ThinkStock
Volledig scherm
PREMIUM
© ThinkStock

Vriendschap na je 30ste is moeilijker. Waar en hoe maak je nieuwe maatjes? “Begin met vragen stellen”

Elke zeven jaar wordt 70 procent van je vrienden vervangen. Bye bye bestie? Psycholoog Roos Woltering en Selma Franssen, auteur van het boek ‘Vriendschap in tijden van eenzaamheid’, geven tips om nieuwe vrienden te maken na je dertigste, wanneer het volgens de wetenschap nog stroever loopt. Waar leer je mensen kennen en hoe word je dan maatjes? “Realistisch gezien is de kans dat je vrienden maakt in de fitness niet zo heel groot.”

 1. STREAMINGTIPS. Fan van ‘The Last of Us’? Met deze zes titels bent u klaar voor de grote zombie-apocalyps
  TV

  STREAMING­TIPS. Fan van ‘The Last of Us’? Met deze zes titels bent u klaar voor de grote zom­bie-apocalyps

  Het tv-jaar heeft z’n schrikwekkende start niet gemist dankzij de populaire tv-adaptatie van ‘The Last of Us’ op Streamz. De HBO-reeks met Pedro Pascal in de hoofdrol schetst een geloofwaardig beeld van hoe schimmels in combinatie met de opwarming van de aarde de mensheid kunnen infecteren en zo een zombie-pandemie kunnen inluiden. De reeks doet de honger naar meer realistische zombiefilms en -reeksen met een apocalyptisch kantje alleen maar toenemen. En met deze zes alternatieven is die week wachten op een nieuwe aflevering van ‘The Last of Us’ zo om(bie).
 2. Zo herken je een toxische vriendschap: “Als je vriendin over andere mensen roddelt, doet ze dat wellicht ook over jou”

  Zo herken je een toxische vriend­schap: “Als je vriendin over andere mensen roddelt, doet ze dat wellicht ook over jou”

  Ze heeft charisma, stijl, succes en ze geniet van alle aandacht. En jij? Jíj ‘mag’ haar beste vriendin zijn. Jij voelt je vereerd, maar dat is verkeerd. Want tussen echte vriendinnen hoort er geen onevenwicht te zijn. Heb jij wel dat gevoel, dan bevind jij je hoogstwaarschijnlijk in een toxische vriendschap. En er zijn tien signalen die dat kunnen bevestigen.
 1. Irriteren jouw collega’s je? 8 lezers getuigen over hun ergernissen en expert geeft advies
  PREMIUM

  Irriteren jouw collega’s je? 8 lezers getuigen over hun ergernis­sen en expert geeft advies

  Je collega’s kies je niet. Soms worden ze vrienden voor het leven, soms zou je ze liever achter het behang plakken. Hoe ga je om met dat lakse teamlid waar jij voor opdraait, de bevriende collega die dezelfde promotie wil of die koppigaard die je goede ideeën alsmaar afblokt? Tijdens deze ‘Week van het Werkgeluk’ beantwoordt arbeidspsycholoog Tom Dijckmans jullie ingestuurde vragen. “Wil je de confrontatie aangaan, pas dan op dat je niet aanvallend overkomt.”
 2. Wilfried, de man van overleden mode-icoon Ghislaine Nuytten. “ ‘Laat haar gaan’, zei ik de arts. ‘Ze heeft genoeg afgezien’”
  PREMIUM

  Wilfried, de man van overleden mo­de-icoon Ghislaine Nuytten. “ ‘Laat haar gaan’, zei ik de arts. ‘Ze heeft genoeg afgezien’”

  “Het beeld van haar dood krijg ik niet uit mijn hoofd. Ghislaine die de pijn verbijt en me radeloos en angstig aankijkt. En dan haar ogen die breken.” Een jaar geleden overleed topmodel en tv-presentatrice Ghislaine Nuytten. Haar partner, Wilfried Hendrickx, pent voor ons zijn herinneringen aan haar neer: een prachtige lofzang op hun liefde en een intriest relaas van Ghislaines laatste, zieke momenten.
 3. Jaël (25) dacht dat ze ‘onschuldige’ keelpijn had, maar het was een vleesetende bacterie: “In plaats van naar festivals te gaan, zat ik thuis met mijn rollator”
  PREMIUM

  Jaël (25) dacht dat ze ‘onschuldi­ge’ keelpijn had, maar het was een vleeseten­de bacterie: “In plaats van naar festivals te gaan, zat ik thuis met mijn rollator”

  Toen Jaël Krijgsman (25) last kreeg van haar keel, zag ze er weinig kwaad in. Tot de pijn steeds erger werd en ze uiteindelijk op de spoeddienst belandde. Ze bleek een streptokokkeninfectie te hebben, ook wel bekend als de vleesetende bacterie. “Volgens de artsen is het een wonder dat ik het overleefd heb, en er zonder een amputatie vanaf ben gekomen.”