Lisa.
Volledig scherm
Lisa. © Rv / Unsplash

Lisa toont in herkenbare video hoe vliegangst voelt. “Tijdens de rit naar de luchthaven ween ik al”

Hoog boven de wolken vliegen, al dromend over de verre bestemming waar je zult landen. De meesten vinden het hemels, maar voor een heel aantal mensen zijn vliegtuigen de hel. Lisa Di Giovanni (20) behoort tot die tweede groep. “Eens ik op zo’n vliegtuigstoeltje zit, begin ik te trillen als een rietje.” Gedragstherapeute Barbara Depreeuw geeft zeven tips voor mensen met vliegangst, zodat je zorgeloos op je bestemming geraakt tijdens de (paas)vakantie.

 1. Neemt angst je leven (soms) over? Met deze simpele oefening herprogrammeer je je hersenen
  PREMIUM

  Neemt angst je leven (soms) over? Met deze simpele oefening herprogram­meer je je hersenen

  “Ik kon niet weg, ik kreeg geen adem meer. Ik dacht echt dat ik ging sterven.” Realityster Anouk Matton heeft last van paniekaanvallen. Een angststoornis heet dat en die kan, zoals bij Anouk, zomaar de kop op steken. Houden angsten, groot of klein, jou ook tegen? We strikten de Amerikaanse psychiater, neurowetenschapper en New York Times-bestseller Judson Brewer. Hij weet na twintig jaar onderzoek hoe je angst in drie stappen overwint. “Je kan je hersenen herprogrammeren.”
 2. Lander (34) voedt Lionel halftijds alleen op: “Na zijn geboorte heb ik mij op het werk gestort. Het is dankzij mijn scheiding dat ik besefte dat het ook anders kan”
  PREMIUM

  Lander (34) voedt Lionel halftijds alleen op: “Na zijn geboorte heb ik mij op het werk gestort. Het is dankzij mijn scheiding dat ik besefte dat het ook anders kan”

  Toen zijn relatie op de klippen liep, besefte Lander (34) dat het tijd was om zijn vaderrol anders in te vullen. Hierdoor versterkte zijn band met Lionel (2,5) en kon Lander zijn eigen opvoedingsstijl ontwikkelen, wat niet altijd evident is als slechthorende. Maar ondanks zijn jonge leeftijd anticipeert Lionel daar perfect op: “Hij herhaalt een woord tot ik het begrijp, wel tien keer als het moet.”