Van ‘verbod op oogcontact’ tot ‘oorzaak van roest’: 9 bizarre visies op menstruatie doorheen de eeuwen
Over de kleur rood is er al heel wat gezegd en geschreven. Het is de kleur van de hartstocht, de liefde en af en toe zelfs van onze oortjes. Maar de link leggen met menstruatie? Dat doen velen liever niet. Op Wereldmenstruatiedag doorprikt de Duitse illustratrice Lucia Zamolo het aanslepende taboe: ze toont met 9 weetjes aan welke bizarre gedachten er vroeger (en nu) over maandstonden bestonden.
De gemiddelde vrouw menstrueert zo’n 2.535 dagen van haar leven. Dat is ongeveer zeven jaar. En toch blijft die rode vloed een taboe. Maar niet bij NINA: in ons menstruatiedossier bundelen we alle verhalen, info en tips over maandstonden.
De theorieën over menstruatie kennen een bijzondere geschiedenis. “Het is opvallend hoeveel mannen in het verleden meenden ware experts op dit gebied te zijn”, vertelt illustratrice Lucia Zamolo. Voor haar boek ‘Rood is juist mooi’ dook Lucia terug in de tijd en verzamelde ze 9 visies op maandstonden van vooraanstaanden van weleer.
1. Besmettelijke onreinheid
In het Oude Testament wordt er in het vijftiende hoofdstuk van het boek Leviticus uitgebreid stilgestaan bij de menstruatie. Een vrouw zou na haar menstruatie maar liefst zeven dagen onrein zijn. Wie haar die periode aanraakte, werd tot de avond eveneens onrein. Zelfs alles waarop de vrouw die periode zat of lag, werd niet gespaard. En raakte je haar spullen aan, dan had je het tot de avond eveneens flink te pakken. Een man die tijdens de menstruatie gemeenschap had met de vrouw, mocht ten slotte mee die zeven dagen onreinheid uitzitten.
2. De vrouw als vaas
Aristoteles, die leefde van 384 tot 322 voor Christus, had zo zijn eigen opvatting over ongesteldheid. De mens produceerde volgens de Griekse filosoof te veel bloed. De man was in staat om dit overtollige bloed via een kookproces in zaad om te zetten, maar een vrouw niet. Aristoteles was van mening dat de vrouw, die je kon vergelijken met een vaas, alleen geschikt was om het zaad van de man in zich op te nemen. Het overtollige bloed moest ten slotte ergens heen, en dat verklaarde waarom vrouwen bloeden.
(Lees verder onder de foto.)
3. Oorzaak van roest en verzuring
Plinius De Oudere, die zo’n vierhonderd jaar later leefde, verweet menstruerende vrouwen dan weer dat zij de schuldigen waren wanneer wijn verzuurde of ijzer begon te roesten.
4. Schadelijk gif
De arts en theoloog Paracelsus uit de zestiende eeuw opperde het volgende: “Er bestaat op de hele wereld geen schadelijker gif dan het menstruüm.”
5. Oogcontact uit den boze
In de middeleeuwen mocht je ongestelde vrouwen niet in de ogen kijken. Deed je dat wel, dan werd je ziek.
6. Fotorolletje-verpester
Er zijn ook hallucinante anekdotes uit een minder ver verleden. In de jaren zestig dacht men dat het zweet van een menstruerende vrouw de ontwikkeling van fotorolletjes negatief beïnvloedde.
(Lees verder onder de foto.)
7. Vernietigend menstruatiebloed
Tot in de jaren zeventig mochten vrouwen geen bloed geven, want - zo werd gezegd - bloed van vrouwen vernietigt rode bloedlichaampjes.
8. Aangepast ziekenhuisbeleid
In de jaren tachtig was het voor menstruerende verpleegsters in sommige ziekenhuizen nog steeds verboden om röntgenopnames te maken.
9. Afgelegen menstruatiehut
Hoewel het al in 2009 officieel verboden werd, worden vrouwen en meisjes in sommige delen van Nepal nog steeds verbannen naar afgelegen menstruatiehutten. Ze verblijven daar tijdens hun maandstonden, ver weg van hun gezin en afgezonderd van het gewone leven, zodat ze zeker geen ongeluk kunnen veroorzaken.
