Na borstkanker heeft 1 op de 3 nog jarenlang pijn. Expert legt uit wat helpt: “Pijnstillers maken het erger
De kanker is weg, maar de pijn blijft. Dat is de realiteit voor een op de drie mensen die borstkanker overwinnen. “En die pijn kan jaren blijven aanslepen”, vertelt onderzoekster Eva Roose (VUB). Het is een probleem waar ex-patiënten amper over spreken, en dat wil de experte veranderen. Ze legt uit wat de pijnklachten veroorzaakt en welke oplossingen er bestaan: pijnstillers lijken alvast niet de beste optie.
Oktober is borstkankermaand, en dan gaat er veel aandacht naar de preventie, zoals het checken van je borsten, en de verschillende behandelingen. “Terecht”, zegt onderzoekster en therapeut Eva Roose (VUB). “Dat heeft ervoor gezorgd dat het aantal borstkankeroverlevers stijgt, wat geweldig nieuws is. Maar de keerzijde van de medaille wordt soms vergeten. Het betekent ook dat steeds meer mensen na hun behandelingen blijven worstelen met neveneffecten zoals pijn en vermoeidheid.”
Zestien jaar later en nog stééds veel pijn
De diagnose ‘kankervrij’ betekent dus niet voor iedereen het einde van het verhaal. Bijlange niet zelfs. “Een op de drie ex-borstkankerpatiënten heeft achteraf chronische pijn. Dan gaat het over pijn die langer dan drie maanden aanwezig is. Die kan zich overal in het lichaam bevinden en is erg gevarieerd, van stekend tot tintelend of eerder zeurend. En een groot deel heeft last van gewrichtspijnen in de voeten, handen, benen, armen of rug.”
Roose vertelt dat die chronische pijn met ups en downs gaat. “Chronische pijn volgt een golfpatroon: de ene dag gaat goed, de andere dag gaat minder. Maar dat kan wel jaren blijven aanslepen. Soms vijf tot tien jaar. Ik ken zelfs een borstkankeroverlever die na zestien jaar nog steeds pijnklachten heeft.”
Een van de oorzaken? Die zware emotionele klap
Die verdomde pijn kan allerlei oorzaken hebben. “Radiotherapie en chemotherapie kunnen pijnklachten veroorzaken. Ook een operatie kan schade toebrengen aan zenuwen, spieren of ander weefsel. Dat heeft niets te maken met slordige chirurgie, of zo. Het is gewoon onoverkomelijk als je moet opereren om kanker weg te halen”, vertelt de onderzoekster. “Wie een litteken heeft bij een borst, kan eveneens pijn ervaren als hij of zij de arm omhoog heft. Maar eigenlijk is dat niet slecht. Je lichaam geeft dan een pijnsignaal om te vermijden dat het litteken verder openscheurt en goed kan genezen.”
Ex-patiënten krijgen te maken met gevoelens van onmacht en onrecht: waarom moeten zij nu nog blijven leven met pijn?
Zulke schade herstelt zich meestal na drie maanden, stelt Roose. Het lichaam is namelijk in staat zich aan te passen en de pijnklachten dus ook aan te pakken. “En toch zien we dat veel mensen nog langer blijven rondlopen met pijn.” Dat heeft volgens de onderzoekster te maken met de mentale weerslag die achteraf volgt. “Mensen die pijn ervaren na de behandelingen, krijgen vaak een emotionele klap. Ze krijgen te maken met gevoelens van onmacht en onrecht: waarom werden zij getroffen? Waarom hebben zij die zware behandelingen moeten ondergaan? En waarom moeten ze nu blijven leven met pijn?”
Volgens Roose zijn die gevoelens perfect normaal, maar kunnen ze wel de pijn in stand houden. “Vergelijk het met het geven van een presentatie. Wie dan veel stress heeft, kan ook rugpijn of buikpijn ervaren. Dat is een typische reactie van je lichaam. We zien iets gelijkaardig wanneer iemand de diagnose van borstkanker krijgt, de behandelingen doorloopt en achteraf nog pijn ervaart. Je gaat dan door een emotionele rollercoaster. Een fysiek gevolg daarvan is dat je zenuwen gevoeliger worden, waardoor ze makkelijker pijn creëren.” Met andere woorden: door die gevoelens van onmacht en onrecht kan je dus onbewust gevoeliger worden voor pijn.
(Lees verder onder de foto.)
Door bewust te weten hoe je met chronische pijnklachten moet omgaan, kan de gevoeligheid van zenuwen, en dus ook pijnklachten, worden verminderd. In een nieuw onderzoek zal Roose samen met enkele collega’s proberen in te zetten op die gevoelens van onrecht bij een aantal ex-borstkankerpatiënten. “We willen hen helpen hun focus te verleggen naar wat zij echt opnieuw willen kunnen in hun leven. Zo geven we hen weer hoop op een vreugdevoller leven.”
