Ook onze huid kan honger hebben: waarom elkaar regelmatig knuffelen levensnoodzakelijk is
Net zoals eten, drinken en slapen, is ook lichamelijk contact een basisbehoefte van de mens. "Huidhonger", heet dat in een mooi woord. Vooral voor baby's en jonge kinderen is het belangrijk, legde kinder- en jeugdpsychiater Binu Singh van de KU Leuven gisteren uit bij Van Gils & Gasten. Maar ook als volwassene is een stevige knuffel op tijd en stond noodzakelijk om gelukkig te blijven.
Steeds meer kinderen hebben huidhonger, zo schreef De Morgen gisteren, omdat ze te weinig lijfelijke aandacht krijgen in bijvoorbeeld crèches of kinderopvang. "Hoe jonger je bent, hoe levensnoodzakelijker het is om veel lichamelijk contact te hebben," legde Binu Singh gisterenavond uit bij Van Gils & Gasten, een kinder- en jeugdpsychiater van de KU Leuven. "Baby's en kinderen zijn heel kwetsbaar, ze hebben volwassenen voor alles nodig. Zelfs nog om eten in hun mond te stoppen. Dan is het voor hen heel belangrijk dat ze merken dat er iemand is die hen graag ziet en voor hen zorgt. Je kan het nog niet tegen hen zeggen, maar ze moeten dat voelen en ervaren." Door veel huid-op-huidcontact en knuffels, kunnen kinderen zich veilig voelen, wat belangrijk is voor de verdere ontwikkeling.
Knuffelhormoon
Maar ook als volwassene hebben we nog nood aan veel lichamelijk contact met anderen. We zijn intussen natuurlijk minder afhankelijk van anderen en redden het wel op ons eentje, maar dan nog kan te weinig lichaamscontact gevolgen hebben. "Je kan stress gaan ervaren, sneller depressief zijn enzovoort," vervolgt Binu Singh. "Omgekeerd merken we ook dat aanrakingen bij volwassenen ervoor zorgen dat de hartslag en bloeddruk dalen. Onder meer het knuffelhormoon oxytocine komt vrij, het stofje dat ons lichaam blij maakt als we aangeraakt worden. We voelen ons er beter bij en ontspannen erdoor."
Huidhonger
Heb je een tekort aan die aanrakingen, dan krijgt je huid letterlijk honger naar knuffels en intimiteit. Iets waar de jonge weduwe Esther Cohen eind vorig jaar al over getuigde in de Nederlandse krant AD, naar aanleiding van het boekje RouwLust over dit thema: "Het gaat niet over platte seks, maar om het gemis en verlangen. Na de dood van je man ben je al alleen; het taboe op seksuele verlangens vergroot de eenzaamheid. Mijn lichaam snakte naar een aanraking." Maar je hoeft natuurlijk geen weduwe zijn om huidhonger te ondervinden. Ook alleenstaanden, oudere mensen of koppels waarbij geen lichamelijk contact meer is, kunnen een tekort aan lichamelijk contact krijgen. Hoe je huidhonger kan voorkomen? Neem elkaar regelmatig eens goed vast, geef letterlijk een schouderklopje of knuffel eens iemand - zomaar. Geef er ondertussen nog een complimentje bij, en je karma zit weer helemaal goed op deze complimentendag.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wie veel afvalt, is niet altijd gelukkiger. Expert licht toe, Ulrike en Cisse getuigen: “50 kilo lichter, en toch gecrasht”
-
Jobat
Liegen over je vorige loon om een hoger salaris te strikken? Dit zeggen de experts
Heb je een nieuwe baan in het vizier, komt vroeg of laat het onderwerp ‘loon’ naar boven. Om je nieuwe salaris te bepalen of een goed voorstel te kunnen doen, durft een werkgever daarbij al eens vragen wat je op je huidige job verdient. Vind je dit maar een ongemakkelijke vraag en weet je er geen blijf mee? Is je huidige loon aan de lage kant en wil je een mooie promotie niet mislopen met een al te eerlijk antwoord? Jobat.be legt de kwestie voor aan hr-dienstverlener SD Worx. -
PREMIUM
Benoit (27) heeft (veel) moedervlekken. Dermatoloog legt uit welke gevaarlijk zijn en bespreekt de oplossingen
-
-
OPROEP. Welke vragen over je eetlust wil je voorleggen aan onze expert?
Onze eetlust is onze dagelijkse bondgenoot, en de ene keer al meer voorspelbaar dan de andere. Welke voeding werkt eetlustbevorderend, en hoe kan je je eetlust op een gezonde manier beïnvloeden? -
Gouden Vuelta25
Michel Wuyts over de winstkansen van Remco Evenepoel: “Drie renners zijn momenteel net iets beter geschikt om het laken naar zich toe te trekken”
Morgen is het eindelijk zover! Met de Vuelta gaat de laatste grote ronde van het jaar van start. Onze analist Michel Wuyts kijkt ook nu weer in zijn glazen bol. Ben jij het eens met Wuyts of denk je er helemaal anders over? Bewijs dat je de grootste kenner bent met de Gouden Vuelta en maak kans op 5.000 euro cash. -
Gefrustreerd op vakantie met vrienden? Expert geeft tips om in deze 6 veelvoorkomende scenario’s ruzies te vermijden
Een vakantie met vrienden klinkt zalig, tot er troubles in paradise zijn. Misschien irriteer je je na een paar dagen aan de rommel in het appartement. Of misschien is jouw budget kleiner dan dat van je vrienden en zorgt dat telkens weer voor ruzie. Hoogleraar in de sociologie Beate Völker legt uit hoe je met zes veelvoorkomende ergernissen omgaat en frustraties vermijdt. -
“Een paard oordeelt niet, maar is wel heel gevoelig voor emoties.” Expert Hesther over de kracht van paardentherapie
Systeemtherapeut Hesther Selbeck (39) had amper één keer op een paard gezeten toen ze twaalf jaar geleden plots een visioen kreeg dat haar leven voorgoed zou veranderen. Ze luisterde naar de lokroep van de paarden en trok naar de wilde steppes van Mongolië, om daar haar lotsbestemming als paardentherapeute te ontdekken. “Ik werk vaak met jongeren die extreem angstig, en soms zelfs suïcidaal zijn. De paarden helpen me om hen te confronteren met hun gedrag.”
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageervan bogaert jeroen
Danielle Duym
Jos Vervoort