Prins Harry tijdens een EMDR-sessie in de docuserie 'The Me You Can't See' van Oprah Winfrey.
Volledig scherm
Prins Harry tijdens een EMDR-sessie in de docuserie 'The Me You Can't See' van Oprah Winfrey. © Apple TV+

Prins Harry test EMDR-traumatherapie uit samen met Oprah: wat is dat en hoe werkt het? “Niet hetzelfde als hypnose”

De Britse prins Harry experimenteert met een relatief nieuwe traumatherapie genaamd EMDR. In zijn docuserie ‘The Me You Can’t See’, die geestelijke gezondheid bespreekbaar maakt, test hij de therapie uit samen met Oprah Winfrey en een EMDR-therapeut. Hiermee hoopt hij zijn angst na het trauma van de dood van zijn moeder te leren verwerken. Hoe werkt zo’n therapie precies? “Je kan er alle belastende ervaringen uit het verleden mee aanpakken”, zegt EMDR-therapeut Katy Bartels.

 1. Psychiater legt uit waarom in de tuin werken zo helend is: “Wie zorgt voor planten, beseft soms: ik zorg te weinig voor mezelf”
  PREMIUM

  Psychiater legt uit waarom in de tuin werken zo helend is: “Wie zorgt voor planten, beseft soms: ik zorg te weinig voor mezelf”

  Elke week interviewen we een expert over zijn of haar vakgebied. Deze week: psychiater en psychotherapeut Sue Stuart-Smith (60), die sterk gelooft in de helende kracht van de natuur. Ze vertelt waarom tuinieren zo goed is voor je mentale welzijn. “Een tuin leert je dat je niet alles kan controleren, en je kan er verbinding zoeken met de levenskracht. Dat is waarom we er in coronatijden zoveel troost uit putten.”
 2. Een kind dat vecht tegen kanker krijgt zijn medicatie niet altijd terugbetaald. “We legden 30.000 euro neer”

  Een kind dat vecht tegen kanker krijgt zijn medicatie niet altijd terugbe­taald. “We legden 30.000 euro neer”

  Zo’n kwart van de kinderen met kanker heeft geen recht op de terugbetaling van hun medicatie. Officieel werd het alleen maar goedgekeurd voor volwassenen, in de praktijk wordt het wel aan hen voorgeschreven. Ouders van patiëntjes moeten soms duizenden euro’s voor medicatie ophoesten, zo ook Delphine Heenen die 30.000 euro neertelde. De stichting KickCancer stelt dit probleem aan de kaak. “Ik ken een gezin dat 90.000 euro betaalde voor één geneesmiddel. Het is een drama.”