Lisa.
Volledig scherm
Lisa. © Rv / Unsplash

Lisa toont in herkenbare video hoe vliegangst voelt. “Tijdens de rit naar de luchthaven ween ik al”

Hoog boven de wolken vliegen, al dromend over de verre bestemming waar je zult landen. De meesten vinden het hemels, maar voor een heel aantal mensen zijn vliegtuigen de hel. Lisa Di Giovanni (20) behoort tot die tweede groep. “Eens ik op zo’n vliegtuigstoeltje zit, begin ik te trillen als een rietje.” Gedragstherapeute Barbara Depreeuw geeft zeven tips voor mensen met vliegangst, zodat je zorgeloos op je bestemming geraakt tijdens de (paas)vakantie.

 1. Kan Remco Evenepoel de Ronde van Spanje winnen? Schrijf je in voor de Gouden Vuelta en maak kans op 5.000 euro
  Gouden Vuelta
  13

  Kan Remco Evenepoel de Ronde van Spanje winnen? Schrijf je in voor de Gouden Vuelta en maak kans op 5.000 euro

  Vrijdag 19 augustus gaat de Ronde van Spanje van start. Blikvanger aan het vertrek in het Nederlanse Utrecht is onze Remco Evenepoel. De 22-jarige Belg is een van de topfavorieten om de eindzege in de wacht te slepen, maar de concurrentie is niet van de poes. Denk jij dat hij aan het langste eind kan trekken? Bewijs dat je de grootste kenner bent met de Gouden Vuelta en maak kans op 5.000 euro cash.
 2. “Ik nam foto’s van elke straat op mijn route om aan mezelf te bewijzen dat er écht niks gebeurd was.” Wat als dwangmatig gedrag je leven overneemt?
  PREMIUM

  “Ik nam foto’s van elke straat op mijn route om aan mezelf te bewijzen dat er écht niks gebeurd was.” Wat als dwangmatig gedrag je leven overneemt?

  “Ik moest op een specifieke manier de trap op en af’, vertelt Dina Tersago (43) openhartig in het Canvas-programma ‘Therapie’. Als tiener had ze last van dwangmatig gedrag, en de aandoening treft meer mensen dan je denkt. Welke verschillende vormen zijn er, en hoe weet je of jouw gevoel van 'moeten’ te ver gaat? Twee experts lichten toe, Lars (*) getuigt over zijn dwangstoornis. “Een dwangstoornis is soms sterker dan dorst of pijn. Denk maar aan mensen met smetvrees die hun handen stukwassen, of in bleekwater dompelen.”
 3. Neemt angst je leven (soms) over? Met deze simpele oefening herprogrammeer je je hersenen
  PREMIUM

  Neemt angst je leven (soms) over? Met deze simpele oefening herprogram­meer je je hersenen

  “Ik kon niet weg, ik kreeg geen adem meer. Ik dacht echt dat ik ging sterven.” Realityster Anouk Matton heeft last van paniekaanvallen. Een angststoornis heet dat en die kan, zoals bij Anouk, zomaar de kop op steken. Houden angsten, groot of klein, jou ook tegen? We strikten de Amerikaanse psychiater, neurowetenschapper en New York Times-bestseller Judson Brewer. Hij weet na twintig jaar onderzoek hoe je angst in drie stappen overwint. “Je kan je hersenen herprogrammeren.”