rv / Leen Van den Meutter
Volledig scherm
PREMIUM
© rv / Leen Van den Meutter

Vandaag is Wereld Autisme Dag: deze vrouwen leven met de stoornis. “Ik forceerde me om me normaal te gedragen”

Goed Gevoel“Ik woon samen met mijn man en mijn drie wolfhonden. Ik verkies hun gezelschap boven dat van mensen, en ben gestopt met me aan te trekken wat anderen daarvan vinden.” Lang bestond het misverstand dat autisme maar weinig bij vrouwen voorkwam. Vandaag schat men dat maar liefst een op de drie mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) een vrouw is. Vrouwen slagen er gewoon beter in om hun moeilijkheden te verstoppen. “Al kunnen ze, als ze zich lang forceren om hun symptomen te compenseren, soms zwaar crashen”, zegt psycholoog Annabel Nijhof. 

 1. Ook onder de hersenpan zijn man en vrouw anders: “Het brein van vrouwen is kleiner, maar werkt harder”
  PREMIUM

  Ook onder de hersenpan zijn man en vrouw anders: “Het brein van vrouwen is kleiner, maar werkt harder”

  Vrouwen hebben een kleiner brein en minder hersencellen, maar dat betekent niet dat we moeten onderdoen voor mannen. Volgens psychiater en neurowetenschapper Iris Sommer spelen we het met ons compacter brein klaar om dezelfde denkprestaties neer te zetten. Meer zelfs, de unieke samenstelling van ons roze brein heeft heel wat voordelen. “Niet alleen ons afweersysteem is actiever, maar we zijn ook vriendelijker, bedachtzamer, taalvaardiger én stressbestendiger.”
 2. "Doe mij maar een partner met autisme, die snapt me tenminste”: Damon gaat met hulp van Ruth Beeckmans en Karen Damen op zoek naar liefde
  PREMIUM
  TV

  "Doe mij maar een partner met autisme, die snapt me tenminste”: Damon gaat met hulp van Ruth Beeckmans en Karen Damen op zoek naar liefde

  Zelf hebben ze de liefde van hun leven al gevonden, maar vanaf vanavond openen Ruth Beeckmans (38) en Karen Damen (46) de deuren van hun tijdelijke datingbureau 'Cupido Ofzo'. Hun missie? Mensen zoals Damon, die een beperking heeft, aan een relatie helpen. "Mijn autisme maakt alles veel moeilijker. De meeste vrouwen begrijpen dat niet."