Links: dichteres Amanda Gorman op de inauguratie van Biden. Rechts: de Belgische Hind Eljadid (27) en Seckou Ouologuem (36).
Volledig scherm
Links: dichteres Amanda Gorman op de inauguratie van Biden. Rechts: de Belgische Hind Eljadid (27) en Seckou Ouologuem (36). © Reuters / Bas Bogaerts / Aurélie Geurts

Ontroerd door dichteres Amanda Gorman (22) op de inauguratie van Biden? Deze 5 Belgische dichters schrijven even sterke teksten

De inauguratie van president Biden barstte van de indrukwekkende vrouwen. En dan bleek vooral Amanda Gorman (22) een grote revelatie. De Afro-Amerikaanse uit Los Angeles droeg als jongste dichteres op een inauguratie ooit haar gedicht ‘The Hill We Climb’ voor. Ook zo onder de indruk van haar woorden? Dan moet je deze vijf Belgische Amanda Gormans kennen.

2 reacties

 • ISABEL FRANCOIS

  2 jaar geleden
  Ik heb vol bewondering deze jonge dame bezig gezien.Wauw..de tekst..de manier waarop ze haar gedicht bracht...wat een talent en uitstraling.Dat meisje gaat het zeker ver brengen.
 • Gert Veer

  2 jaar geleden
  Tja, grote poëten zijn weliswaar zeldzaam maar niet uniek op rijpere leeftijd. Wat deze jongedame op haar 22ste creëert, beheerst en presteert mag wel uniek genoemd worden, want (niet) toevallig is ze óók cum laude afgestudeerd aan Harvard, toch niet de eerste de beste universiteit. De vertaling is al indrukwekkend, maar het origineel is dat nog veel méér, net als vorige en ongetwijfeld nog volgende pareltjes van haar hand.
 1. Wereldberoemde wikkeljurk is de creatie van een verlegen meisje uit Brussel. “Ik verkoop zelfvertrouwen”
  PREMIUM

  Wereldbe­roem­de wikkeljurk is de creatie van een verlegen meisje uit Brussel. “Ik verkoop zelfver­trou­wen”

  Die wikkeljurk waar elke vrouw van houdt? Zij bedacht dat iconische ontwerp. Maar zelfs de wereldberoemde Diane von Fürstenberg (76), die in Brussel opgroeide, kreeg haar portie ellende. Een scheiding van haar droomprins. Tongkanker. En recent financiële problemen. We vroegen haar hoe ze ondanks alles altijd zo sterk is gebleven. “Ik heb winkels moeten sluiten, in Amerika zelfs 12 van de 13.”
 2. De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
  Jobat

  De populair­ste elektri­sche bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professio­neel gebruik

  Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht.
 1. Moe, gejaagd, zweterig, geconstipeerd: bij veel ‘kwaaltjes’ zit je schildklier er voor iets tussen. Arts geeft advies
  PREMIUM

  Moe, gejaagd, zweterig, geconsti­peerd: bij veel ‘kwaaltjes’ zit je schild­klier er voor iets tussen. Arts geeft advies

  Het is een piepklein orgaantje in je hals. “En toch bepaalt de schildklier je hartritme, stofwisseling, vetverbranding en energiepeil”, zegt topdokter Guy T’Sjoen. Daarom zijn er véél ‘gewone’ ongemakken aan te linken, van vermoeidheid over constipatie tot het veel te koud of warm hebben. Wanneer moet je écht naar de dokter? De arts overloopt de meest gestelde vragen uit de praktijk en tipt de remedies die werken.
 2. Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
  Livios

  Hoogrende­ments­glas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?

  Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.
 3. Zijn vijftigers de nieuwe dertigers? Steeds meer mensen doen aan ‘flat aging’. “Leeftijd is vloeibaar geworden”
  PREMIUM

  Zijn vijftigers de nieuwe dertigers? Steeds meer mensen doen aan ‘flat aging’. “Leeftijd is vloeibaar geworden”

  “Dit is het bewijs dat dromen uitkomen. En dames ... Laat niemand je wijsmaken dat je over je hoogtepunt heen bent.” Michelle Yeoh (60) sprak tijdens haar Oscarspeech over ‘flat aging’. Een wijdverspreid fenomeen, want steeds meer mensen laten zich niet definiëren door hun leeftijd. Een expert legt uit hoe je zelf met een dynamischere bril naar je leeftijd kunt kijken en welke voordelen dat met zich meebrengt.