Meer info?
‘Rood is juist mooi’ van Lucia Zamolo werd uitgegeven bij Imagebooks en kost 13.95 euro.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijnenergie
Was in de droogkast of aan de draad? Zoveel euro scheelt dat op je energiefactuur
Ben jij net als vele anderen op zoek naar manieren om de kosten van je energiefactuur te drukken? Als je er de ruimte voor hebt, droog je kleren in de lente en de zomer dan zeker buiten aan de wasdraad. Mijnenergie.be zocht uit hoeveel je er exact mee kan besparen. -
“Alcohol zorgde voor conflicten." Actrice Cathérine Kools stopte met drinken, veel Belgen doen hetzelfde
Alcohol is alomtegenwoordig: we drinken een glas als we iets vieren en klinken net zo goed bij tegenslagen. Toch kiest een groeiend aantal mensen voor een nuchter leven, nu steeds meer bekende koppen het voorbeeld geven — van Brad Pitt tot voormalig ‘Familie’-actrice Cathérine Kools. Zij vertelt welk effect dat op haar leven had, en deelt 3 gouden tips om te stoppen of minderen. “Toen ik dronk, deed ik veel dingen die niet klopten. Niet iedereen waar je het gezellig mee hebt op café hoeft jouw vriend te worden.” -
Seks tijdens je menstruatie zonder ongelukjes? Dankzij deze vernuftige creatie kan het
Maandverband, tampons, menstruatieslips, menstruatiecups … Er bestaan al tal van producten op de markt die onze ‘periode van de maand’ draaglijker moeten maken. Ook nu wint weer een andere variant aan populariteit: de menstruatiedisc. En die heeft één groot voordeel. Gynaecoloog Wilfried Gyselaers: “Ik raad wel altijd aan om er twee te kopen.” -
-
Een fit leven en lichaam? Deze 10 gewoontes hanteren mensen die in topvorm zijn
Of het nu een collega is, een buur of familielid: we kennen allemaal iemand die altijd in topvorm is. Ze slaan geen work-out over, laten zich niet vangen door ongezonde snacks en blaken voortdurend van energie. Hun geheim om gemotiveerd te blijven? Deze 10 gezonde gewoontes, die makkelijker vol te houden zijn dan je zou denken. “Als je consequent bent, worden die tien minuten stretchen in de ochtend even vanzelfsprekend als je kop koffie.” -
"Er zat iets in mij dat ik helemaal niet wilde, túúrlijk was ik zeker." Eveline (31) onderging een abortus
Momenteel betogen duizenden mensen in Amerika voor het recht op abortus, dat na vijftig jaar uit de grondwet dreigt te verdwijnen. Heel wat vrouwen vechten het taboe errond aan en getuigen dat die optie voor hen levensnoodzakelijk is. Dat doet ook de Gentse Eveline (31), die tien jaar geleden een abortus onderging. “Dat was allesbehalve een proces van een-twee-drie, zoals veel mensen het voorstellen. ‘Abortuske hier, abortuske daar’. Neen.” -
J.Lo spreekt haar kind genderneutraal aan: is dat de toekomst? “Je moet niet bang zijn om je te verspreken”
Tijdens haar recentste concert riep zangeres Jennifer Lopez haar kind genderneutraal het podium op. Dat deed ze door ‘die’ en ‘hun’ te gebruiken, toen ze Emme (14) voorstelde. Ze heeft het ook over haar ‘kind’ in plaats van haar ‘dochter’ of ‘zoon’. Dichter bij huis kregen federale ambtenaren aanbevelingen om genderneutraal te schrijven. Geen ‘heer’ en ‘mevrouw’ meer bij het opstellen van een mailtje, bijvoorbeeld. Genderneutraal spreken en schrijven: is dat de toekomst? -
Livios
Binnenkijken in een landelijke tuin: niet 1 maar 4 terrassen om te genieten van de natuur
De bewoners van de woning in Linden zochten een oplossing voor hun steile achtertuin die aan een bospad grenst. Hun tuinaannemer kwam met een origineel ontwerp: een romantische en intieme groene zone rond hun woning die opgaat in het achterliggende bos. Bouwsite Livios nam een kijkje.