Links: hallucinogene paddenstoelen. Rechts: Selah Sue.
Volledig scherm
PREMIUM
Links: hallucinogene paddenstoelen. Rechts: Selah Sue. © Getty Images / Alexander Brown

Trippen als therapie: kunnen paddo’s helpen bij een depressie? “Alcohol en sigaretten veroorzaken veel meer gezondheidsschade”

Zestien jaar lang nam zangeres Selah Sue (32) antidepressiva. Maar sinds kort is ze daarmee gestopt en is ze overgestapt op psychedelische truffels. Ze is niet alleen: wereldwijd doen wetenschappers onderzoek naar het therapeutisch gebruik van middelen als magic mushrooms, lsd, ecstasy, ayahuasca en zo meer. Gelukkiger zijn door te trippen, kan dat? Of is het een gevaarlijke hype? Neurowetenschapper Michiel van Elk zet alle voor- en nadelen op een rijtje. “Ik kan me voorstellen dat psychiatrieafdelingen in de toekomst enkele ‘tripkamers’ ter beschikking zullen hebben.”

 1. “Ik bedoel er niets mee. Maar ik vind je heel knap, collega.” 10 do’s en don’ts om een compliment te geven
  PREMIUM

  “Ik bedoel er niets mee. Maar ik vind je heel knap, collega.” 10 do’s en don’ts om een compliment te geven

  ‘Ik vind je zo sexy’ is niet altijd gepast en ‘je bent de slimste persoon die ik ken’ gelooft niemand. Complimenten zijn krachtig, maar ook complex. Soms kan iets goedbedoelds ook onzeker maken, of erger, zeggen prof. Bart Soenens en ondernemer Gwen van Zaane. Op deze Complimentedag geven ze tien do’s en don'ts voor wie nooit meer mis wil schieten. “Als je dit zegt, creëer je een voedingsbodem voor faalangst.”
 2. Louise, Sara en Wald zijn ‘California sober’: wat is dat? “Het werd heel rap duidelijk dat alcohol niks voor mij was”
  PREMIUM

  Louise, Sara en Wald zijn ‘California sober’: wat is dat? “Het werd heel rap duidelijk dat alcohol niks voor mij was”

  “Van alcohol kon ik nooit genieten. Na twee glazen was ik al tipsy en misselijk. Cannabis vind ik wél ontspannend.” Sara is ‘California sober’. Dat is een nieuw fenomeen dat overwaait uit Amerika, waarbij je geen alcohol drinkt, maar enkel wiet of psychedelica gebruikt. Ook Louise en Wald kozen bewust voor deze levensstijl. Ze leggen uit waarom en welke stigma’s er leven.
 1. Ook Bella Hadid stopt met drinken. Dit zijn de gevolgen van alcohol op elk lichaamsdeel: “Het bevat véél calorieën”
  PREMIUM

  Ook Bella Hadid stopt met drinken. Dit zijn de gevolgen van alcohol op elk lichaams­deel: “Het bevat véél calorieën”

  Topmodel Bella Hadid drinkt al 5 maanden niet meer en dat is opvallend, want alcohol is overal. We vergeten zo vaak wat het doet met ons gewicht, onze huid, organen en ons brein, risico’s waarvoor zelfs sporadische drinkers moeten opletten. Een toxicoloog, leverspecialist en medisch socioloog overlopen álle gevolgen van alcohol. “Mannen en vrouwen zien het effect op elk een ander deel van hun lichaam.”