Intensivist Geert Meyfroidt steelt graag de avonduren: “Tijdens de eerste coronagolf kon ik niet slapen”
Ben je een vroege vogel of een nachtraaf? Die vraag stellen we elke week aan een bekend gezicht. Deze keer aan de beurt: Geert Meyfroidt (49). Als intensivist en kliniekhoofd in het UZ Leuven racet hij door de coronacrisis, vaak met maar een paar uren slaap achter de kiezen. “Je moet echt niet wakker liggen van wat occasioneel slaaptekort. Ik zie nogal wat ellende om me heen en dan besef je maar al te goed hoe relatief zo’n nachtje minder goed slapen is.”
Wie is hij?
• 49 jaar, geboren op 14 september 1971
• Specialist intensieve zorg in het UZ Leuven en professor aan de KU Leuven.
• Heeft een tweeling van 20 (zoon en dochter) en een zoon van 18.
• Hij slaapt gemiddeld 5,5 à 6,5 uur per nacht.
“Ik heb niet zoveel slaap nodig. Als kind lag ik nog heel lang te lezen en dat doe ik nog altijd. Ik ben minstens in één exemplaar bezig, soms twee. Momenteel liggen A Promised Land van Barack Obama en Mrs. Degas van Arthur Japin op mijn nachtkastje. Ik lees ze door elkaar, afhankelijk van waar ik zin in heb. Soms is dat één pagina, soms zijn het er twintig. Het is mijn ritueel om mijn gedachten te verzetten.”
“Ik ben geen piekeraar dus slaap ik meestal goed, maar in de eerste weken van de eerste coronagolf lukte dat absoluut niet. Slechts een paar mensen hadden door wat er op ons afkwam en dankzij mijn grote internationaal netwerk besefte ik op welke ramp we afstormden. Dus was ik ’s nachts Excelsheets aan het maken om zicht te krijgen op onze capaciteit en dan verrijzen er doemscenario’s voor je ogen. Elke nacht werd ik wakker in een Amerikaanse rampenfilm. Zo een waarin je de hele wereld moet overtuigen. Zeer surrealistisch. Dat heeft echt in mijn slaap gehakt. Om 3 uur rechtop in je bed zitten met een hoge hartslag, hoge bloeddruk en dan maar opstaan om te werken. Wat ik berekende, maakte me niet meteen zorgelozer. Over het algemeen wind ik me nochtans niet op in wat slaapgebrek. Als je een nacht slecht slaapt, dan recupereer je de volgende wel. In mijn opleiding, in de assistentenjaren, heb ik dat geleerd. Want in deze job moet je snel kunnen schakelen.”
Ik moet het oog in de storm zijn, kalm blijven in de chaos als iedereen panikeert.
Instant hyperalert
“Als ik van wacht ben, word ik geregeld ’s nachts opgebeld. Dat betekent dat vier slimme dokters die in het ziekenhuis slapen en verantwoordelijk zijn voor alle intensive care-bedden ten einde raad zijn. Hoe diep je dan ook slaapt, je bent instant hyperalert. Van 0 naar 100. Wat is de toestand, wat hebben jullie al geprobeerd? Eigenlijk moet je vooral het oog in de storm zijn, kalm blijven in de chaos ook als iedereen panikeert. Je weet dat je omringd bent door ervaren collega’s, dus deel je de situatie op in kleine stukjes en delegeer je. ‘Jij steekt de katheter, jij trekt de medicatie op.’ Tegelijkertijd vorm je een diagnose, regel je dat wat je nodig hebt klaar staat zodat je 10 minuten later kunt beginnen. En dan vertrek je razendsnel. Die diensten van wacht wegen gek genoeg niet op mijn slaap, je groeit daarin. Eens terug thuis lees ik nog wat, kijk ik nog wat nieuws om daarna terug te slapen. Dat lukt wel.”
“Vaak weten mensen niet eens dat ik die nacht bij hen ben langs geweest. Voor sommigen zijn we een passage waar ze zich niets meer van zullen herinneren, anderen blijven langer, revalideren en dat schept vaak een band. Want je ontmoet mensen op hun kwetsbaarste moment. De familie maakt de kritieke periode bewuster mee dan de patiënt zelf en is vaak erg onder de indruk van de omstandigheden en de angst om hun geliefde te verliezen. In communicatie met die dichte kring moet je je woorden zeer zorgvuldig kiezen, dat laat je best niet over aan assistenten.”
Bikeflow
“Als ik ’s nachts opgeroepen word, rijd ik met de auto naar het ziekenhuis, anders fiets ik. In weer, wind en sneeuw. Dat doet immens veel deugd, zeven kilometer genieten, een beetje bergop en bergaf. Moet ik toch eens met de auto omdat ik buitenshuis een meeting heb, vervloek ik de file als ik fietsers vrolijk zie passeren. Fietsen is ook de meest gezonde manier om het ziekenhuis achter me te laten. Je denkt wel na, maar je belandt in een soort bikeflow en eens thuis is je hoofd leeg. Soms werk ik tot middernacht en daarna fiets ik, desnoods in de gietende regen, naar huis. Ik zou het niet meer kunnen missen.”
