Edel Maex.
Volledig scherm
PREMIUM
Edel Maex. © Illias Teirlinck

Psychiater Edel Maex pleit voor mindfullness als wapen tegen burn-outs: “Leren mediteren heeft me voorgoed veranderd”

De afgelopen vier jaar is het aantal mensen dat langdurig ziek is door een burn-out of depressie in ons land met 40 procent gestegen. Cijfers die ook gepensioneerd psychiater Edel Maex (65) verontrusten. Hij is zenleraar en oprichter van de Stresskliniek in Antwerpen. Vandaag, op Mindfullness Day, kloppen we bij hem aan. Want deze pionier van mindfulness hanteert meditatie als antwoord op onze mentale kwetsbaarheid. “Al na acht weken training zijn er duidelijke veranderingen in de hersenen zichtbaar. Mediteren is bovendien schandalig simpel.” ‘Zen’ jullie mee?

 1. Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
  Mijntelco

  Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?

  Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.
 2. Topmodel Cara Delevingne is verslaafd, net als haar mama. Kan je daar aanleg voor hebben? Expert: “Ja en nee”
  PREMIUM

  Topmodel Cara Delevingne is verslaafd, net als haar mama. Kan je daar aanleg voor hebben? Expert: “Ja en nee”

  Cara Delevingne (30) geeft toe dat ze zwaar alcoholverslaafd is. Het ex-topmodel treedt zo in de voetsporen van haar mama Pandora (63), die een heroïneverslaving had. Bestaat er zoiets als een ‘verslavingsgen’ dat je binnen een familie kan erven? Verslavingsexpert Geert Dom legt uit waarom bepaalde familieleden een verslaving ontwikkelen en anderen niet. “Ga er maar van uit dat je het risico met je meedraagt.”
 1. Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
  Tweakers

  Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”

  De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.