Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

Nieuw kaartspel ‘Levenswensen’ moedigt mensen aan om te praten over hun levenseinde. “Het taboe moet doorbroken worden”

Een gesprek beginnen over het einde van je leven: hoe doe je dat in hemelsnaam? Geen onderwerp dat zo moeilijk is om over te praten als de dood. Daarom heeft de Christelijke Mutualiteit (CM) een kaartspel bedacht: Levenswensen. De kaarten moeten het makkelijker maken om zo’n conversatie op gang te trekken. 

 1. “Erover praten blijft moeilijk. We willen elkaar sparen.” Arthur (18) stapte uit het leven. Zijn familie vertelt hoe ze omgaan met het verdriet
  PREMIUM

  “Erover praten blijft moeilijk. We willen elkaar sparen.” Arthur (18) stapte uit het leven. Zijn familie vertelt hoe ze omgaan met het verdriet

  Maandag, 7 januari 2019. Op de eerste dag na de kerstvakantie staat rond 5 uur een politieagente voor de deur. Het lichaam van Arthur is gevonden aan de spoorweg. Zelfdoding, denken ze. Ouders Annelies en Christophe, broers Cobe en Felix en zus Lola vertelden vorig jaar hoe ze elk op hun manier omgaan met het verlies. Nog een jaar later is duidelijk: het verdriet slijt niet. “Je kan luisteren naar elkaar, maar daar stopt het dan ook: op zo’n immens verdriet valt weinig zinnigs te zeggen."
 2. Lies wil met Lief & Leed mensen begeleiden in hun verwerkingsproces “Onze rouwcultuur is volledig verdwenen”
  PREMIUM
  Tienen

  Lies wil met Lief & Leed mensen begeleiden in hun verwer­kings­pro­ces “Onze rouwcul­tuur is volledig verdwenen”

  Lies Minschart (36) is rouw- en verliesconsulent. Een titel die waarschijnlijk menig wenkbrauwen doet fronsen. Rouwen behoort namelijk tot de interne keuken en hoor je niet te delen. Althans dat is het gedachtegoed waarmee velen zijn opgegroeid. Lies is een andere mening aangedaan. Toen ze haar broer verloor, ontdekte ze zelf hoe waardevol bewust omgaan met verdriet kan zijn. Die gewaarwording spoorde haar om met Lief & Leed te starten en het taboe rond ‘dood’ en ‘verlies’ te doorbreken. “Deze emoties horen nu eenmaal bij het leven, waarom zou je ze dan uit de weg gaan?”
 3. Levertijd iPhone 14 langer dan ooit: vormt de iPhone 13 een mooi alternatief als sinterklaasgeschenk of kerstcadeau?
  Tweakers

  Levertijd iPhone 14 langer dan ooit: vormt de iPhone 13 een mooi alterna­tief als sinter­klaas­ge­schenk of kerstca­deau?

  Hoop je op een iPhone 14 in je schoentje of onder de kerstboom? Dan ben je er waarschijnlijk aan voor de moeite. Wil je toch nog voor het jaareinde een mooi toestel van Apple uitpakken, dan vormt de veel sneller verkrijgbare iPhone 13 mogelijk een alternatief. Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers plaatst beide modellen naast elkaar.