Pexels
Volledig scherm
© Pexels

Kerst zonder kater: tips van een coach om jouw FOMA (fear of missing alcohol) te overwinnen tijdens de feestdagen

Genieten van lekker eten en drinken hoort bij kerst. En op oudejaar wordt om middernacht traditiegetrouw een fles bubbels ontkurkt. Maar tegelijk zijn er steeds meer mensen die bewust kiezen om te minderen met alcohol, of zelfs volledig sober de eindejaarsperiode door willen gaan. Enter FOMA, fear of missing alcohol. Want het vraagt wat daadkracht om neen te schudden als je tante voor de zoveelste keer vraagt ‘of je écht geen glaasje wilt’. Daarom: sober coach Esther ten Hove deelt haar beste tips. 

 1. Als 3 weken kerstvakantie er 3 te veel zijn: zo herken en voorkom je een parentale burn-out. “Je hebt een korter lontje”
  PREMIUM

  Als 3 weken kerstvakan­tie er 3 te veel zijn: zo herken en voorkom je een parentale burn-out. “Je hebt een korter lontje”

  Bijna twee jaar corona en nu nog eens drie weken kerstvakantie erbovenop: bij heel wat Belgische ouders zit het mentale emmertje daardoor overvol. 1 op de 12 worstelt zelfs met een ‘parentale burn-out’, volgens internationaal onderzoek. “En dat heeft negatieve gevolgen voor het hele gezin”, zegt gezinstherapeut Tim Verleyzen. Hij legt uit hoe je zo’n burn-out herkent en wat je kan doen om je ervoor te behoeden. “Als ouder merk je de waarschuwingssignalen vaak niet op.”
 1. “Sommige kaarsen kunnen kankerverwekkend zijn”: Zo kies je een (geur)kaars die niet schadelijk is voor je gezondheid
  PREMIUM

  “Sommige kaarsen kunnen kankerver­wek­kend zijn”: Zo kies je een (geur)kaars die niet schadelijk is voor je gezondheid

  Nu de donkere dagen in aantocht zijn willen we graag wat meer gezelligheid en steken we eens graag een kaarsje aan. Liefst zelfs met een met een lekkere geur. Maar zijn kaarsen wel goed voor je gezondheid? “Er kunnen bepaalde stoffen vrijkomen die kankerverwekkend zijn”, zegt toxicoloog Jan Tytgat. Lees hier waar je op moet letten als je toch voor een kaars kiest.
 2. Levertijd iPhone 14 langer dan ooit: vormt de iPhone 13 een mooi alternatief als sinterklaasgeschenk of kerstcadeau?
  Tweakers

  Levertijd iPhone 14 langer dan ooit: vormt de iPhone 13 een mooi alterna­tief als sinter­klaas­ge­schenk of kerstca­deau?

  Hoop je op een iPhone 14 in je schoentje of onder de kerstboom? Dan ben je er waarschijnlijk aan voor de moeite. Wil je toch nog voor het jaareinde een mooi toestel van Apple uitpakken, dan vormt de veel sneller verkrijgbare iPhone 13 mogelijk een alternatief. Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers plaatst beide modellen naast elkaar.
 3. Voor NINA bedacht foodie Sonja Peeters het perfecte kerstmenu: makkelijk, kindvriendelijk én het ziet er goed uit
  PREMIUM

  Voor NINA bedacht foodie Sonja Peeters het perfecte kerstmenu: makkelijk, kindvrien­de­lijk én het ziet er goed uit

  Nog op zoek naar een lekker, feestelijk kerstmenu? Voor NINA bedacht foodstylist en culinair meesterbrein Sonja Peeters een voor-, hoofd- en nagerecht dat je makkelijk vooraf klaarmaakt, en tegelijk stijlvol en kindvriendelijk is: een cappuccino van broccoli, een gevulde rollade van kalkoen en een cake van chocolade met rood fruit. Drie parels voor op de feestdis, die je bovendien met een kleine twist vegetarisch maakt.