Getty Images
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

“Narcisme is een veelvoorkomende persoonlijkheidstrek.” Zo ontdek je of je zelf narcistische trekken hebt

Volgens experts leven we in een kweekvijver voor narcisme. Kinderen leren we van jongs af om te schitteren, ­volwassenen delen selfies bij de vleet. En elk van ons voelt zichzelf weleens beter dan de ander. Seksuologe Goedele Liekens deelt hoe je – misschien wel in jezelf – een echte narcist kan herkennen en een ontwikkelingspsycholoog vertelt waarom de kiem vaak in onze opvoeding zit. “Niemand wordt als een narcist geboren.”

 1. HOROSCOOP. Vuur tussen de lakens voor Kreeft en uitputting voor Maagd: astrologe Esther voorspelt je week

  HOROSCOOP. Vuur tussen de lakens voor Kreeft en uitputting voor Maagd: astrologe Esther voorspelt je week

  Elke week onthult astrologe Esther van Heerebeek wat de sterren mogelijks voor jou in petto hebben, en daarbij gaat ze best diepgaand. Stellen je gezondheid en je geld het goed en welke plottwists staan er je in je carrière of in de liefde te wachten? Esther geeft voor elk sterrenbeeld een helder overzicht. “Eigenzinnige planeet Uranus ligt dwars en dat heeft een effect op je relatie, Leeuw. Jullie zitten totaal niet op dezelfde golflengte.”
 2. Waarom ‘Nee, dat heb ik nooit gezegd’ niet zo onschuldig is als het lijkt: “Narcisten manipuleren je met gaslighting om je zelfvertrouwen te ondermijnen”
  PREMIUM

  Waarom ‘Nee, dat heb ik nooit gezegd’ niet zo onschuldig is als het lijkt: “Narcisten manipule­ren je met gasligh­ting om je zelfver­trou­wen te ondermij­nen”

  Zette je partner, vriend(in) of leidinggevende je ooit op een voetstuk, maar voel je je nu onzeker en uitgeput in jullie relatie, zonder dat je kan verklaren waarom? Twijfel je aan je capaciteiten door de opmerkingen die je krijgt? En weet je eigenlijk niet meer zo goed wie je bent? Misschien ben je dan wel slachtoffer van gaslighting. “Dat is een tactiek van narcisten om je aan jezelf te doen twijfelen”, waarschuwt narcismecoach Nelly De Keye.