Getty Images
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Neem huidhonger maar serieus: “Fysiek contact is een basisbehoefte met een impact op je hele zijn”, zegt gerontologe

Niet knuffelen, geen handen geven, geen kus bij de begroeting: in het ‘nieuwe normaal’ is maar weinig plaats voor fysiek contact. Het treft ons allemaal, maar sommige zwaarder dan anderen. Denk aan singles. Of senioren in woon-zorgcentra. Problematisch, menen experts, want onze honger naar aanraking is een basisbehoefte die, onder andere, een grote impact heeft op onze stressregulatie. Voor wie hopeloos is, bestaan er gelukkig wel alternatieven die de leemte kunnen opvullen. Maar onderschat het belang van the real deal niet. “Kappers zijn de nieuwe sekswerkers geworden.”

2 reacties

 • Linda D'Haese

  2 jaar geleden
  Dit is voor veel alleenstaande mensen een groot probleem nu ze geen knuffel meer mogen krijgen van hun kinderen of kleinkinderen en zeker voor iemand die nog niet lang zijn partner is komen te overlijden
 • Marco b.

  2 jaar geleden
  Schrijnend hoor.. ik ben blij dat ik nu eens zin heb in wat fysiek contact. Mensen met hun huidhonger.. ik begrijp dat er een groot percentage is dat hier nood aan heeft, maar om er nu zo'n gedoe over te maken. Ze doen precies of dat wordt het nieuw soort depressie. Oh nee ik mag niemand aanraken, maar de corona cijfers blijven wel stijgen.. begrijpe wie begrijpe kan.
 1. Frances Lefebure omarmt nu ook haar donkere kantje: “Boris triggert me om de puurste versie van mezelf te zijn”
  PREMIUM

  Frances Lefebure omarmt nu ook haar donkere kantje: “Boris triggert me om de puurste versie van mezelf te zijn”

  “Ik ken mijn valkuilen. Dankzij therapie heb ik met ze leren om te gaan.” In ‘F*ck you very very much’ vertolkt ze een wildebras die op zoek is naar zichzelf, in werkelijkheid vond Frances Lefebure (33) al rust. De actrice en presentatrice, bijna een jaar getrouwd met acteur Boris Van Severen (33) en plusmama van zijn zonen, verklapt welke vijf lifehacks haar eindelijk kalmeerden. “Tien jaar terug ging ik te ver mee in strenge dieetregels. Ik was toen zo ongelukkig.”
 2. “Verband tussen straling en leukemie bij kinderen”: werken de beschermende middeltjes die online te koop zijn?
  PREMIUM

  “Verband tussen straling en leukemie bij kinderen”: werken de beschermen­de middeltjes die online te koop zijn?

  Nieuwe hoogspanningslijnen die er in West-Vlaanderen zouden komen, maken de lokale bevolking woedend. Kinderen zouden leukemie krijgen van de elektromagnetische straling die de lijnen afgeven. ‘Gelukkig’ zijn er op het internet steeds meer beschermende middeltjes te vinden, van stralingswerende gordijnen tot telefoonhoesjes. Werken die tools, en is straling echt zo gevaarlijk? Gezondheidsexpert prof. dr. Dirk Adang licht toe. “Elke dag gebruiken we een toestel dat ter hoogte van ons hoofd een sterkere straling afgeeft dan de straling die erop invalt vanaf een zendmast.”
 1. VIDEO. Duik het weekend in met Oumi Rayane: de verloofde van Remco Evenepoel beantwoordt enkele dilemma’s
  Play

  VIDEO. Duik het weekend in met Oumi Rayane: de verloofde van Remco Evenepoel beant­woordt enkele dilemma’s

  Mooi toch, twee jonge mensen die resoluut voor elkaar gaan. Zoals Oumi Rayane en haar verloofde, wielrenner Remco Evenepoel. Nooit eerder deed ze haar verhaal in de media, maar NINA kon haar tóch strikken. “Ik dacht eerst: liever niet”, zegt ze. “Maar Remco zei: ‘Ik wil dat iedereen jou leert kennen, zoals ik jou ken.’” Dit weekend lees je ons interview met Oumi in NINA, maar nu beantwoordt ze in Spanje, waar Remco hoogtestage doet, al even onze pittige dilemma’s.