Links: hallucinogene paddenstoelen. Rechts: Selah Sue.
Volledig scherm
PREMIUM
Links: hallucinogene paddenstoelen. Rechts: Selah Sue. © Getty Images / Alexander Brown

Trippen als therapie: kunnen paddo’s helpen bij een depressie? “Alcohol en sigaretten veroorzaken veel meer gezondheidsschade”

Zestien jaar lang nam zangeres Selah Sue (32) antidepressiva. Maar sinds kort is ze daarmee gestopt en is ze overgestapt op psychedelische truffels. Ze is niet alleen: wereldwijd doen wetenschappers onderzoek naar het therapeutisch gebruik van middelen als magic mushrooms, lsd, ecstasy, ayahuasca en zo meer. Gelukkiger zijn door te trippen, kan dat? Of is het een gevaarlijke hype? Neurowetenschapper Michiel van Elk zet alle voor- en nadelen op een rijtje. “Ik kan me voorstellen dat psychiatrieafdelingen in de toekomst enkele ‘tripkamers’ ter beschikking zullen hebben.”

 1. Waarom liefdesleed na je 40ste intenser is. “Ik keek in de spiegel en dacht: wie wil mij nu nog hebben?”
  PREMIUM

  Waarom liefdes­leed na je 40ste intenser is. “Ik keek in de spiegel en dacht: wie wil mij nu nog hebben?”

  Van niet meer kunnen eten tot de hartenpijn ook echt voelen: ludduvuddu kan er flink inhakken. Zeker op latere leeftijd: dan is liefdesverdriet zo mogelijk nog intenser. Marianne (55) vertelt over de breuk die haar compleet brak, liefdestherapeut Hester Schaart legt uit wat je kan doen om er toch bovenop te raken. “De pijn na mijn scheiding was zo allesomvattend, heftig en langdurend. Dat wil ik nooit meer meemaken in mijn leven.”
 2. Louise, Sara en Wald zijn ‘California sober’: wat is dat? “Het werd heel rap duidelijk dat alcohol niks voor mij was”
  PREMIUM

  Louise, Sara en Wald zijn ‘California sober’: wat is dat? “Het werd heel rap duidelijk dat alcohol niks voor mij was”

  “Van alcohol kon ik nooit genieten. Na twee glazen was ik al tipsy en misselijk. Cannabis vind ik wél ontspannend.” Sara is ‘California sober’. Dat is een nieuw fenomeen dat overwaait uit Amerika, waarbij je geen alcohol drinkt, maar enkel wiet of psychedelica gebruikt. Ook Louise en Wald kozen bewust voor deze levensstijl. Ze leggen uit waarom en welke stigma’s er leven.
 3. “Al bij de eerste kerstlichtjes voel ik de stress opkomen.” Een kersthater en een kerstlover aan het woord
  PREMIUM

  “Al bij de eerste kerstlicht­jes voel ik de stress opkomen.” Een kersthater en een kerstlover aan het woord

  “Ons versierde huis zie je tot op een halve kilometer.” Mira (42) is verzot op de feestdagen: van overal komen mensen naar haar kersthuisje kijken dat zij en haar man al in augustus opbouwen. Maaike (47) heeft er niets mee: zij associeert kerst met veel 'moetjes’. “Wanneer mijn broer weer aan de lijn hangt om met aandrang de familiale kerstplannen te bespreken, wil ik ver weglopen.”
 1. Tekort aan kleingeld: hoeveel kost het binnenbrengen van euromunten? En hoeveel mag je precies binnenbrengen?
  Spaargids.be

  Tekort aan kleingeld: hoeveel kost het binnenbren­gen van euromunten? En hoeveel mag je precies binnenbren­gen?

  Er is een tekort aan muntjes van 5, 10 en 20 eurocent. Febelfin, Unizo en Comeos vragen daarom om je gespaarde muntjes binnen te brengen bij de bank, ermee gepast te betalen of digitaal te betalen als je niet kan passen. Maar bij de bank kleingeld op je rekening laten storten, is niet altijd gratis. Welke bank rekent daarvoor kosten aan? En kan je die kosten omzeilen? Spaargids.be zocht het uit.