Rechts: onderzoekster Eva Roose (VUB).
Volledig scherm
Rechts: onderzoekster Eva Roose (VUB). © Getty Images / rv

Na borstkanker heeft 1 op de 3 nog jarenlang pijn. Expert legt uit wat helpt: “Pijnstillers maken het erger

De kanker is weg, maar de pijn blijft. Dat is de realiteit voor een op de drie mensen die borstkanker overwinnen. “En die pijn kan jaren blijven aanslepen”, vertelt onderzoekster Eva Roose (VUB). Het is een probleem waar ex-patiënten amper over spreken, en dat wil de experte veranderen. Ze legt uit wat de pijnklachten veroorzaakt en welke oplossingen er bestaan: pijnstillers lijken alvast niet de beste optie.

 1. “De kans dat een vrouw op de sluimerknop duwt ligt 50% hoger”: dit is het profiel van een ‘snoozer’

  “De kans dat een vrouw op de slui­merknop duwt ligt 50% hoger”: dit is het profiel van een ‘snoozer’

  Reik jij elke ochtend opnieuw naar de sluimerknop? Misschien zelfs meerdere keren achter elkaar? Je bent niet de enige. Bij een wetenschappelijk onderzoek kreeg de wekker liefst 57 procent van de volwassen proefpersonen niet uit hun bed de eerste, tweede of soms zelfs derde keer dat hij zich liet horen. Op snooze duwen is dus populair. Maar hoe ziet de doorsnee ‘snoozer’ eruit? En is het ongezond?
 2. Kroonprinses Amalia en Pommeline zijn slachtoffer van bodyshaming: wat voor impact heeft dat?
  PREMIUM

  Kroonprin­ses Amalia en Pommeline zijn slachtof­fer van bodysha­ming: wat voor impact heeft dat?

  De Nederlandse kroonprinses Amalia (19) krijgt op sociale media vele kwetsende commentaren over haar lichaam. En ook Pommeline Tillière (28), bekend van ‘Temptation Island’, is het slachtoffer van bodyshaming. Waarom zijn we toch zo kritisch voor elkaar, en welke impact heeft het? Expert Kelly Sacré leg uit. “De meeste mensen hebben een vetfobie, of schrik om ‘dik’ te worden.”
 1. 1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
  Gouden Cross

  1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij

  Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij.
 2. COLUMN. Goedele Liekens over de gewoonte die partners beter afleren. “Vooral wij, vrouwen, zijn er kampioen in”
  PREMIUM

  COLUMN. Goedele Liekens over de gewoonte die partners beter afleren. “Vooral wij, vrouwen, zijn er kampioen in”

  “Een vriendin van me ging alleen op reis”, schrijft Goedele Liekens. “Tot ze een relatie kreeg, toen werd het: ‘We doen alles samen, of niet.’” Die relatie strandde. De seksuologe wil dan ook dat we stoppen met pleasen in de liefde, iets waar vrouwen kampioen in zijn, volgens haar. “Zo lijkt de relatie ‘perfect’, maar verlies je wel jezelf.” De seksuologe deelt een korte checklist die je dat eeuwige pleasen leert ombuigen naar zeggen — en wéten — wat je wil. “Druk je wel je échte wensen uit?”