Op de lange termijn maken pijnstillers het erger
Tot nu toe zijn deze pijnklachten niet makkelijk te behandelen. “Meestal worden pijnstillers voorgeschreven. Dat gaat van lichte medicatie, zoals paracetamol of ibuprofen, tot zwaardere opioïden. Die pilletjes kunnen op de korte termijn de pijn verminderen. Maar toch merken we dat velen op lange termijn niet geholpen zijn met pijnmedicatie alleen.”
Lange tijd pillen slikken heeft een heleboel nadelen. Enerzijds financieel, anderzijds is het slecht voor je gezondheid.
Meer zelfs: volgens Roose kunnen pijnstillers de situatie verergeren. “Als je gedurende een lange tijd pijnmedicatie slikt, dan kunnen je zenuwen gevoeliger worden voor pijn. En dan ga je nóg meer of zwaardere pillen slikken. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Dat heeft een heleboel nadelen. Enerzijds financieel, want die pijnmedicatie kost veel geld. Anderzijds is het slecht voor je gezondheid, want het beïnvloedt je maag, darmen en zelfs je slaap.”
Nog iets dat soms gebruikt wordt om de pijn te behandelen: ‘transcutane elektrische neurostimulatie’ geven. Of kortweg: TENS. Dat is een apparaatje dat zwakke elektrische stroompjes afgeeft, die de pijnprikkels moeten overstemmen. “Sommige patiënten kunnen daarvoor in aanmerking komen”, bevestigt Roose, “maar opnieuw nemen ze de oorzaak van de pijn niet weg. Het is dus belangrijker dat we de pijn niet alleen behandelen met stroomstootjes of medicatie, maar dat we ook proberen om de zenuwen sterker te maken en de borstkankeroverlever er mentaal weer bovenop te krijgen.”
Wie mee wil werken aan het nieuwe onderzoek van Eva Roose, kan meer info online vinden of mailen naar pijnnaborstkanker@vub.be.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
“De kans dat een vrouw op de sluimerknop duwt ligt 50% hoger”: dit is het profiel van een ‘snoozer’
Reik jij elke ochtend opnieuw naar de sluimerknop? Misschien zelfs meerdere keren achter elkaar? Je bent niet de enige. Bij een wetenschappelijk onderzoek kreeg de wekker liefst 57 procent van de volwassen proefpersonen niet uit hun bed de eerste, tweede of soms zelfs derde keer dat hij zich liet horen. Op snooze duwen is dus populair. Maar hoe ziet de doorsnee ‘snoozer’ eruit? En is het ongezond? -
PREMIUM
Kroonprinses Amalia en Pommeline zijn slachtoffer van bodyshaming: wat voor impact heeft dat?
De Nederlandse kroonprinses Amalia (19) krijgt op sociale media vele kwetsende commentaren over haar lichaam. En ook Pommeline Tillière (28), bekend van ‘Temptation Island’, is het slachtoffer van bodyshaming. Waarom zijn we toch zo kritisch voor elkaar, en welke impact heeft het? Expert Kelly Sacré leg uit. “De meeste mensen hebben een vetfobie, of schrik om ‘dik’ te worden.” -
HLN Shop
Adrenalinejunkie? Hier kan je tegen 60 km/u over het ijs vlammen
De komende weken zal er - naar jaarlijkse gewoonte - opnieuw veel geschaatst, geskied en gesnowboard worden. Maar de winterpret opsnuiven kan nog avontuurlijker! Wat dacht je van racen op het ijs? Ijskarten, goed voor een stevige adrenalineboost, is een ware wintertrend aan het worden. HLN Shop maakt er jou alvast warm voor. -
-
Livios
Zonnepanelen plaatsen: deze 7 zaken moet je zeker weten
Dat zonnepanelen het duurzame antwoord zijn op fossiele brandstoffen en op de hoge energieprijzen hoeven we jou niet meer te vertellen. Maar waarop moet je zeker letten bij de installatie? Bouwsite Livios vroeg het aan enkele specialisten. -
PREMIUM
Is het echt gezond en maakt naakt zijn een verschil? Concrete tips van de saunameester: “Blijf minstens zo lang zitten”
-
Gouden Cross
1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij. -
PREMIUM
COLUMN. Goedele Liekens over de gewoonte die partners beter afleren. “Vooral wij, vrouwen, zijn er kampioen in”
“Een vriendin van me ging alleen op reis”, schrijft Goedele Liekens. “Tot ze een relatie kreeg, toen werd het: ‘We doen alles samen, of niet.’” Die relatie strandde. De seksuologe wil dan ook dat we stoppen met pleasen in de liefde, iets waar vrouwen kampioen in zijn, volgens haar. “Zo lijkt de relatie ‘perfect’, maar verlies je wel jezelf.” De seksuologe deelt een korte checklist die je dat eeuwige pleasen leert ombuigen naar zeggen — en wéten — wat je wil. “Druk je wel je échte wensen uit?”