Foto ter illustratie/Slaapexpert Annelies Smolders
Volledig scherm
Foto ter illustratie/Slaapexpert Annelies Smolders © Getty Images/rv

Minder stress en beter slapen door een pilletje? Slaapexpert Annelies over de (on)zin van L-theanine

Minder stress en een betere nachtrust, en dat door simpelweg een pilletje te slikken? Het supplement L-theanine doet de ronde op sociale media en lijkt hét godsgeschenk voor iedereen die moeite heeft om in slaap te vallen. Maar werkt het ook echt? We vragen het aan slaapexpert Annelies Smolders.

 1. “Een te hoge werkdruk is niét de hoofdoorzaak”: psycholoog bespreekt de feiten en fabels over burn-out
  PREMIUM

  “Een te hoge werkdruk is niét de hoofdoor­zaak”: psycholoog bespreekt de feiten en fabels over burn-out

  Jaar na jaar stijgen de burn-outcijfers onrustwekkend: het aantal werknemers met een ernstig risico op burn-out is zelfs toegenomen met liefst 61,4 procent*. Ondertussen kent iedereen wel minstens één iemand die eraan ten prooi is gevallen. Toch zijn er helaas veel misvattingen over deze energiestoornis, schatten we het verkeerd in en behandelen we het doorgaans ook foutief, zegt psycholoog en hr-consulent Gert Braeken. Hoog tijd dus om voor eens en altijd de grootste misvattingen over burn-out de wereld uit te helpen.
 2. Steeds meer koppels slapen apart. Slaapexpert: “Het zegt niks over de kwaliteit van je relatie”
  PREMIUM

  Steeds meer koppels slapen apart. Slaapex­pert: “Het zegt niks over de kwaliteit van je relatie”

  Apart slapen met je partner: veel koppels doen het, maar weinigen durven dat toe te geven. Zo’n ‘slaapscheiding’ is nochtans niet zo negatief als ze klinkt. Integendeel, ze kan zelfs je relatie redden. Twee koppels die niet langer hetzelfde bed delen getuigen. “Ik mis haar warme lichaam wel naast me. Maar nu hoef ik me niet meer schuldig te voelen.” Slaapexperte Annelies Smolders licht toe hoe je apart slapen het best aanpakt en wat je kan doen als je elkaar niét wil missen in bed.
 1. Ziekenfonds betaalt tot 120 euro terug voor het kamp van je kind: is een extra verzekering aangewezen?
  Spaargids.be

  Zieken­fonds betaalt tot 120 euro terug voor het kamp van je kind: is een extra verzeke­ring aangewezen?

  De zomervakantie staat voor de deur. Dat betekent meteen ook weer dat vele duizenden kinderen op kamp trekken. Van avontuurlijke kampen met de jeugdbeweging, over sportvakanties, tot speelpleinwerking: aan mogelijkheden geen gebrek. Ondanks de grote toewijding van de monitoren valt een ongevalletje nooit uit te sluiten. Is je kind in dat geval voldoende verzekerd? Spaargids.be noteert wat je zeker moet weten.
 2. VIDEO. Duik het weekend in met Oumi Rayane: de verloofde van Remco Evenepoel beantwoordt enkele dilemma’s
  Play

  VIDEO. Duik het weekend in met Oumi Rayane: de verloofde van Remco Evenepoel beant­woordt enkele dilemma’s

  Mooi toch, twee jonge mensen die resoluut voor elkaar gaan. Zoals Oumi Rayane en haar verloofde, wielrenner Remco Evenepoel. Nooit eerder deed ze haar verhaal in de media, maar NINA kon haar tóch strikken. “Ik dacht eerst: liever niet”, zegt ze. “Maar Remco zei: ‘Ik wil dat iedereen jou leert kennen, zoals ik jou ken.’” Dit weekend lees je ons interview met Oumi in NINA, maar nu beantwoordt ze in Spanje, waar Remco hoogtestage doet, al even onze pittige dilemma’s.
 3. Niet alleen te weinig maar ook te véél slapen is nefast voor je gezondheid, toont nieuwe studie

  Niet alleen te weinig maar ook te véél slapen is nefast voor je gezondheid, toont nieuwe studie

  De ene hekelt zijn wekker, de ander springt ook na een korte nacht vrolijk uit zijn bed. Maar vrijwel iedereen stelt vast: vanaf een bepaalde leeftijd wordt je nachtrust steeds kostbaarder. Een Britse studie, uitgevoerd bij meer dan een half miljoen mensen ouder dan 38, schept duidelijkheid over hoeveel slaap je precies nodig hebt. En, jammer voor langslapers, je kan helaas ook té lang in dromenland vertoeven.