Getty Images
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

“Ik zie de hele dag niemand”: zo voel je je als thuiswerker minder alleen

Wie thuiswerkt en alleen woont, heeft gedurende de dag maar weinig aanspraak. Gesprekken via de telefoon of het beeldscherm zijn oppervlakkig en gaan alleen over werk. Bauk (35) en Babs (25) kunnen erover meespreken: “Ik ben de hele dag alleen met mijn kat.” Hoe zorg je als thuiswerker dat je niet wegkwijnt? Toon Taris, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie, geeft praktische tips. 

 1. Waarom is het zo moeilijk om tegen de groep in te gaan? “Uitgesloten worden was vroeger een doodsvonnis”
  PREMIUM

  Waarom is het zo moeilijk om tegen de groep in te gaan? “Uitgeslo­ten worden was vroeger een doodsvon­nis”

  Van ‘Big Brother’ en ‘De Mol’ naar ‘De Verraders’, veel tv-series draaien rond de groepsdynamiek. En ook in het echte leven – denk maar aan Reuzegom – is dikwijls te zien hoe sterk die groepsdruk kan zijn. Wie is een schaap en volgt, wie is een rebel? Professor sociale psychologie Frank Van Overwalle (65) van de Vrije Universiteit Brussel doet een boekje open over de kracht van groepen: “Een groep geeft mensen identiteit, maar is daardoor ook anti-sociaal.”
 2. Mag je als vrouw nog onzeker zijn? “Zelfs verdriet moet je nu als een kans zien om aan jezelf te werken”

  Mag je als vrouw nog onzeker zijn? “Zelfs verdriet moet je nu als een kans zien om aan jezelf te werken”

  Zelfzekerheid is de sleutel tot succes, dat lijkt zowat de leuze die elke vrouw zich tegenwoordig voor de geest moet halen. Modemerken zetten je ertoe aan, of coaches op Instagram. Gevaarlijk, vinden twee Britse hoogleraren. In hun nieuwe boek ‘Confidence culture’ leggen ze bloot hoe sociale media, bodypositivity en de ‘cult’ rond zelfvertrouwen weer onrealistische verwachtingen voor vrouwen creëert.