Unsplash/Floor Knuyt
Volledig scherm
PREMIUM
© Unsplash/Floor Knuyt

Redactrice Fleur test uit of ze beter slaapt met een klassieke wekker. Slaapexpert legt uit: “Je smartphone is een minidosis lichttherapie”

Zaterdagnacht maken we de overstap naar wintertijd, en die switch durft ons bioritme weleens in de war te sturen. Zo ook bij NINA-redactrice Fleur. In de zoektocht naar een oplossing voor haar nachtrust maakte ze haar slaapkamer verboden terrein voor haar smartphone. “Maar het is ongelooflijk hoe dat avondlijk scrollen ingebakken zit.” Professor Johan Verbraecken, slaapexpert van het UZA, geeft praktische tips voor een kwalitatieve nacht. “’s Morgens naar je gsm turen kan je helpen.”

 1. Steeds meer mensen gebruiken gadgets om hun slaap te verbeteren. Zorgen ‘sleeptrackers’ voor een betere nachtrust? Slaapexpert Annelies Smolders legt uit
  PREMIUM

  Steeds meer mensen gebruiken gadgets om hun slaap te verbeteren. Zorgen ‘sleeptrac­kers’ voor een betere nachtrust? Slaapex­pert Annelies Smolders legt uit

  Eerst waren er de fitbits met hun stappen- en calorietellers, maar sinds kort schieten ook gadgets om de kwaliteit en duur van je slaap te meten als paddestoelen uit de grond. Wij gingen aankloppen bij slaapexpert Annelies Smolders van Start To Sleep. Doen die trendy dingen wat ze beloven te doen? En zijn ze wel goed voor je slaap? “Ik word regelmatig door merken gevraagd om er reclame voor te maken of gezicht te worden van hun product. En ik zeg altijd nee.”
 1. Praten in onze slaap: waarom doen we het en betekent het iets? Een slaaptherapeute licht toe. “Het heeft niks te maken met dromen”
  PREMIUM

  Praten in onze slaap: waarom doen we het en betekent het iets? Een slaapthera­peu­te licht toe. “Het heeft niks te maken met dromen”

  Het is midden in de nacht. Jij ligt wakker, wanneer je partner plots al slapend een paar woorden bazelt. Oren spitsen! Wie weet welke geheimpjes je opvangt. Of is dat nutteloos? Slaaptherapeute Annelies Smolders begeleidt ‘slaappraters’. Soms is ze er zelf ook eentje. “Sporadisch geef ik ’s nachts luidop een stukje van mijn lezing.” Ze legt uit waarom we praten in onze slaap, wat de betekenis is van wat we zeggen en hoe je ervan af raakt als het te vaak voorkomt. “Het is een teken dat er iets schort aan je nachtrust.”
 2. “Een marathon of stomende vrijpartij zit er de eerste weken na de ingreep niet in”: wat zijn de risico’s van een liposuctie? En hoe snel herstel je?
  PREMIUM

  “Een marathon of stomende vrijpartij zit er de eerste weken na de ingreep niet in”: wat zijn de risico’s van een liposuctie? En hoe snel herstel je?

  De Belgische vrouw Helveh A. (38) trok richting Turkije om een liposuctie uit te laten voeren. Achteraf kwam ze van een koude kermis thuis toen ze in ruil voor de ingreep niét haar droomlichaam, maar wel blauwe plekken, littekens en urineproblemen kreeg. Wat zijn de risico’s van zo'n liposuctie? Wat kan je doen als die misloopt? En welk prijskaartje hangt eraan vast? Plastisch chirurg Filip Thiessen: “In extreme gevallen overlijden patiënten zelfs.”