Jory, Klara en Emiel.
Volledig scherm
PREMIUM
Jory, Klara en Emiel. © rv / foto Emiel: Elisa Maenhout

LGBTQ+-personen reageren op omstreden antiholebiwet van Hongarije: “Ze insinueren dat ik ‘gevaarlijk’ ben”

Deze week veroorzaakte de nieuwe anti-LGBTQ+-wet van Hongarije veel ophef. Die bepaalt dat LGBTQ+-personen even strafbaar zijn als pedofielen. Daarnaast is het volgens de wet verboden om over holebi en trans personen te praten in het bijzijn van minderjarigen. “Dit is een echte aanval op de mensenrechten”, reageert jongerenorganisatie Wel Jong Niet Hetero. Wat vinden personen uit de LGBTQ+-gemeenschap zelf van de wet? Jory, Emiel en Klara doen hun verhaal.

 1. Zo ervaren Uwi, Evi en Kathleen holebi- en transfobie: “‘Geysels is lesbi’ stond er in het groot op de schoolmuren geschreven”
  PREMIUM

  Zo ervaren Uwi, Evi en Kathleen holebi- en transfobie: “‘Geysels is lesbi’ stond er in het groot op de schoolmu­ren geschreven”

  “Ik hield er een geheim leven op na waarin ik experimenteerde met vrouwenkledij en bezoekjes aan homodiscotheken. Mijn ex-vrouw schold me de huid vol: een vuil janet, dat was ik. Een freak of nature, zo voelde ik me." Vandaag, op de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie, vertellen Evi, Kathleen en Uwi over de woelige waters die ze als LGBTQ+-persoon sinds hun coming-out moeten doorzwemmen. Van uitgelachen worden op straat tot geteisterd worden op het werk. “Het is hard wanneer je beledigd wordt om wie je bent, om iets waar je niets aan kan doen.”
 2. Twee LGBTQ+-moslims over hun zoektocht naar (zelf)acceptatie: “Niemand zou moeten kiezen tussen geloof of geaardheid”
  PREMIUM

  Twee LG­BTQ+-mos­lims over hun zoektocht naar (zelf)acceptatie: “Niemand zou moeten kiezen tussen geloof of geaardheid”

  “We zaten met het gezin voor tv toen er tijdens het programma plots twee vrouwen kusten. Daar waren mijn ouders niet mee gediend. ‘Zap weg’, zeiden ze vol afschuw. ‘Dit hoort niet, we moeten dit niet zien.’ De boodschap was duidelijk.” Moslim en holebi, twee woorden die schijnbaar onverenigbaar zijn met elkaar. Het gevolg? Veel LGBTQ+-moslims zijn bang om zichzelf te zijn. En dat wil antropoloog Wim Peumans aanpakken met zijn boek ‘Habibi, het lief en leed van LGBTQ-moslims’. Ter ere van de Belgische Pride, op zaterdag 22 mei, interviewden wij Abdellah (27) en Inas (24) over de weg die zij hebben afgelegd.