Ook honden rouwen bij overlijden van hun baasje: “Snuffelen aan de dode helpt om afscheid te nemen”

Viervoeter Sully houdt zelfs na de dood van zijn baasje George H.W. Bush trouw de wacht bij diens doodskist. Alsof de blonde labrador nog even tijd nodig heeft om afscheid te nemen. “Honden gaan ook door een rouwproces”, bevestigen hondenkenners. “Laat hen een laatste groet brengen door aan de overledene te snuffelen.”

7 reacties

 • Luc Deville

  4 jaar geleden
  Het verdriet van de de hond zal een van de weinige zijn wiens verdriet echt is.
 • Michel Michiels

  4 jaar geleden
  Dieren zijn eerlijk, kunnen de mensen nog veel van leren.
 • Linda Wellekens

  4 jaar geleden
  Natuurlijk rouwen ze ... Dieren zijn nét als mensen, of neen, ze zijn veel eerlijker en trouwer en zuiverder in hun gevoel voor mensen ... Waren die ook maar zo.
 • Rayan El Arami

  4 jaar geleden
  Niet alleen bij het overlijden van het baasje. Het is ook noodzakelijk dat je ze even bij de andere viervoeter laat als die overleden is. Anders bestaat de kans dat ze er een paar dagen naar gaan lopen zoeken.
 • Catherine Aerts

  4 jaar geleden
  Mijn kippen rouwen zelfs om een dode soortgenoot.
 1. Helpen gezonde 100-plussers om mysterie rond alzheimer te ontrafelen? “Sommigen hebben nog het brein van een vijftiger, en we weten niet hoe dat komt”
  PREMIUM

  Helpen gezonde 100-plus­sers om mysterie rond alzheimer te ontrafelen? “Sommigen hebben nog het brein van een vijftiger, en we weten niet hoe dat komt”

  De Nederlandse biochemicus Henne Holstege bestudeert alzheimer. Ze kijkt daarbij vooral naar 100-plussers die nog geestelijk gezond zijn om de geheimen van een gezond oud brein te ontrafelen. “Ik wilde weten hoe zij het voor elkaar krijgen om te ontsnappen aan cognitieve achteruitgang”, zegt Holstege. “Uit onderzoek blijkt alvast dit: één bepaalde eigenschap hebben ze allemààl.”
 2. Heb je het gevoel dat je het huishouden alleen draaiende houdt? Zo breng je er verandering in
  PREMIUM

  Heb je het gevoel dat je het huishouden alleen draaiende houdt? Zo breng je er verande­ring in

  ‘Het is hier geen hotel!’ Het is de vaak gehoorde klacht van vrouwen tegenover hun partners en kinderen. Ze hebben de indruk dat zij de boel draaiende houden en er alleen voor staan. Hoe krijgen we onze huisgenoten zo ver dat we het huishouden samen aanpakken? Riet Ory en Eva Brumagne van Femma schreven er een boek over. “Vrouwen hebben zelf een groot aandeel in de ongelijke taakverdeling.”
 3. “Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost
  TV

  “Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost

  Goed nieuws voor de fans van de bekroonde jongerenreeks ‘Hacked’, want het tweede seizoen is in aantocht. In de eerste tien afleveringen maakte de kijker kennis met de drie hechte vrienden Nilou (Alicia Andries), Malick (Misha van der Werf) en Adanne (Helena Tengan), die gechanteerd en geteisterd werden door een genadeloze hacker. Maar nu is het tijd voor de andere kant van het verhaal. De fans komen eindelijk wat meer te weten over de hacker zélf.
 1. Nooit honger in de ochtend? Voedingscoach: “Dat is geen positieve zaak”

  Nooit honger in de ochtend? Voedings­coach: “Dat is geen positieve zaak”

  Je hebt deluxe ontbijters en je hebt zij die tot de middag met een tas zwarte koffie verzadigd zijn. Dat laatste is een probleem, zegt voedings- en wellnesscoach Marisa Hope. Ze ziet het als een signaal dat je lichaam het moeilijk heeft: je hebt te veel stress. Kan, zegt diëtiste Celien Rombouts. Maar er is veel meer. Ze legt uit of we in de ochtend wel of niet moeten ontbijten en hoe je die stress aanpakt.
 2. Ook deze 52 lezeressen kregen al met bodyshaming te maken: “Nu ik vermagerd ben, vinden ze mijn gezicht ‘te mager’”

  Ook deze 52 lezeressen kregen al met bodysha­ming te maken: “Nu ik vermagerd ben, vinden ze mijn gezicht ‘te mager’”

  “Als ze mijn buik zien, zeggen ze: ‘O, ben je zwanger misschien?’” Niet alleen de Nederlandse kroonprinses Amalia (19) of BV's als Pommeline Tillière, Kato Callebaut en Julie Van den Steen maakten het al mee. Bodyshaming overkomt ook héél wat Vlaamse vrouwen, merkten we toen we onze lezeressen om een reactie vroegen. “Ik kreeg opmerkingen als: ‘Daar is de dikke zus.’”