Steeds meer mensen experimenteren met ‘digitale drugs’. Kan je echt ‘high’ worden van muziek, en hoe dan?
Ooit al gehoord van ‘digitale drugs’? Enter binaurale beats, waarbij geluiden psychoactieve effecten zouden oproepen. TikTokkers zijn lovend over de experimentele luistertechniek: het helpt hen ontspannen. Een nieuwe studie maakt duidelijk hoe en waarom mensen wereldwijd de tonen gebruiken. Wetenschapsjournalist Martijn Peters geeft duiding. “De wetenschappelijke gemeenschap kent ze al sinds de jaren 1800.”
Binaurale beats: het klinkt als iets buitenaards. De ervaring die de luistertechniek met zich meebrengt is dan ook op zijn minst surreëel te noemen. “‘Binaural beats’ zijn een auditieve illusie die ontstaat wanneer je naar twee verschillende tonen luistert, één in elk oor”, vertelt wetenschapsjournalist Martijn Peters. “Die tonen hebben een andere frequentie en dat verschil nemen onze hersenen waar. Als reactie produceert ons brein een ritmische derde toon.”
Als je bijvoorbeeld luistert naar een toon van 400 hertz in je linkeroor, en een toon van 440 hertz in je rechteroor, gaan je hersenen het interpreteren als één dreunende zoem van 40 hertz die zich ergens in je schedel bevindt. Neuronen in je hersenen zouden synchroniseren tot golfpatronen die sterk gelijken op de hersengolven die je een ontspannen gevoel opleveren.
8D-audio op TikTok
Doen ‘binaurale beats’ geen belletje rinkelen? Een experimentele luistertechniek die daar heel erg sterk op gelijkt, is het ultrapopulair 8D-audio. De muziek is zo gemixt dat het lijkt alsof de melodie je langs alle kanten omringt. Op TikTok zijn jong en oud(er) het er unaniem over eens: de muziek geeft hun mentale welzijn een boost.
De hashtag #8daudio werd al meer dan 691 miljoen keer bekeken. Onder andere de video’s van @thegirlfraggle gingen al viraal: in haar filmpjes toont ze kijkers hoe ze heen-en-weer wiegt op de muziek en heeft ze een gelukzalige grimas op haar gezicht. In één van de filmpjes legt ze in woorden uit wat de 8D-audio precies met haar doet: “Ik heb gemerkt dat als het me lukt om te ademen en de muziek te volgen, het me helpt om pijn, spanning en angst te verminderen.”
(Lees verder onder de video.)
Hetzelfde effect als psychedelica
“Hoe trendy binaural beats ook mogen zijn op TikTok, de wetenschappelijke gemeenschap kent ze al sinds de jaren 1800", vertelt Martijn Peters. “Heinrich Wilhelm Dove beschreef dit fenomeen in 1839. Binaural beats kregen wel pas meer bekendheid in de jaren zeventig en zijn nu dus trending op sociale media.”
Een nieuwe studie, die werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Drug and Alcohol Review’, brengt uitgebreid in kaart waarom en hoe mensen de binaurale tonen precies gebruiken. Ze baseerden zich op antwoorden van meer dan dertigduizend respondenten in 22 landen.
Veel mensen zien binaurale beats als een bron van hulp, zoals voor slaaptherapie of pijnverlichting.
“Veel mensen zien binaurale beats als een bron van hulp, zoals voor slaaptherapie of pijnverlichting”, zegt dr. Monica Barratt, werkzaam bij RMIT University in het Australische Melbourne en hoofdauteur van de studie. De meesten gebruiken het voornamelijk om te ontspannen of in slaap te vallen (72 procent), om hun humeur een boost te geven (35 procent). 12 procent van de mensen gaf bovendien aan dat ze een soortgelijk effect ervaarde als bij het gebruik van psychedelische drugs. Maar dr. Barratt benadrukt dat deze motivatie vooral gold voor mensen die ook klassieke psychedelica gebruiken.
Die groep die beroep doet op binaurale beats, gebruikt trouwens frequenter verboden drugs in vergelijking met de andere deelnemers van de studie. Het zijn vooral jongere mensen, van de late tienerjaren tot prille twintigers.
(Lees verder onder de foto.)
Gebrek aan wetenschappelijk bewijs
“Dat deze binaural beats zo populair zijn heeft te maken met het feit dat je ze zou kunnen gebruiken om jouw hersengolven mee te synchroniseren", zegt Martijn Peters. “De hypothese van heel wat influencers is dat je hiermee jouw hersenen kan stimuleren om meer gefocust te zijn of net meer ontspannen. Maar er is simpelweg veel meer onderzoek nodig voordat we wetenschappelijk kunnen beweren dat ze ‘de grote oplossing zijn’ om bijvoorbeeld onze focus te vergroten of angst te verminderen. Op dit moment is daar weinig tot geen bewijs voor.”
