Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

Na aflevering ‘Durf te vragen’ over verslaving: lopen sommige mensen meer risico op probleemgebruik dan anderen?

Na mensen met dwerggroei in de eerste aflevering, werden gisteren ex-alcoholisten en -drugsverslaafden op de rooster gelegd in ‘Durf te vragen’. Een waardevolle aflevering, vindt ook Tom Evenepoel coördinator van De Druglijn, “alleen al om het clichébeeld van mensen die verslaafd zijn te doorbreken”. Bijna 20% van de Belgen ontwikkelt immers in de loop van zijn leven een verslavingsproblematiek. Kan het iedereen overkomen? 

6 reacties

 • ro butzen

  4 jaar geleden
  Er zijn mensen die verslaafd geraken en er zijn mensen die niet verslaafd geraken, punt. Dat is nu eenmaal de aard van het beestje.
 • Linde Segaert

  4 jaar geleden
  Veel hulpverlening blijft hangen op gedrag veranderen. Waarom niet meteen de onderliggende emotie aanpakken die dat gedrag aanstuurt... Als je bang bent om emotionele pijn te voelen zal je dat verslavende gedrag blijven stellen. Of een ander verslavend gedrag als je die eerste verslaving wegpakt.
 • ronny cuypers

  4 jaar geleden
  De ergste verslaafden zijn degenen die verslaafd zijn aan geld.
 • etienne vijverman

  4 jaar geleden
  verslaving is een zeer groot maatschappelijk probleem en ook en vooral de naaste omgeving van de verslaafde lijd er zwaar onder vele verslaafden komen het niet meer te boven ........
 • Francinne Declerque

  4 jaar geleden
  He kijk eens aan dat is mijn vakgebied, uiteraard is er een genetische voorbeschiktheid. En of het nu benzodiazepines, opiaaten al dan niet synthetisch, alcohol, cannabis, barbituraten, etc zijn. je zal weten wat je voorbeschiktheid is als je probeert. Je neurotransmitters zullen het weten, euforie, trance etc en eens je de juiste drug hebt geprobeerd heb je het zitten, je brein vergeet dat absoluut nooit meer.
 1. Hoe klaag ik minder? Is het besmettelijk en wanneer vinden anderen me een zaag? Prof leert ons alles over gezeur

  Hoe klaag ik minder? Is het besmette­lijk en wanneer vinden anderen me een zaag? Prof leert ons alles over gezeur

  Je collega doet het over het werk, je partner over rondslingerende sokken en je moeder over hoe weinig je haar bezoekt: zeuren. Zijn er dan geen positivo’s? Is klagen (on)gezond en slecht voor de groepssfeer? Volgens professor Elfi Baillien, gespecialiseerd in groepsdynamieken, valt er heel wat te vertellen over het mechanisme van klagen en zagen. Ze beantwoordt 7 prangende vragen. “Jouw geklaag kan een bron van stress zijn voor anderen.”