Professor Cleo Goyvaerts is een van de NINA-vrouwen van 2020.
Volledig scherm
PREMIUM
Professor Cleo Goyvaerts is een van de NINA-vrouwen van 2020. © Guy Kokken

VUB-professor Cleo Goyvaerts (34) ontving dit jaar wereldwijd lof voor haar onderzoek naar longkanker: “Mijn vriend is mucopatiënt. Alsof het zo moest zijn”

Welke vrouwen maakten het afgelopen jaar het meeste indruk? Die vraag stelden we een tijd geleden. Jullie stemden massaal voor Cleo Goyvaerts (34), die op plek 7 eindigde. Als professor aan de VUB onderzoekt ze hoe we met immunotherapie longkanker zouden kunnen bestrijden. En ze won de internationaal gerenommeerde Young Investigator Award voor haar levensbelangrijke onderzoek. “Je kan op maandag een experiment starten en op het eind van de week vaststellen: ai, mislukt. Maar je moet altijd blijven gaan.”

 1. Een kind dat vecht tegen kanker krijgt zijn medicatie niet altijd terugbetaald. “We legden 30.000 euro neer”

  Een kind dat vecht tegen kanker krijgt zijn medicatie niet altijd terugbe­taald. “We legden 30.000 euro neer”

  Zo’n kwart van de kinderen met kanker heeft geen recht op de terugbetaling van hun medicatie. Officieel werd het alleen maar goedgekeurd voor volwassenen, in de praktijk wordt het wel aan hen voorgeschreven. Ouders van patiëntjes moeten soms duizenden euro’s voor medicatie ophoesten, zo ook Delphine Heenen die 30.000 euro neertelde. De stichting KickCancer stelt dit probleem aan de kaak. “Ik ken een gezin dat 90.000 euro betaalde voor één geneesmiddel. Het is een drama.”
 2. “Een te hoge werkdruk is niét de hoofdoorzaak”: psycholoog bespreekt de feiten en fabels over burn-out
  PREMIUM

  “Een te hoge werkdruk is niét de hoofdoor­zaak”: psycholoog bespreekt de feiten en fabels over burn-out

  Jaar na jaar stijgen de burn-outcijfers onrustwekkend: het aantal werknemers met een ernstig risico op burn-out is zelfs toegenomen met liefst 61,4 procent*. Ondertussen kent iedereen wel minstens één iemand die eraan ten prooi is gevallen. Toch zijn er helaas veel misvattingen over deze energiestoornis, schatten we het verkeerd in en behandelen we het doorgaans ook foutief, zegt psycholoog en hr-consulent Gert Braeken. Hoog tijd dus om voor eens en altijd de grootste misvattingen over burn-out de wereld uit te helpen.