Voor velen lijkt het een drama als ze eens een slechte nacht hebben, maar slaap wordt overschat.
“Op zondagochtend rij ik sportief, meestal een dikke 100 kilometer, met een vriendengroepje, op de koersfiets of mountainbike. Naarmate de kilometers vorderen, verdwijnt de neiging om over werk of andere problemen te klagen, en wordt het puur genieten. Hoewel dat weekend wat trager op gang komt, geraak ik ook dan niet vlot in mijn bed. Ik kan de avonden waarop ik voor middernacht ga slapen, op een hand tellen. Het is waarschijnlijk typisch voor wie drukbezet is, die avonduren lijken wel gestolen tijd. Op zaterdag of zondag durf ik me wel aan een powernap te wagen. Mijn kinderen vinden dat altijd heel grappig. Ik leg me neer, ik slaap en een kwartier later word ik vanzelf wakker. Dat heb ik me met al die wachten eigen gemaakt.”
“Slaap wordt wel wat overschat, vind ik. Ik heb het niet over mensen met een chronisch slaapprobleem, maar voor velen lijkt het een drama als ze eens een slechte nacht hebben. Je moet echt niet wakker liggen van wat occasioneel slaaptekort. Ik zie nogal wat ellende om me heen en dan besef je maar al te goed hoe relatief zo’n nachtje minder goed slapen is.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gouden Giro
1+1 actie: schrijf je Gouden Giro-ploeg in voor de start van de volgende etappe en krijg er een gratis team bij
Arnaud Démare heeft de dertiende etappe in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. Ook jij kunt in deze Giro het zegegebaar maken door deel te nemen aan de Gouden Giro. Schrijf voor morgen om 13u15 jouw Gouden Giro-ploeg in en krijg er gratis een team bij. -
HOROSCOOP. Irritaties in de liefde voor Steenbok en opslag voor Ram: astrologe Esther voorspelt je week
Elke week onthult astrologe Esther van Heerebeek wat de sterren mogelijks voor jou in petto hebben. Stellen je gezondheid en je geld het goed en welke plottwists staan er je in je carrière of in de liefde te wachten? Esther geeft voor elk sterrenbeeld een helder en diepgaand overzicht. “Planeten Mars en Uranus maken de week allesbehalve saai, Stier!” -
Tweakers
De beste tablets voor elk budget: vier aanraders van onze expert
Surf je graag in alle comfort? Meestal volstaat een smartphone, maar ’s avonds op de sofa of in bed is een tablet met een groter scherm toch net iets aangenamer. Valt kiezen uit het ruime aanbod je zwaar? Technologiesite Tweakers plaatst de vier beste exemplaren van dit moment naast elkaar. -
-
Mijntelco
Orange verhoogt prijzen vanaf 1 juni: hier ben je goedkoper af
Vanaf 1 juni verhoogt Orange een aantal van zijn prijzen. Reden daarvoor het ongeziene niveau van inflatie. Vooral minder gebruikte diensten, zoals MMS en internationaal bellen, komen bij Orange in het vizier. Roaming wordt zelfs dubbel zo duur. Daartegenover staat wel een verhoging van de datavolumes. Mijntelco.be bezorgt een overzicht. -
Sofie (36) sloot vrede met haar lichaam. “Ik hoor vaak dingen als ‘je bent wel mooi voor een dikke vrouw’”
Elke maand zetten onze collega’s van ‘Goed Gevoel’ een lezeres in de schijnwerpers die na een moeilijke periode vrede neemt met haar lichaam. Thuisblijfmama en influencer Sofie (36) omarmde haar extra kilo’s en strijdt nu voor een wereld waarin positief naar dikke mensen gekeken wordt. “Ik pas niet in de kuipstoeltjes van pretparkattracties. Ik heb moeite met terrasstoelen met een leuning. Telkens weer herinnert de maatschappij me eraan dat ik te dik ben.” -
PREMIUM
Zanger Stan Van Samang: “Ik hunker naar het podium. Het is een rouwproces dat bijna fysiek pijn doet”
Ben je een vroege vogel of een nachtraaf? Die vraag stellen we elke week aan een bekend gezicht. Deze keer aan de beurt: acteur en zanger Stan Van Samang (41). Hij is een nachtraaf in hart en nieren, maar de komst van zijn zoontje bracht daar verandering in. “Vroeger was Lenny om de twintig minuten wakker. Dat was een marteling. Op den duur wist ik niet meer welke dag het was.” -
Zo train je jezelf in het gelukkig zijn: “Jezelf een geluksboost bezorgen is een agendakwestie”
Eten, drinken, bewegen, slapen op tijd en stond: onze lichamelijke basisbehoeften kennen we allemaal. Maar wist je dat je ook psychologische basisbehoeften hebt? En ja, ook daar heb je een invloed op. Psychologe Daphne van den Bogaard ontwikkelde samen met motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste het online programma LifeCraft, waarin haarfijn wordt uitgelegd hoe je jezelf kan trainen in het gelukkig zijn. “Omgaan met tegenslagen lukt het best als je voldoende opgeladen bent.”