Last van slapeloze nachten? Nachttekenen zou helpen. Slaapexperte: “Maar niet elke tekening is geschikt”
Last van slapeloze nachten? Je bent absoluut niet de enige. Al is er wel een handig trucje dat je de slaap snel weer helpt vatten: nachttekenen. Slaapexperte Annelies Smolders legt uit wat het is en waarom het kan helpen tegen slapeloosheid (ook bij kinderen), zolang je het maar juist doet.
Genoeg van schaapjes tellen wanneer je niet kan slapen? Dan is er nog een handig trucje dat je eens kan uittesten: nachttekenen. En dat kan je op verschillende manieren doen. Zo kan je tekeningen verzinnen in je hoofd, die je dan ‘s ochtends aan de ontbijttafel in een schets giet. “Maar die methode vind ik minder goed”, zegt slaapexperte Annelies Smolders van online slaaptherapie Start to Sleep. “Daar gaat teveel tijd overheen. Ook louter visueel tekenen in je hoofd zorgt ervoor dat je sneller de focus verliest. Ik raad daarom aan om meteen de tekeningen in je hoofd uit te werken op papier of te kleuren in een kleurboek. Wie wil kan in bed blijven liggen, maar je kan daarvoor ook even opstaan.”
Het állerbelangrijkste is dat je mindful gaat nachttekenen. “Wanneer je wakker wordt is je hersenactiviteit erg hoog. Het doel is dat die activiteit daalt. Dat doe je door mindful en dus erg gefocust een activiteit te doen, zoals nachttekenen. Denk dus niet: ik ga pas slapen wanneer ik het linkerhoekje heb ingekleurd, of wanneer alle blauwe vakjes gevuld zijn, want dan ben je competitief bezig. Mindful wil net zeggen dat je betekenisloos gaat kleuren en ermee stopt wanneer je je slaperig voelt.”
Let op met gewone kleurboeken
Niet elke tekening leunt zich trouwens tot het nachttekenen. “Je kan zelf je creativiteit de vrije loop laten en los uit de pols beginnen schetsen, maar je hebt ook echte mindful-kleurboeken. Die tekeningen lijken op kantwerkjes.”
En dat heeft zo zijn reden, vervolgt Smolders. “Een normale tekening heeft grotere vakken, waardoor je lang aan één vak bezig bent in dezelfde kleur. Omdat een mindful-tekening veel gedetailleerder is, focus je je van centimeter tot centimeter. De kans dat je uit dat focuspunt schiet, is veel kleiner. Het houdt je bij de les, en dat is precies wat je nodig hebt om slaperigheid te creëren.”
Gouden tip voor kindjes die slecht slapen
Helpt het trucje altijd? “Iedereen wordt wakker om het anderhalf uur. Zowel goede slapers als chronisch slechte slapers. Het verschil is dat chronisch slechte slapers zich hebben getraind om hun ogen te openen en te panikeren. Voor hen gaat het nachttekenen dus helpen om opnieuw de slaap te vatten.”
Ook voor kindjes die slecht slapen zou het een gouden tip zijn. Smolders: “Kinderen tekenen overdag al vaak én graag. Voor slechte slapers leunt dit trucje dus heel erg dicht aan bij hun leefwereld en kan het ‘s nachts zeker helpen.”
Stel dat het nachttekenen jou toch niet ligt, dan heeft Annelies nog enkele alternatieven. “Je kan beginnen lezen, een serie kijken, tellen, visueel rondlopen in huis, een ademhalingsoefening doen, breien, puzzelen … Je hebt dus veel mogelijkheden, maar doe vooral iets dat jou helpt én doe het mindful”, sluit Smolders af.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Een marathon of stomende vrijpartij zit er de eerste weken na de ingreep niet in”: wat zijn de risico’s van een liposuctie? En hoe snel herstel je?
De Belgische vrouw Helveh A. (38) trok richting Turkije om een liposuctie uit te laten voeren. Achteraf kwam ze van een koude kermis thuis toen ze in ruil voor de ingreep niét haar droomlichaam, maar wel blauwe plekken, littekens en urineproblemen kreeg. Wat zijn de risico’s van zo'n liposuctie? Wat kan je doen als die misloopt? En welk prijskaartje hangt eraan vast? Plastisch chirurg Filip Thiessen: “In extreme gevallen overlijden patiënten zelfs.” -
Mijntelco
Bel jij ook niet meer met de vaste lijn? Waarom betaal je er dan nog voor?
Heb je nog een vast nummer? Dan ben je in België in de minderheid. De vaste lijn schrappen, kan best wat opleveren, terwijl je nauwelijks aan comfort of bereikbaarheid inboet. Mijntelco.be zet de feiten op een rij. -
PREMIUM
Helpt vitamine D bijslikken? Zijn middagdutjes een goed idee? Expert beantwoordt 19 vragen over de winterdip
Ben je elke winter moe, somber, prikkelbaar en futloos? Dan speelt een winterdip je parten. Helpt het om meer te slapen of te bewegen? Of om vitamines bij te slikken? En vanaf wanneer is je dipje eerder een heuse winterdepressie? Psychiater Kirsten Catthoor beantwoordt 19 prangende vragen. “Op eigen initiatief vitamine D slikken is niet verstandig. Bij overdosering kan het tot intoxicatie leiden.” -
-
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij. -
PREMIUM
Slechte concentratie? Misschien heb je ‘brain fog’. Neuroloog: “Je levensstijl heeft een invloed”
Ben je tijdens een gesprek weleens de draad kwijt? Vergeten wat je wilde doen eens je de kamer binnenwandelt? Raakt dat nieuwe boek maar niet uitgelezen? Mogelijks heeft dat beestje een naam: brain fog, of hersenmist. Twee neurologen leggen uit wat je dat wazige gevoel in je hoofd geeft én hoe je het kunt verhelpen. “Het is een stoornis in je werkgeheugen.” -
Livios
Een groener en sterker gazon in de lente? Ga dan dit weekend met deze tuinklusjes aan de slag
In februari ligt de tuin er dor en kaal bij. Het groeiseizoen laat nog even op zich wachten en erg veel valt er bijgevolg niet te doen in de tuin. Alleszins, dat lijkt zo op het eerste zicht. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst hoe we onze groene vingers tóch nuttig kunnen bezighouden in februari. -
Vrouwen brengen ingenieus bodysuit op de markt die menstruatiepijn verlicht. Maar gynaecoloog waarschuwt
Kleding die je van pijnlijke maandstonden afhelpt: het klinkt als een sprookje, en toch komt het binnenkort op de markt. De Hongaarse start-up Alpha Femtech maakte een body genaamd Artemis, een sterk staaltje ‘femtech’. Werkt dat echt? Gynaecoloog Wilfried Gyselaers reageert.