(Lees verder onder de poll.)
Poll
Luister jij weleens naar binaurale beats?
-
Ja (16%)
-
Nee, maar ik wil het wel proberen (65%)
-
Nee (19%)
Uit een recente studie bleek bijvoorbeeld dat luisteren naar binaural beats niet zorgde voor een verbetering in jouw humeur of denkvermogen. “Ja, je kon met binaural beats een invloed uitoefenen op jouw hersenen. Maar dat lukte evengoed met monaural beats. Dat is simpelweg naar de drie geluiden luisteren in beide oren. De impact was zelfs groter.”
Binaurale beats of niet, muziek is hoe dan ook heilzaam, blijkt uit een een recente studie aan Sussex University. Dr. David Lewis van het Mindlab spreekt er klare taal: “Muziek heeft een positievere impact op je stress dan een kopje thee, een wandeling of een potje videogamen.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Klant bij AXA Bank of Crelan? Dit verandert er voor jou als gevolg van de fusie
Eind 2021 was er groot nieuws in de bankensector: Crelan nam AXA Bank Belgium over. De Groep Crelan verdubbelde zo in omvang. Tot nu toe bleven beide merken naast elkaar bestaan. Alleen: hoelang blijft alles nog bij het oude voor jou als klant? Zijn er nu al veranderingen? En welke staan er op til? Spaargids.be geeft een stand van zaken én blikt vooruit. -
Livios
Ligt je terras er vuil bij? Met deze tips maak je het kraaknet zonder het te beschadigen
Maak nu alvast even tijd om je terras grondig te reinigen, zodat je er straks optimaal plezier aan beleeft. Met deze onderhoudstips van bouwsite Livios maximaliseer je je genot en minimaliseer je mogelijke schade en, dus, kosten. -
Mensen met acne prijzen koude douches online als dé remedie. Een dermatoloog reageert
Het is natuurlijk niet de enige tip die online rondgaat tegen hardnekkige puistjes. Maar veel mensen zweren tegenwoordig bij koude douches. Elke dag een minuutje afzien en vaarwel acne, soms na twee weken al. Is het echt zo simpel? Een dermatoloog reageert. -
-
PREMIUM
Met nieuw album toont Selah Sue (32) zich zoals we haar nooit zagen: “Liefde, lust, seks, ... Ook dat is een deeltje van mij”
“Vijf jaar heb ik vooral thuisgezeten, elke dag droeg ik hetzelfde.” Na vijf jaar moederen en veertien jaar antidepressiva slikken is Selah Sue (32) klaar om de spotlights opnieuw op te eisen. Met nieuw album ‘Persona’ laat de Leuvense meerdere kanten van zichzelf zien. Ze vertelt ons over het (plus)moederschap, haar relatie en de psychedelica die haar goed doen voelen. “Antidepressiva hebben mijn leven gered, maar emotioneel heb ik veel gemist.” -
Gouden Formule 16
Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen. -
PREMIUM
“Ik had geen twijfels: door de korte, intense pijn heen, of het trauma een leven lang meeslepen”: Denise (37) verwerkte een verkrachting met EMDR-therapie
EMDR, de therapie met snelle oogbewegingen die helpt om een trauma te verwerken, groeit sterk aan populariteit en het aanbod kan niet volgen. In België bieden vandaag 200 therapeuten EMDR aan, ruwweg twee derde daarvan in Vlaanderen. Maar de wachtlijsten zijn lang, zowel voor de behandeling als voor de opleidingen, zegt klinisch psycholoog en voorzitter van EMDR Belgium Freek Dhooghe. Denise (37) getuigt hoe zij een verkrachting met EMDR kon verwerken. -
PREMIUM
INTERVIEW. Evi (39) heeft borstkanker en geneest er nooit meer van. “Hoe vertel je dat mama doodgaat?”
Deze week nam Evi Hanssen afscheid van haar mama na een strijd tegen borstkanker. Evi (39) kreeg 3 jaar geleden eenzelfde verdict: ook haar dagen zijn geteld, en dat weten haar zoontjes. De mama van Senne (8) en Lano (4) vertelt hoe hun leven nu op zijn kop staat. En hoe mooi het ook kan zijn. “Eigenlijk is het gek dat je pas begint te leven wanneer je weet dat je doodgaat.”