvalt, krijgt hij toch de smaak te pakken, tot hij er soms zelfs vijftien per dag drinkt. Toxicoloog Jan Tytgat legt uit waarom energiedranken zo verslavend zijn en vanaf wanneer ze je geen vleugels meer geven, maar fysieke klachten.
 2. “Na de besmetting kan het weken of maanden duren voor je zelf de symptomen ziet”: expert legt uit hoe je genitale wratten behandelt en geneest
  PREMIUM

  “Na de besmetting kan het weken of maanden duren voor je zelf de symptomen ziet”: expert legt uit hoe je genitale wratten behandelt en geneest

  “Het gaat om een uitstulping, een uitwas, soms een kleine bloemkoolvorm, en tenzij er een infectie bovenop komt, kan je duidelijk het verschil zien met een pukkel, zweertje of een herpesblaasje.” Dr. Eric Florence, hoofd van de Hiv/Soa-kliniek (ITG) heeft het over de vaakst voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (soa): genitale wratten en wat je er tegen kan beginnen.